Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Intalnirea cu Presedintele

Alegerile generale din Romania s-au desfasurat duminica, 30 noiembrie, avand aceeasi caracteristica predominanta – absenteismul electoratului, inteles de catre cetatenii tarii, ca forma de protest fata de ineficienta guvernarilor anterioare. Pentru ca nicio formatiune politica n-a reusit sa obtina majoritatea parlamentara, trebuie sa se poarte negocieri intre principalele partide pentru formarea unei coalitii de guvernamant.

Negocierile se anunta a fi dificile, intrucat doua partide importante se considera castigatoare: PSD pretinde victoria, pentru ca a obtinut cele mai multe voturi, PD-L isi asuma rolul principal in formarea noului Cabinet, pentru ca are cel mai mare numar de parlamentari, iar PNL se tine si el tare sa treaca puntea Puterii. Unii experti spun ca, daca PD-L si PNL vor reusi sa ajunga la o intelegere, Romania ar putea avea un guvern de centru, si daca fiecare dintre formatiuni refuza sa dea dovada de flexibilitate, s-ar putea forma o mare coalitie, care va include membri ai principalelor partide. Experimentand in premiera o varianta a Legii votului uninominal, s-au produs incurcaturi, care au fost observate si din afara, asa incat vicepresedintele Bundestagului german spunea despre romani ca au votat un sistem uninominal, pe care nu-l inteleg nici ei si surprizele s-au aratat, intrucat mai multi parlamentari cu experienta si cu activitate remarcabila au iesit din Legislativ. Astfel au parasit inaltul for, demnitari de notorietate, precum Doru Ioan Taracila de la PSD, care a strans 5 mandate, Norica Nicolai de la PNL, cu 2 mandate sau Paul Pacuraru de la PNL, cu 3 mandate. Intrebata de ziaristi, despre sentimentele pe care le are dupa ce n-a reusit sa-si reinnoiasca mandatul, dna Norica Nicolai a spus ca este "un om care isi asuma si infrangerile si victoriile cu aceeasi demnitate si forta. Despre intentiile de viitor, in conditiile in care, si un alt vicepresedinte al Senatului, Doru Ioan Taracila, nu a castigat un nou mandat de senator, Norica Nicolai, a spus ca, la fel ca acesta, va relua activitatea de avocatura. "Amandoi suntem avocati, amandoi suntem in acelasi barou de Calarasi, deci eu voi relua cariera universitara si voi face avocatura". Cea mai mare surpriza a evenimentului a fost Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, care a strans 4 mandate, dar acum si-a luat ramas bun de la activitatea de senator impreuna cu partidul sau, care n-a trecut de pragul electoral de 5%. Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat, joi, rezultatele finale oficiale ale alegerilor parlamentare desfasurate la 30 noiembrie 2008, care arata in felul urmator: Camera Deputatilor: PD-L-115 mandate; PSD + PC - 114 mandate; PNL - 65 de mandate; UDMR – 22 de mandate; Minoritati (altele decat cea maghiara) - 18 mandate. Senat: PDL – 51 de mandate; PSD+PC - 49 de mandate; PNL - 28 de mandate;UDMR - 9 mandate.Total mandate: PD-L- 166 de mandate; PSD – 163 de mandate;PNL - 93 de mandate; UDMR - 31 de mandate;Minoritatile nationale, altele decat cea maghiara - 18 mandate. Astfel, Camera Deputatilor va avea 334 de parlamentari, iar Senatul 137.

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

"Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", se arata in Constitutie. Lupta cea mare a orgoliilor, abia acum incepe, fiindca cele trei mari partide (PSD, PD-L si PNL) isi sustin cu tarie programele de guvernare si vor ca premierul sa fie din partidul propriu. Pana la derularea negocierilor, presedintele Traian Basescu a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, formatiunile politice, care au depasit pragul electoral, pentru a afla opiniile acestora despre majoritatea parlamentara, care urmeaza sa se formeze dupa scrutinul uninominal de la 30 noiembrie, pentru sustinerea viitorului Guvern. Liderii PD-L, PSD+PC, PNL au declarat, in cadrul discutiilor avute cu seful statului, ca doresc sa formeze Executivul si sa dea primul-ministru, iar UDMR a anuntat ca a decis sa mearga spre democrat-liberali. Referindu-se la Noul Guvern: liderii partidelor intrate in Parlament au vorbit cu seful statului in cuvinte mari, despre unitate si plasarea interesului national inaintea celor partinice ori despre criza mondiala care a intrat si in Romania, dar niciunul dintre ei nu renunta la pofta de a fi prim-ministru. Si pentru ca presedintele nu este obligat prin lege sa numeasca un premier din randul partidului castigator, analistii politici spun ca e posibil ca Traian Basescu sa proa un premier-surpriza.

 Iulia Ostroveanu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page