Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

În adunarea de la Toplita, Forumul Civic al Românilor din Harghita si Covasna a hotarât sa se extinda si în judetul Mures

 

Desfasurata sambata, 20 martie a.c., la Toplita, adunarea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna a hotarat extinderea acestui organism de reprezentare civica a romanilor, si in judetul Mures. O reactie fireasca si de necesara atitudine fata de intentiile de autonomie pe criterii etnice, precum si de oficializare a limbii maghiare ca a doua limba in stat. In prezenta a peste 1500 de participanti - cei mai multi aflati in afara salii de adunare care s-a dovedit a fi neincapatoare - s-a dat citire unui memorandum care urmeaza a fi prezentat atat Presedintelui Romaniei, cat si autoritatilor statului roman. 29 de ONG-uri au aderat la obiectivele Forumului, manifestandu-si intentia de sprijinire a elementului romanesc din aceste judete, atat din punct de vedere cultural, cat si economic.

“Suntem amenintati cu sfartecarea tarii…”

“Tara si Tricolorul Tarii nu pot fi negociate”, a declarat IPS Ioan Salajan, arhiepiscop ortodox al Harghitei si Covasnei, prezent la manifestare si cel care a deschis adunarea de la Toplita, un adevarat misionar al limbii si trairii romanesti crestine in acest spatiu, dar si un model de atitudine romaneasca. “Noi, romanii din Harghita, Covasna si o parte din Mures, ne-am simtit de multe ori abandonati. Suntem amenintati cu sfartecarea tarii si ne punem intrebarea, oare chiar este posibil? Chiar pana acolo am ajuns? Vreau sa va retin atentia ca judetele Harghita si Covasna au acel mai mic numar de tineri absolventi romani, de studii superioare si care, de cele mai multe ori, nu se mai intorc in locurile de origine pentru ca simt instabilitatea din aceste locuri”, a mai declarat inaltul prelat. In cuvantul sau, dr. Ioan Lacatusu, fost director al Directiei Judetene Covasna a Arhivelor Nationale si unul dintre membrii fondatori, in 2005, ai Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, a adresat multumiri publice pentru sutele de mesaje de adeziune si de sustinere pe care le-a primit adunarea de la Toplita, atat din tara, cat si din diaspora, mesaje care datorita timpului alocat manifestarii, nu au putut fi citite, urmand insa a fi adunate si editate intr-un volum. In acelasi context, domnia sa a multumit si publicatiilor “Clipa” si “Curentul international” din USA, care au publicat apelul si care si-au manifestat constant interesul pentru situatia romanilor din Harghita, Covasna si Mures.

“Solicitam statului roman interzicerea gruparilor paramilitare cu caracter revizionist si fascist”

Memorandum-ul caruia ii voi da citire in fata dumneavoastra, a declarat avocatul Ioan Solomon, presedintele Forumului, va fi prezentat Presedintelui tarii si autoritatilor statului roman. El este axat pe problemele romanilor din judetele Harghita, Covasna si Mures. Traim in aceasta zona peste 400.000 de romani si avem acest drept moral, pentru ca noi suntem urmasii celor care au infruntat aici maghiarizarea de dinainte de 1918, dar si din perioda Diktatului de la Viena, iar in constiinta noastra acest lucru este inca dureros de prezent”. In cuvantul sau, Solomon a accentuat in mod deosebit pe pericolul pe care-l reprezinta enclavizarea si existenta unor organizatii paramilitare. “Aici, in judetele de care vorbeam, se produce un fenomen nemaiintalnit in Europa, o enclavizare chiar in inima Romaniei. Numai orbii nu vad ceea ce se intampla. Protestam fata de modul in care este tratata populatia romaneasca din aceste judete. Nu am fost, nu suntem si nu vom fi de acord cu autonomia, cu actiunile iredentiste si revizioniste. Criteriul etnic a generat intotdeauna disfunctionalitati. Nu suntem de acord cu Statul minoritatilor in forma propusa de UDMR. Solicitam infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta care sa cerceteze abuzurile si discriminarile la care sunt supusi romanii din Harghita si Covasna. Solicitam statului roman interzicerea organizatiilor paramilitare cu caracter revizionist si fascist. Chemam cetatenii romani de nationalitate maghiara la conlucrare sincera, deschisa, in spiritual valorilor crestine si europene.”

