Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nationalistii nostri si nationalistii lor

Motto: „Ne doare Trianonul si ne doare 1918. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare, pentru ca acea intorsatura a istoriei a insemnat 70 de ani de agonie. Nimeni sa nu ne ceara sa ne bucuram de aceasta zi, desi o respectam"

Marko Bela, presedintele UDMR

Alegerile din 30 noiembrie au produs o surpriza majora pe scena politica romaneasca data de rezultatul inregistrat de Partidul Romania Mare (PRM) si Partidul Noua Generatie – Crestin Democrat (PNG-CD). Daca PNG s-a dovedit a fi un mare clabuc de sapun care s-a spart la prima adiere a exercitiului democratiei, PRM intrase in „cartile" parlamentului din ‘90 incoace. Asa incat au fost destui deontologi care s-au grabit sa traga concluzii legate de noua pozitie ocupata de PRM in spectrul politic romanesc. „Romanii nu mai sunt nationalisti", concluzionau unii. Nu pot sa nu remarc, cu o oarecare greata, ca si de aceasta data deontologii s-au pus in slujba unor interese de partid, a unor grupuri pretinse intelectuale sau, mai rau, a ignorantei.

Spun asta pentru ca deontologii analizei politice si sociale din spatiul public romanesc nu folosesc principii in analiza lor. Daca ar folosi principii universal valabile in analiza lor pretins intetectuala atunci ar lua la puricat toate formatiunile politice implicate pe scena politica de la noi. Din acest unghi ei comit chiar o discriminare la adresa UDMR, pe care o elimina cu buna stiinta din analizele lor. Ma refer la faptul ca, analizand continutul discursului politic si modalitatea de transmitere a acestuia in timpul campaniei electorale a PRM din mai si noiembrie 2008 singura concluzie este ca PRM numai nationalist nu e. Hoti, mafioti, normalitate, dreptate, furat etc., cam acestea sunt cuvintele care puteau fi regasite pe afisele acestui partid. Nu sunt un aparator sau ideolog al PRM, insa nu pot sa nu remarc ca nici un deontolog nu scoate o vorba legata de discursul politic al UDMR din timpul campaniilor din mai si noiembrie 2008 care este brodat in jurul unor cuvinte ca maghiar, autonomie, impreuna, reprezentare responsabila, identitate, etc. In timp ce afisele electorale ale PRM erau preponderent albastre, cele ale UDMR erau colorate preponderent in culorile drapelului Ungariei, confirmand inca o data carui stat ii sunt loiali liderii UDMR.

Daca PRM sau orice alt partid sau politician scoate o vorba in apararea demnitatii nationale a romanilor este repede etichetat ca fiind nationalist. Asta dupa ce tot acesti deontologi au avut grija in toti acesti ani de democratie sa incarce termenul de „nationalist" de tot ce poate fi mai negativ. Daca esti nationalist sigur esti si membru PRM si invers. Nationalistii nostri sunt „murdari”, ne aduc doar probleme, ne creeaza o imagine negativa, ne fac doar deservicii in cancelariile europene, etc. Sa ai demnitate nationala si sa aperi castigurile stramosilor tai obtinute cu pretul vietii a sute de mii de frati inseamna ca esti nationalist si musai trebuie sa fii etichetat si marginalizat ca atare. Romania nu are nevoie de nationalisti pentru ca acestia dauneaza grav sanatatii mintale a poporului roman. Cam acesta este mesajul transmis de deontologi atunci cand vine vorba de nationalistii nostri. Da-l dracu de interes national, interesul tarii si de neam! Acum vorbim de interes de grup, interese de partid sau interese personale...

In schimb UDMR numai nationalist nu e. UDMR este european, elitist, de incredere, centrat de rezultate, fiind cocolosit de cea mai mare parte a deontologilor de la noi pentru ca da bine. Da bine sa fii in gratiile liderilor UDMR. Practic este suficient sa fii amic cu un UDMR-ist pentru a fi considerat european, tolerant si multicultural. Faptul ca UDMR nu vorbeste in campaniile electorale decat de autonomia teritoriala a maghiarilor din Romania nu este nationalism. In toate afisele si discursurile electorale ale liderilor UDMR nu gasesti o vorba despre locuri de munca, autostrazi, sistem medical, pensii sau educatie ci doar despre autonomia teritoriala pe criterii etnice a maghiarilor din Transilvania. Asta nu e nationalism, in opinia deontologilor de la noi, ci o reactie normala a unei comunitati aflate in minoritate. Nationalismul lor e de fapt europenism. Nationalistii lor sunt de fapt aparatori ai identitatii maghiarilor din Romania. Ei nu sunt nationalisti in sensul nationalismului promovat de romani in Romania. Nationalismul UDMR este de fapt ceva pozitiv si constructiv. Dar daca un roman ar face ceea ce face UDMR atunci automat ar deveni nationalist si ar fi blamat. Pentru ca nationalistii nostri sunt rai in timp ce nationalistii lor sunt buni.

08 decembrie 2008

Dan Tanasa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page