Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nasterea lui Mesia Hristos Isus in istorie dupa profetiile mesianice

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

 

„La inceput era Cuvantul (Fiul lui Dumnezeu este Cuvantul) si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Aceasta era intru inceput la Dumnezeu”(Ioan 1,1-2)

Intruparea Cuvantului. „Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi si am vazut marirea Lui, marire ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1:14).

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel." (Isaia 7,14).

 

Cel ce se numea la inceput Cuvantul - Logosul lui Dumnezeu - si Care era la Dumnezeu, si Dumnezeu era Cuvantul (cf. Ioan 1,1-2), si: „Toate prin El s-au facut, si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. Intru El era viata si viata era Lumina oamenilor, si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o. Cuvantul era Lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul, care vine in lume.” (Ioan 1:3-5 si 1:9), Acesta a fost fagaduit de Dumnezeu la caderea primilor oameni, Adam si Eva, ca va veni in istoria Universului fizic si va zdrobi capul sarpelui (cf. Facere 3,15), prin nasterea din Fecioara, rascumparand omenirea.

Cu adevarat, fagaduinta lui Dumnezeu s-a implinit la „plinirea vremii” (cf. Gal. 4,4), cand Cel fagaduit, in persoana divina-umana, a lui - Mesia Hristos Iisus - a venit, ca sa darame stapanirea diavolului prin Moartea si Invierea Sa si sa izbaveasca istoria universului si a omenirii din frica mortii (cf. Evrei 2,14-15), dand Evanghelia cea cu putere de mantuire pentru tot cel ce crede (cf. Rom. 1:9 si 1:16).

Cum a venit? Prin zamislire de la Duhul Sfant in pantecele Fecioarei Maria (cf. Matei 1,18: Luca 1:30-38). Scopul suprem al venirii lui - Mesia Hristos Iisus, Fiul lui Dumnezeu - in istoria omenirii, a fost si este, salvarea omului prin aratarea iubirii lui Dumnezeu Tatal, dupa Scriptura care ne descopera, zicand:„Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”(Ioan 3:16). Scotandu-ne astfel: „El ne-a scos de sub puterea intunericului si ne-a stramutat in imparatia Fiului iubirii Sale” (Colos. 1,13).

Cine avea sa fie Acest Mesia Hristos Iisus? Iata raspunsul lui Dumnezeu prin Scriptura care zice:„Intru Care avem rascumparare prin Sangele Lui, adica iertarea pacatelor, si care este chipul lui Dumnezeu, Celui nevazut, mai intai nascut decat toata faptura. Pentru ca in acesta au fost facute toate, cele din ceruri, si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie capetenii, fie stapaniri. Toate s-au facut prin El si pentru El. El este mai intai decat toate si toate prin El sunt asezate”(Colos. 1,14-17). El, Mesia Hristos Iisus, este Cel ce S-a revelat omenirii in istorie, astfel: „Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, inceputul si sfarsitul” (Apoc. 22,13).

Mesia Hristos in istoria proorociilor Mesianice

Stimate cititorule, dupa prezentarea scurta de mai sus, a lui - Mesia Hristos Iisus - sa trecem la descoperirea Lui, din partea lui Dumnezeu, in istoria proorociilor Mesianice si confirmarea acestora in Noul Testament, ca sa ne putem da seama ca, Iisus este - Mesia Hristos -, Mantuitorul lumii (cf. Ioan 4:42). Am ales aceasta tema la Craciunul anului 2008, pentru ca oamenii stiintelor de azi, propaga tot mai mult in societatea umana ideologiile si filosofiile ratacitoare. Inspecial ca, Iisus Hristos nu este Mesia Cel proorocit, ci a fost doar o mare personalitate in istoria omenirii. Iisus, dupa ei, nu a fost si Dumnezeu adevarat, ci numai om adevarat cu o inalta moralitate.

Oamenii stiintelor de azi cauta sa desparta pe om de credinta in Dumnezeul in Sfanta Treime: Tatal si Fiul si Sfantul Duh. Se accepta usor in zilele noastre religiile vechi, care nu sunt religiile adevarate ce pot aduce mantuire omului. Cei care au infiintat religiile vechi au fost niste oameni cu pacate, ca toti oamenii, care au murit si nu au inviat.

