Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa, Excelentei Sale Domnul Oszkár FÜZES, ambasadorul Republicii Ungaria la Bucuresti

 

Excelenta Voastra,

Ma vad nevoit sa va adresez aceasta scrisoare deschisa, nu in calitate de om politic, pentru ca, in momentul de fata, nu mai sunt membru al nici unei formatiuni politice romanesti, ci in calitate de intelectual roman, ingrijorat (dar nu speriat; noi, romanii nu suntem deloc speriati de excesele extremiste ale unor nostalgici, cuprinsi in coloana a V-a a revizionismului unguresc) de inrautatirea raporturilor interetnice in tara mea.

Urmarind cu atentie de cativa ani atitudinea diplomatiei si clasei politice maghiare nu numai fata de Romania, ci fata de toate tarile vecine unde traieste o minoritate maghiara, trag concluzia ca aceasta deteriorare a situatiei se datoreaza in foarte mare masura incurajarii, repetate si in mod oficial, de catre oficialitatile maghiare, a unor astfel de atitudini de tip revizionist revansard, in pofida declaratiilor oficiale ale tuturor guvernelor, ce s-au perindat la conducerea Ungariei dupa 1990, ca respecta acordurile si intelegerile internationale ce definesc si stabilesc granitele national statale ale statelor europene. Desi, sub acest aspect al declaratiilor, ar fi greu cuiva sa impute ceva guvernelor maghiare, in practica constatam o reluare, in forme mult mai viclene si violente, a politicii revizionist revansarde initiata si promovata atat de fortele hortyste cat si de cele comuniste maghiare. O nefericita atentie, sub acest aspect, a fost acordata Transilvaniei, guvernantii de la Budapesta facandu-se ca au uitat ca, dupa anul 1918, acest teritoriu este parte componenta, indivizibila si inalienabila a teritoriului national romanesc si, deci, ca este o jignire adusa majoritatii populatiei romanesti si conducerii Statului Roman ca o serie de fanatici politicieni budapestani continua sa planifice sarbatorirea numeroaselor zile nationale ale Ungariei, nu in Ungaria, cum ar fi normal, ci pe teritoriul Romaniei, sfidand realitatea politica si istorica si urmarind, probabil, reactii ferme din partea cetatenilor romani, care refuza sa inteleaga si sa accepte astfel de periculoase si perverse jocuri politice, in care vad, in mod justificat, o sfidare a lumii civilizate si a tuturor celor care se opun incurajarii si escaladarii de noi conflicte pe criterii etnice intre statele europene. Teoretic, in momentul aderarii sale la UE si tara Dumneavoastra a acceptat aceste principii legate de inviolabilitatea si nemodificarea granitelor de stat convenite pe baza unor acorduri internationale la sfarsitul razboaielor mondiale ce au pustiit continentul nostru si au creat atata suferinta si pierderi de vieti omenesti.

Probabil, Excelenta, ca, tinand cont de „abilitatea” cu care ne-a obisnuit deja diplomatia maghiara, veti incerca sa sustineti ca o asemenea masura vi se pare fireasca. Intr-o astfel de eventualitate imi permit sa va intreb de ce, intr-un astfel de caz, presedintele Ungariei sau alti demnitari maghiari nu au gasit de cuviinta sa organizeze sarbatorirea zilelor nationale ale tarii Dumneavoastra (de ce, oare, chiar atat de multe!?!) si in tari ca SUA, Germania, Australia, Canada etc., unde, la fel ca in Romania, Serbia, Slovacia, traieste o consistenta minoritate maghiara care, daca ar ramane in picioare, argumentele Dumneavoastra, are la fel de mult ca minoritarii maghiari din statele vecine, drept sa va pretinda sa nu ii mai neglijati, cu atat mai mult cu cat parasirea tarii lor de bastina a fost rezultatul suferintelor traite in perioada in care aveau calitatea de cetateni maghiari, dar care n-au putut tolera excesele extremiste sau comuniste ale guvernelor aflate la putere la Budapesta.

Excelenta Voastra, cele de mai sus reprezinta doar o parte din motivele pentru care cred ca zelul depus de seful statului maghiar si de alti inalti demnitari politici este cu totul exagerat si nejustificat. In ultimii ani, si prestatia reprezentantilor diplomatici ai Ungariei, deci inclusiv a Dumneavoastra lasa foarte mult de dorit si datorita faptului ca ei incalca, cu buna stiinta, dreptul international si practicile diplomatice civilizate, obisnuite, prin faptul ca isi depasesc competentele legale si atributiile stabilite de dreptul international.

