Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alegeri în România: Am ales bine sau am ales rau? Numai Dumnezeu poate sa o spuna!

Reportaj de Viorel Baetu, Germania

Pana ce romanul sa inteleaga ce este votul „unimonial” sau „uninominal” sau „uni mai stiu eu cum” si sa se prezinte cu incredere la vot, trebuie sa mai treaca timp!

Nu se poate cere, de la cineva care a trecut de la votul „unipersonal” numit Ceusescu si pe urma a votat pe lista tot felul de urmasi ai lui, sa inteleaga brusc de azi pe maine cum e cu „jocul calculatorului” si ce-i aduce asta.

Mai ales ca noua democratie a fost creata de vechea autocratie!

Lumea s-a saturat sa fie mintita si inselata.

Deci si-a pus picioarele pe masa si-a luat o bere si s-a uitat la televizor vazand alegerile ca un film „suspans - criminal” real, de la fata locului.

Intrebarea obisnuita:

- Cine e criminalul

A fost inlocuita de:

- Cine iese?

Mincinosii de acum patru ani, sau cei de acum opt ani sau cei care in anii 90 ne-au promis „marea cu sarea” si n-au facut „nici o branza”.

In fond majoritatea romanilor nu au crezut, ca EL (individul) ar avea ceva de spus, ca ar putea prin votul sau sa miste ceva, ca ar avea sansa de a decide ceva, de a schimba ceva!

- De ce?

Pentru ca cei de la conducere, cei care au organizat alegerile in Romania anului 2008, nu i-au ajutat, de nici o culoare.

In Republica Dominicana, candidatii impart vopseaua cu bidoanele ca sa-ti vopsesti casa. Albastru, verde, portocaliu si rosu, doar suntem la tropice! Iar apoi castiga o culoare, dar asta nu deranjeaza pe nimeni, in fond si-a vopsit pe gratis casa. In rest totul ramane cum a fost si inainte, iar mizeria este acceptata cu stoicism, cu cantec si cu credinta ca asa vrea Dumnezeu.

Deci da-i cu alegerile in Romania.

Da-i cu sarmalute, da-i cu mititei, da-i cu manele, da-i cu handy, da-i cu tot felul de salamuri si cartabosi, de iti venea sa crezi ca scandalul cu ministru Remes a fost doar o inscenare.

Cu greu s-au urnit 40 %, din cei care aveau drept de vot, la urne si aici au reusit dupa multa framantare sa descopere unde sa puna cruciulita.

Numai cei scolati de marile partide, in disciplina „matematica alegerilor uni-nominale”, au reusit sa treaca testul PISA.

A castigat PSD cu 33,09% la camera si 34,12% la senat, dar asta nu-l ajuta pe Geoana sa se introneze la Palatul Republicii, caci rasuflarea balaurului PD-L ii arde ceafa si-l lasa fara dinti, deci nu poate sa muste din marul de aur.

PNL-ul lui Tariceanu cu 18,57% la camera si 18,57 % la senat a primit, un vot ….……… de blam, care a dovedit ca basmele cu „Tariceanu si merele, pardon, Romania de aur” povestite inainte de alegeri, au fost intr-adevar numai basme.

Castigatorul necontestat este presedintele Basescu, care acum avand in vedere ca partidul lui PD-L a iesit, cu 32,34% la camera si 33,57 % la senat, nu mai poate avea surpriza neplacuta sa fie detronat inainte de terminarea mandatului si pe deasupra poate sa joace rolul celui care imparte cozonacul.

Deci ramane presedinte si tine acuma bula puterii in mana.

Diaspora a votat cu un avant nemaipomenit.

24.000 de voturi, care au fost impartite iar apoi reimpartite, asa ca cei care au avut mai multe voturi le-au dat celor care au avut mai putine, ca sa-i ajute pe acestia sa capete un scaun de sezut in parlament sau senat si tot asa, pana cand s-a ajuns ca in colegiu 4. Koto Jozsef – UDMR sa castige un loc de parlamentar cu 34 de voturi.

Pana si ca sa ajungi secretar la primaria din Rascracanatii din Vale iti trebuie ceva mai multe voturi. Dar asta e normal, secretarul raspunde de bunul mers al obsti formata din 91 de suflete, pe cand un parlamentar raspunde doar de o tara!

Problema care ramane nerezolvata, este evaporarea treptata a populatiei Romaniei in ultimii ani.

Unde sunt romanii domnule?

Sunt 18 milioane cu drept de vot in Romania si 0,2 milioane peste hotare, deci 18,2 milioane de urmasi ai lui Decebal si Traian.

Unde este restul pana la 24 de milioane?

S-a reciclat, s-a reuninominalizat, s-a neantizat?

Nici vorba.

Restul, sunt in majoritate romanii de peste muntii inalti, ape mari si vai adanci, care au luat cetatenia tarii in care traiesc acuma si desi au inca cetatenia romana, nu au patalamaua care sa-i faca sa aiba drept de vot.

Ca nu pot, ca ii costa prea mult, sau ca totul e asa de complicat ca-ti taie pofta, o cauza pentru aceasta neantizare exista, iar efectul generat de cauza, a fost real si dureros, 24.000 de votanti in diaspora!

In concluzie:

Au votat aproximativ 7,2 milioane + 24 de mii de romani, deci in principiu cam o „treime si-nca unul de peste deal”.

Cu votul uninominal sau „sistemului de atribuire (cui?) si apoi redistribuire (pentru cine?)” au iesit o gramada de parlamentari si senatori de pe locul trei sau patru, deci nici pomeneala de majoritate de voturi, de te intrebi daca nu mai bine se puneau biletelele cu numele candidatilor intr-o caciula si-l rugau pe „nea Ion” se traga din ea, pana o umple parlamentul si senatul.

Au iesit patru partide, celelalte nu au trecut pragul sau mai bine zis barajul, ceea ce pentru cei care cunosteau noul sistem de numaratoare al voturilor, era clar deja inainte de votare.

Acum, cele patru partide, daca tot sunt intre ele, trebuie sa gaseasca o solutie de guvernare in care jocul de-a „eu vreau sa fiu Prim Ministru” sau „cine cu cine” si „care pe care” nu-si mai au locul.

Cine a ales?

Pe cine a ales?

Am ales bine sau am ales rau?

Om vedea, peste un an, doi, trei, patru……………..

Doamne ajuta-i caci speranta moare ultima!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page