Intemeietorul Religiei Crestine este Iisus Hristos, Care a Inviat din morti. In aceasta consta superioritatea Religiei Crestin, in Invierea din morti a intemeietorului ei Iisus Hristos. Mesia Hristos a revelat omenirii pe Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov. Cred de cuviinta sa scriu toate acestea, pentru ca Scriptura zice: „Prin urmare, Credinta este din auzire, iar auzirea prin cuvantul lui Hristos (Rom. 10:17). si acum sa pornim la drum, prin Sfintele Scripturi, sa-L descoperim pe Mesia Hristos Iisus, pentru ca nu este alt nume dat de Dumnezeu oamenilor sa se mantuieasca numai in numele lui Iisus Hristos (cf. Fapte 4:12).

Urmas a lui Avraam.

Privind genealogia umana a lui Mesia Cel fagaduit, Care va veni in istoria omenirii, Dumnezeu ni-L prezinta ca urmas a lui Avraam in Care se vor binecuvanta toate neamurile, dupa Scripturile care vorbesc, zicand: „... si vei fi izvor de binecuvantare. Binecuvanta-voi pe cei ce te vor binecuvanta, iar pe cei ce te vor blestema ii voi blestema; si se vor binecuvanta intru tine toate neamurile pamantului”(Fac. 12,2-3). In alta Scriptura Dumnezeu descopera aceiasi binecuvantare in continuare, zicand lui Avraam:„si se vor binecuvanta prin neamul tau toate popoarele pamantului, pentru ca ai ascultat glasul Meu”(Fac. 22,18).

Urmas a lui Isaac.

El, Mesia Hristos, este urmas si a lui Isaac, fiul lui Avraam, caruia Dumnezeu ii spune la fel revelatia de binecuvantare, care zice: Voi inmulti pe urmasii tai ca stelele cerului si voi da urmasilor tai toate tinuturile acestea; si se vor binecuvanta intru urmasii tai toate popoarele pamantului”(Fac. 26,4).

Sf. Evanghelist Matei prezinta geneialogia Nasterii dupa trup a lui Mesia Hristos in chipul cel mai detailat in primul capitol al Evagheliei sale incepand, astfel: „Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam...”(Matei 1,1-17). Apoi culmineaza, zicand:„Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fie fost ei inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant”(Matei 1,18).

Urmas a lui Iacov.

In acelasi timp, Mesia este in continuarea genealogiei Sale si urmas a lui Iacov, fiul lui Isaac, revelat de Scriptura, astfel: „...O stea rasare din Iacov; un toiag se ridica din Israel ...”(Numeri 24,17). Iar in genealogia dupa Matei, cap. 1 cu 2, zice: „Avraam a nascut pe Isaac; Isaac a nascut pe Iacov; Iacov a nascut pe Iuda si pe fratii lui”.

Sf. Evanghelist Luca, cap. 3:24-38, prezinta la fel geneialogia nasterii dupa trup a lui Mesia Hristos Iisus, dar de la sfarsit, de la Maria, mama lui Iisus, din care S-a nascut, prin zamislire de la Duhul Sfant (cf. Matei 1,18), si Iosif ocrotitorul lui Iisus, spre inceput, ajungand la Avraam cu care incepe genealogia Evangelistul Matei 1,1-17, mergand chiar mai departe in radacinile genealogiei lui Iisus, incheind, astfel: „(Iisus) Fiul lui Enoh, fiul lui Set, fiul lui Adam, fiul lui Dumnezeu" (Luca 3,38).

Din semintenia lui Iuda.

Iacov a avut 12 copiii, din care se trag cele 12 semintenii sau triburi ale poporului Israel, iar continuarea genealogiei nasterii lui Hristos il prezinta venind din semintenia lui Iuda, unul din fiii lui Iacov, dupa Scriptura care zice: „Nu va lipsi sceptru din Iuda, nici toiag de carmuitor din coapsele sale, pana ce va veni Impaciuitorul (adica, Mesia Hristos Iisus), Caruia I se vor supune neamurile”(Facere 49,10). Iar in genealogia de la Luca este confirmata nasterea lui Iisus din semintenia lui Iuda (cf. Luca 3,33).

Urmas pe tronul lui David.

Isaia vorbeste din partea lui Dumnezeu poporului, zicand: „Cuvant va trimite Domnul peste Iacov,, si El se va pogora peste Israel”(Isaia 9,7). Iar in Evanghelia vestirii nasterii lui Iisus din partea ingerului, Mariei, Il vesteste din nou pe Domnul urmas pe tronul lui David, zicand: „si ingerul i-a zis: Nu te teme Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei pune numele lui Iisus. Acesta va fi mare, si Fiul Celui Prea Inalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele sau. si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui Nu va avea sfarsit" (Luca 1,30-32).

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page