“De ce nu se inscrie UDMR la tribunal?”

In timp ce parlamentarul Victor Ponta, proaspat presedinte al PSD, a fost intrerupt in timp ce-si sustinea discursul de mai multe ori si chiar interpelat cu ostilitate din randul salii, europarlamentarul Vadim Tudor, execelent orator si pamfletar, a fost ovationat in mod repetat, nu numai pentru discurs, cat mai ales pentru figurile de stil cu care si-a agrementat discursul. “Politica interesului national, de care vorbea marele om politic Take Ionescu, a declarat Vadim Tudor, nu este inteleasa acum, cand avem nevoie de ea mai mult ca oricand. In tara asta nu se mai respecta nicio lege. In ritmul asta, in curand in Romania nu se va mai respecta nici legea gravitatiei. UDMR este de fapt un ONG si cu toate acestea s-a aflat si se afla la guvernare. Atunci, hai sa chemam la guvernare si Uniunea Scriitorilor si Uniunea Compozitorilor…De ce nu se inscrie UDMR la tribunal, ca partid? Va spun eu de ce. Niciun tribunal nu l-ar inscrie, si asta pentru ca obiectivul autonomiei teritoriale incalca flagrant Constitutia. Va asigur ca la Bruxelles, autonomiile pe criterii etnice nu sunt agreate.” Prezenta la manifestare, europarlamentarul Norica Nicolai a mentionat:“…in politica romaneasca exista o vadita lipsa de caracter si de atitudine. Noi, PNL-ul, am respins Statutul minoritatilor in forma propusa de UDMR. Va asigur ca acest statut nu va trece de Parlamentul Romaniei. Pentru a cunoaste si mai bine problemele romanilor din Harghita si Covasna, am deschis doua cabinete europarlamentare, unul la Miercurea Ciuc si un al doilea la Sfantu Gheorghe.”

“Nu mai vrem…”

Lazar Ladariu, redactorul-sef al cotidianului muresean “Cuvantul liber”, proaspat ales in forul de conducere al Forumului extins si in Mures, a accentuat pe faptul ca ”Ne aflam aici pentru apararea legii, a limbii si a pamantului stramosesc. Nu mai vrem sa fie batjocorita limba romana, suportul constiintei de neam si de tara, candela vie a trairii noastre. Nu mai vrem simboluri fasciste pe institutiile romanesti. Nu mai vrem batalioane fasciste care sa defileze pe strazile Ardealului. Nu mai vrem ca bisericile noastre sa fie batjocorite si umilite cu expresii precum biserici cu turle in forma de ceapa. Nu mai vrem monumente non grata pe pamant romanesc…” In cuvantul de final, deputatul Traian Dusa, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a declarat “Prin dumneavoastra, cei de fata, suntem de fapt prezenti peste 400.000 de romani care traim in aceasta zona, si care avem un cuvant de spus in tara aceasta. Am fi dorit sa fie prezenti si reprezentanti ai guvernului, ai ministerelor care au atributii pe linie de siguranta si ordine publica. Stie statul roman ce se petrece cu adevarat in aceasta zona? Cate controale s-au mai facut, spre exemplu, pe linia administratiei locale, in ultimii ani? Au fost invitate si autoritatile statului roman, dar nu ne-au onorat cu prezenta. La final, dorim sa transmitem un mesaj de liniste si toleranta, insa tin sa accentuez ca nu vom accepta autonomia si declararea limbii maghiare ca doua limba oficiala.”

NICOLAE BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page