Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Schimbarea lumii

De mai multi ani sunt perceptibile schimbari majore in lumea in care traim.

La sfarsitul anilor optzeci democratia liberala si-a continuat expansiunea de dupa al doilea razboi mondial, cel putin in Europa.

Intre timp, statele nationale au slabit, sub presiunea liberalizarii comertului si a recunoasterii miscarilor minoritare (etnice, politice, sexuale, etc). Globalizarea economiei, comunicatiilor, securitatii, cunoasterii s-a impus. Criza financiara izbucnita recent a surprins nepregatita lumea organizata pe principiul pietei ca regulator economic si ameninta sa treaca intr-o criza economica, cu repercusiuni inca greu de precizat. Alegerile din SUA au dat castig de cauza adeptilor „schimbarii (change)”, iar reorientarea politica a primei puteri a lumii nu ramane fara urmari pentru intreaga omenire. Pe scena producatorilor lumii China devine, in locul Germaniei, primul exportator, iar Rusia revine printre puterile de care nu se poate face abstractie intr-o politica serios gandita.

De mai multi ani, teologi (precum Joseph Ratzinger, Hans Küng, Jonathan Sacks), filosofi (Habermas, Rorty) si economisti (Galbraith, Stieglitz, Krugman) de cea mai mare anvergura au atras atentia, ca veritabili senzori ai situatiilor, asupra nevoii unei schimbari de directie in cultura euroamericana.

Ce se intampla, in fond? Faptele nu mai pot fi surprinse doar cu impresii, perceptii ocazionale, trairi la intamplare, chiar daca multi intelectuali se lasa in seama acestora si produc vorbaria stearpa din jurul nostru. Gandirea sistematica este mereu indispensabila celui care vrea sa inteleaga efectiv. Aceasta cu atat mai mult in cazul in care directia unor intregi societati si culturi este in chestiune. Ce se intampla, asadar? Nu de mult, cunoscutul National Intelligence Council, care, in SUA, ofera periodic interpretari ale tendintelor, a publicat Global Report 2025 (2008). Deja rapoartele anterioare ale cunoscutului grup contineau lucide interpretari, care puteau orienta actiuni. Raportul din acest an este insa, in masura sporita, rascolitor: raportul prefigureaza schimbarea lumii.

Mai multe sintagme ce rezuma analizele din acest raport converg in imaginea schimbarii lumii cu care ne-am obisnuit in ultimele doua decenii. Cruciala este „deplasarea (shift) bogatiei relative si a puterii economice dinspre Vest spre Est si cresterea ponderii noilor actori – in special China si India. Statele Unite vor ramane actorul singular cel mai important, dar vor fi mai putin dominante”. Pe acest fundal, in conditiile globalizarii, se vor produce o „mixare a actorilor statali si nonstatali”, precum companii, banci, organizatii religioase, retele, in acelasi timp cu o competitie pentru detinerea de arme nucleare. Agenda politica devine tot mai putin „locala”, dependentele internationale spunandu-si cuvantul. Se intra intr-o lume caracterizata de „discontinuitati, socuri, surprize”. Ca urmare, „nici un singur rezultat nu este preordonat: modelul occidental al liberalismului economic, democratiei si secularismului, de exemplu, pe care multi l-au asumat ca inevitabil, s-ar putea sa-si piarda lustrul (luster), cel putin pe termen mediu”. Pentru prima oara din secolul al XVIII-lea incoace, China si India vor fi „cei mai mari contributori la cresterea economica mondiala”, China fiind deja (cu o rezerva pentru schimburi externe de doua trilioane de dolari) o putere financiara de cel mai inalt rang a lumii. Rusia si China, dupa Coreea de Sud, Singapore, par sa imbratiseze calea unui „capitalism de stat (state capitalism)”, care se va dovedi, datorita ponderii celor doua tari, atragator, mai cu seama pe fondul crizei financiare in care s-a intrat. „in mod ironic, sporirea majora a rolului statului in economiile din Vest, aflata in curs ca rezultat al crizei financiare, poate intari preferinta, ce se accentueaza, a tarilor pentru control de stat mai larg si neincredere intr-o piata neregulata”.

Asadar, cel putin sub trei aspecte lumea cu care ne-am obisnuit se schimba. Asia, mai ales China, devine centrul economiei lumii, alaturi de SUA. Puterea se redistribuie dinspre state spre multimea actorilor economici, spirituali, mediatici, militari din societatile actuale. Liberalismul democratic evolueaza spre interventia financiara a statului (Robert Reich a publicat deunazi Supercapitalism, o carte de explorare a ceea ce urmeaza in istorie), iar in Est isi face loc „capitalismul de stat (state capitalism)”. Implicatiile sunt vaste, inclusiv pentru Europa. Una, cel putin, este impunatoare: comunitatile isi vor rezolva problemele in functie de calitatea liderilor pe care-i cultiva. Importanta competentei, clarviziunii, culturii liderilor creste enorm intr-o perioada de efectiva schimbare a lumii. Oamenii cu adevarat de conceptie redevin nu numai utili, ci si indispensabili, daca este vorba de reusita.

Andrei Marga

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page