Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MONOGRAFIA BISRICII CU HRAMUL NASTEREA MAICII DOMNULUI DIN COMUNA PUTNA

 

Inmultindu-se numarul credinciosilor in jurul Manastirii Putna s-a pus problema construirii unei biserici parohiale. Prima biserica parohiala a putnenilor a fost bisericuta lui Dragos, care a devenit biserica parohiala in jurul anilor 1780. Va facem precizarea ca din anul 1468 pana in anul 1780 a functionat ca schit monahal dependent de Manastirea Putna. Numarul crestinilor a crescut,iar biserica a devenit neincapatoare, in aceste imprejurari primarul satului si epitrop al bisericii Elisei Bicu viitorul ctitor al bisericii, simuland ca biserica s-ar prabusi, o sprijina cu pari de lemn si in felul acesta tinand-o mai mult timp, obtine sprijinul fondului bisericesc si al satenilor, precum si formele necesare de a zidi o biserica parohiala. Si s-a trecut la fapta zidindu-se o biserica de caramida, in imediata apropiere a bisericutii lui Dragos la o distanta de circa 300 m de Manastirea Putna. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in anul 1900, iar constructia a fost finalizata in 1908. Biserica a fost tarnosita in data de 26 octombrie 1908 (la vremea respectiva calendarul era neindreptat data actuala este 8 noiembrie ziua apostolilor Mihail si Gavril).

Sfintirea bisericii a fost facuta de parintele staret al Sfintei Manastirii Putna, parintele Teofil Patras care a fost delegat de catre mitropolitul Bucovinei si Dalmatiei, Inalt Prea Sfintitul Vladimir. Biserica a fost sfintita cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

In conceperea arhitectonica s-a luat ca model Manastirea Putna. De aceea biserica de care ne ocupam este asemanatoare bisericilor moldovenesti a lui Stefan cel Mare din sec. al XV. Planul bisericii este treflat adica o nava longitudinala intretaiata de una transversala cu capetele rotunjite in forma de absida semicirculara. Cam la 2i3 din inaltimea zidurilor apare braul torsada, cu 3 muluri, frant din loc in loc. Sub cornisa, deasupra braului torsada apar firidele oarbe. Are o singura turla centrala de forma octogonala, luminata de 8 ferestre mici, cu o baza patrata si una stelata care domina monumentul. Turnul clopotnita a fost cuprins in corpul bisericii in partea de nord vest in care se patrunde intr-o scara spirala. Biserica a fost acoperita cu tigla rosie cu solzi. Intrarea se face prin partea de vest a pridvorului inchis.

La interior gasim impartirea in cele trei parti distincte iar naosul este despartit de pronaos prin ingrosarea peretelui longitudinal in locul cuvenit. Biserica este luminata de 12 ferestre mari de dimensiuni egale. Deasupra pridvorului este cafasul sprijinit pe doi pilastri din piatra masiva. In lungime masoara 18 m iar in latime 6 m. Biserica a fost pictata in tempera in stil bizantin intre anii 1940-1947, de catre pictorii Niculescu si Pentelescu ambii din Radauti, impreuna cu Hisala din Campulung Muscel. Biserica a fost pictata cu spijinul credinciosilor putneni ajutati si de ministrul agriculturii din acea vreme. Reusita picturii prin imbinarea culorilor elementele decorative adecvate dintre scenele pictate, ca si abudenta de lumina trezesc sentimentul maretiei si piozitatii. Catapeteazma se incadreaza in stilul picturii desi este mai veche ca pictura realizata in 1908 la Cernauti dupa parerea criticilor de arta lucrarea apartinand lui Epaminonda Buceschi.

Timpul a trecut iar biserica s-a degradat, apa a inceput sa se infiltreze prin acoperis distrugand o parte din sarpanta bisericii patruzand pana la pictura care a fost partial distrusa. Deoarece acoperisul avea o stresina foarte mica si biserica nu avea un drenaj corespunzator, apa pluviala se infiltra in zidurile bisericii, ceea ce a dus la distrugerea fatadei. Vazand ce se intampla cu biserica preotul paroh Constantin Croitoru impreuna cu consilierii parohiei au hotarat sa inceapa lucrarile de restaurare a Sfintei Biserici si pregatirea ei pentru centenarul din 2008. Lucrarile au inceput in vara anului 2005 si au durat pana in toamna anului 2008. S-a inlocuit sarpanta de lemn a Sfintei Biserici iar stresina a fost largita in asa fel incat apa sa nu mai curga pe pereti, totodata a fost inlocuita tigla cu tabla cutata de tip lindab. Fatada bisericii a fost executata in praf de piatra. La interior au fost restaurate icoanele din catapeteasma si din tretapoadele mici. De asemeni s-au restaurat toate icoanele din biserica. Pictura a fost curatata, restaurata si refacuta unde a fost necesar, de catre pictorul Marcel Huma din Targul Neamt impreuna cu sotia Lia. Concomitent cu lucrarile desfasurate la biserica s-a construit si o casa de praznuire care din nefericire in data de 4 iunie, a ars. In urma acestui incendiu si a inundatiilor care au avut loc in comuna noastra putnenii, au ramas in imposibilitatea de asi termina lucrarile incepute la biserica si casa de praznuire, din lipsa de fonduri. Dar Dumnezeu, ne-a aratat un semn ceresc care ne incurajeaza si ne da nadejde ca nu vom fii singuri in aceste incercari. Semnul ceresc care s-a aratat pe geamul central al Sfantului Altar, reprezinta chipul Mantuitorului Hristos si al Fecioarei Maria, de asemeni si Sfantul stefan aflat in rugaciune. Acest semn s-a aratat in data de 4 iulie 2008 si este vizibil si astazi. La biserica noastra s-au intamplat mai multe minuni, care ar putea fii in legatura cu aparitia semnului ceresc. Detinem o Sfanta Cruce, gasita intr-un lemn de paltin de catre un bun crestin din parohia noastra pe nume Cenusa Marius. Prezentandu-va istoricul bisericii noastre cu necazurile si bucuriile noastre, va rugam daca aveti posibilitatea sa ne ajutati sa terminam lucrarile incepute intru cinstirea Fecioarei Maria al carei hram il poarta biserica noastra spre slava lui Dumnezeu. Bunul Dumnezeu sa va ajute si sa va binecuvinteze!

Pr. paroh Croitoru Constantin

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page