Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Nationala a României, la Los Angeles

Pe 2 decembrie 2008 am avut, impreuna cu sotul meu, Virgil, bucuria si onoarea invitatiei de a participa la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, precum si la comemorarea a 90 de ani de la Marea Unire de la 1918. Festivitatea a fost organizata sub inaltul patronaj al Consulului General al Romaniei Catalin Ghenea si al doamnei Georgeta Ghenea si a fost gazduita, intr-o atmosfera distinsa si eleganta, la hotelul InterContinental Los Angeles Century City.

Am remarcat, inca de la intrarea in hotel, decoratiuni florale incantatoare, incadrate de steagurile Romaniei si Statelor Unite. Distinsele noastre gazde, Excelenta Sa Consulul Romaniei si sotia, ne-au intampinat, ca de obicei, cu multa gratie si caldura. Mi-a facut deosebita placere sa revad autenticul costum national sibian al doamnei Georgeta Ghenea.

Sala spatioasa, fastuos iluminata de candelabre de cristal si ornamentata floral, era deja plina de invitatii serii, in tinute elegante. Am remarcat prezenta consilierului de Los Angeles Zev Yaroslavsky, a doamnei Lourdes Saab, Sefa de Protocol de la LA County, a lui Martin Weiss, Consul General al Austriei si Decanul Corpului Consular din LA, a doamnei Lia Roberts, Reprezentanta Guvernatorului Nevadei, a reprezentantilor Departamentului de Stat, Oficiului Misiunilor Straine, alaturi de alte autoritati americane si distinse personalitati locale.

In deschiderea festivitatii, Consulul Romaniei a anuntat defilarea a patru ofiteri ai Garzii de Onoare a LAPD, in uniforme de gala, care au purtat drapelele Romaniei si SUA, pe notele imnurilor nationale ale celor doua tari. In discursul care a urmat, Excelenta Sa a oferit invitatilor romani si straini un periplu prin istoria recenta a Romaniei, amintind de aderarea sa la Uniunea Europeana, cu aproape doi ani in urma. Romania si-a restructurat economia in concordanta cu principiile pietei interne, oferindu-si totodata contributia la politica externa comuna a UE. Summit-ul NATO, gazduit de Romania anul acesta, a mai spus Domnia Sa, reafirma rolul tarii sale de punte politica intre Est si Vest. Este, de asemenea, important de mentionat preocuparea constanta a Romaniei de a se alinia strategiei europene de securitate energetica si de parteneriat transatlantic. Romania de azi este membra NATO si aliata fidela a Statelor Unite.

Consulul Romaniei a mai amintit de programul de eliminare a vizelor pentru SUA, care va include si tara sa, precum si de investitiile profitabile de capital american in Romania, devenita, dupa 19 ani de tranzitie, o adevarata tara europeana.

Incheind, Excelenta Sa a elogiat valoroasa contributie a romanilor la viata culturala americana. In acest sens, un exemplu concret a fost oferit de remarcabila expozitie de icoane de traditie bizantina a Titianei Popa, pe care am putut-o admira in sala festiva. Domnul Ghenea a mai multumit Societatii Viitorul Roman pentru traditionalul sprijin in organizarea evenimentului si a urat tuturor celor prezenti, in engleza si romana, Sarbatori fericite!

A urmat scurte mesajej de felicitare ale doamnei Lourdes Saab, din partea LA County, si ale doamnei Lia Roberts, din partea Guvernatorului Nevadei, dupa care oaspetii s-au delectat cu variatele si aspectuoasele preparate culinare, intre care s-au distins sarmalele romanesti, cu adevarat delicioase.

Pentru mine si sotul meu, aceasta seara romaneasca a insemnat, din nou, pe langa placerea regasirii multor prieteni si cunostinte, o reafirmare a bucuriei de a ramane noi insine, cu tot ce insemnam ca romani, in acelasi timp perfect integrati si demn recunoscuti de marea cultura americana care ne-a adoptat.

Anca Adumitroaie

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page