Ca sa fiu cat se poate de clar inteles, cu tot respectul cuvenit functiei Dumneavoastra, subliniez ca gasesc un abuz inadmisibil din partea Dumneavoastra ceea ce ati facut cu prilejul recentei Dumneavoastra vizite in judetul Cluj. Ma folosesc in acelasi sens de relatarile ziarului „Faclia” din datele de 13, 14-15 martie a.c., care relateaza despre intalnirea pe care ati avut-o, la Turda, cu unii reprezentanti ai comunitatii maghiare din zona. Domnia Voastra pare a fi uitat ca persoanele respective sunt cetateni ai statului roman, iar solutionarea problemelor acestora, inclusiv a celor ce privesc viata lor comunitara, este o obligatie si un atribut legal, exclusiv al autoritatilor romanesti. Avand in vedere faptul ca, dupa 1990, minoritatii maghiare i s-au creat posibilitati pe care, Dumneavoastra si guvernul maghiar nu le asigurati pe teritoriul Ungariei post-trianonice respectiv, prezenta in Parlament si asocierea, aproape fara intrerupere a UDMR la guvernare, indiferent de culoarea politica a majoritatii ce formeaza guvernul. Nu aveti, prin urmare, Excelenta, absolut nici un motiv sa sustineti ca rezolvarea unor probleme, ce intra in competenta si obligatiile autoritatilor romane si exclusiv ale acesteia, ar necesita interventii speciale din partea Dumneavoastra ca reprezentant oficial si diplomatic al Ungariei.

Consider, prin urmare, o lipsa inadmisibila de respect fata de tara in care sunteti acreditat ca diplomat sa va erijati Dumneavoastra in postura celui care isi poate permite sa intervina si sa ia masuri ce privesc exclusiv atributele constitutionale ale autoritatilor romane centrale si locale. Cine va permite o astfel de interventie, contrara atributiilor si competentelor unui diplomat strain? De ce, daca tot doriti sa fiti util si sa dati dovada ca in Ungaria democratia nu este doar o vorba in vant, de ce nu cereti guvernului tarii Dumneavoastra sa aplice aceleasi proceduri si standarde in relatia cu minoritatile etnice, punand astfel capat salbaticului si primitivului proces de maghiarizare si deznationalizare pentru care cheltuiti anual sume imense, la fel ca in perioada odiosului regim horthyst.

Sunt ferm convins, Excelenta, ca daca Dumneavoastra ati fi avut un astfel de comportament in USA sau in oricare alta tara vest europeana democratica si civilizata, in cel mult 24 de ore ati fi fost declarat persona non-grata si ati fi fost expulzat pentru incalcarea atributiilor ce va revin ca si pentru aducerea der atingeri grave si inadmisibile demnitatii statului in care v-ati fi desfasurat activitatea.

O alta, dupa parerea mea, gafa pe care ati facut-o, a fost aceea de a cere, imperativ, primarului municipiului Cluj-Napoca sa ia masuri speciale pentru protejarea unor monumente funerare din cimitirele de pe raza municipiului, care ar face obiectul unor nepermise vandalizari din partea unor forte extremiste. Personal, condamn si dezavuez, daca exista cu adevarat, orice fel de astfel de manifestari si consider ca ele sunt inadmisibile si deloc justificate intr-o lume civilizata. Nu detin date concrete care sa confirme sau infirme acuzatiile Dumneavoastra, dar va asigur ca, in cazul in care ele se dovedesc a fi reale, le voi condamna in mod public, considerandu-le ca semne ale unor atitudini primitive, pe care nu le mai putem tolera. Inainte de a fi formulat o asemenea cerere, cred ca domnia voastra are obligatia minima de a clarifica romanilor motivele pentru care guvernul de la Budapesta a incurajat mutilarea mormintelor unor minoritari, cetateni maghiari, inclusiv din cadrul etniei romane, pe care i-a obligat la folosirea, pe crucile mormintelor, exclusiv de nume maghiare sau maghiarizate. De asemenea, tot inainte de a cere imperativ interventia unui primar roman, poate reusiti sa explicati romanilor de ce, de ani de zile, autoritatile de la Budapesta refuza obstinat restituirea catre detinatorii lor de drept a bunurilor mobile si imobile ce apartin Fundatiei Gojdu, sau, daca tot este vorba de morminte, de ce primarul Budapestei nu misca un deget macar pentru a feri de la distrugere completa mormantul lui Emanuil Gojdu din cimitirul Kerepessi, aflat intr-o avansata stare de deteriorare. Sa fie aceasta recunostinta postuma a ungurilor fata de contributia exceptionala a acestui jurist roman la reforma si modernizarea dreptului penal al Ungariei, ca si la alte fapte importante de cultura care au sporit, la vremea lor, prestigiul tarii Dumneavoastra?

Nu in ultimul rand, va mai solicit, Excelenta, sa motivati, credibil, refuzul nejustificat (care incalca si prevederile unor acorduri internationale) ale autoritatilor Dumneavoastra de stat de a ni se restitui partea din Arhivele Nationale de la Budapesta tinute inca, dupa mai bine de 90 de ani, prizoniere in arhivele din Budapesta. Dupa ce veti explica coerent si civilizat macar aceste aspecte, abia dupa aceea veti avea dreptul, Excelenta, sa formulati, pe un ton civilizat insa, solicitari si nu dispozitii adresate primarului municipiului Cluj-Napoca sau oricarui alt demnitar al statului national roman suveran si independent, pentru ca Romania nu este o provincie aflata sub ascultarea altui stat strain.

Primiti, Excelenta, asigurarea stimei si consideratiei ce o am fata de valorile culturii si spiritualitatii tarii Dumneavoastra.

Dr. Dan BRUDASCU,

cetatean roman si european

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page