Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa adresata:

 

Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu

Pr. Patriarh al Romaniei Daniel

Domnului Prim Ministru al Romaniei Emil Boc

Domnului Ministru de Externe Teodor Baconschi

Domnului Ministru al Culturii si Cultelor Daniel Funeriu

Revista Clipa – nr. 930*6, martie 2010 a publicat articolul "Se tanguia un Taragot”, semnat de domnul Lazar Ladariu; Satul Panade, comuna Sacel, Judetul Alba, Romania, sambata, 27 februarie, 2010 (…) “tanguindu-se, taragotul lui Vasile Bucur chema la bustul de bronz al carturarului Timotei Cipariu, din mijlocul satului Panade, “pamantul–loc al ivirii invatamantului ardelean in lume”. (…) mai jos autorul spune: Presiunile asupra noastra se multiplica (…) Alba care are norocul de a nu fi, zi de zi, in gat cu gheara celor care, printr-un atentat la integritatea statului vor federalizarea Romaniei, cea de a doua limba oficiala, o autonomie teritoriala, pe criterii etnice, a unui tinut Secuiesc. (i.c.)

Intre cele doua Razboaie Mondiale, in Transilvania era un echilibru cultural-spiritual intre unguri secui si romani datorita existentei Bisericii greco-catolice. De asemenea intre romani, unguri, secui si ceangai, (ceangaii sunt romani catolici, de pe Valea Trotusului, persecutati de romani pentru ca sunt catolici, secuii le-au sarit in ajutor, urmarea, romanii ceangai se considera secui, se bucura ca au o patrie spirituala-culturala Budapesta si Vatican).

Dusmania greco-slavona a invins, comunistii romani au desfiintat Biserica Greco-Catolica. Dupa 1998, Transilvania, a cazut sub stapanirea romaneasca a mentalitatii balcanice, mentalitate contrara cu spiritul occidental Catolic, Greco-Catolic si Unitarian, culte existente in Transilvania.

In zadar se tanguie taragotul lui Vasile Bucur in Satul Panade, locul de nastere a marelui carturar Timotei Cipariu, greco-catolic, cum de altfel au fost toti fiii Blajului, cei care, au luptat la 1848, pentru libertate, in 1918 pentru alipirea Transilvaniei la patria Mama. Dupa 1990 ierarhii romani din Alba-Iulia, Cluj, Baia Mare, au intors roata istoriei in sens invers, procentul de 93% de greco-catolici din Maramures au devenit 93% ortodocsii greco-slavi. “NU” secuii, “Nu” maghiarii sunt dusmanii nostri ci, noi insine, romanii ne suntem dusmani. Orbiti de puterea momentului nu realizam ca, cu punerea la zid a BRU, si cu ocuparea Transilvaniei de ortodoxia romaneasca ne grabim federalizarea Romaniei.

Cat de agreata a fost ortodoxia in Transilvania vedem din cele ce urmeaza "In 31 martie 1798 doi greci ortodocsi, Ignatiu Mavrodin si Ioan Constantin, pripasiti impreuna cu alti greci, negustori in Cluj se adresara intr-o petitie scrisa in ungureste, catre consiliul orasului Cluj si cerura sa li se dea voie sa-si cladeasca o capeluta (oratorium cum spuneau ei), unde sa se poata si ei inchina lui Dumnezeu dupa legea lor ortodoxa. (Sa remarcam bine: este vorba de Greci nu de romani care scriu in limba maghiara). Cu toate acestea, raspunsul dat de consiliul orasenesc la cererea lor, dat in sedinta consiliului in 5 August 1799, suna astfel: Avand in vedere ca, prin cladirea unei biserici ortodoxe in Cluj s’ar deschide calea larga spre sporirea Valahilor, obisnuiti din fire cu rapirea averii altora si cu furtul, si astfel jafurile si tainuirile de hoti s’ar spori in oras si la periferii, nu admitem nici acum si nici in viitor, cladirea vre’unei biserici valahe pe teritoriul orasului. ("Monografia Comunei Feiurdeni, jud. Cluj 1939, Tipografia Diecizana Cluj. Str. Regina Maria nr-10, prof. de istorie Simion Gogan, (nascut in Comuna Feiurdeni), si Leontin Florian preot greco-catolic in Feiurdeni).

Dupa 221, de ani situatia in Romania nu s-a schimbat, nu grecii, ci romanii au rapit averea altora … jafurile si tainuirile de hotii, impotiva romanilor greco-catolici, impotriva celor care au faurit Romania Mare, Moderna. Domnilor va amintesc ce a declarat Maria Eliade Radulescu refugiata cu copiii la Brasov: "Voi sunteti aceia care ne-ati semanat campiile cu samanta libertatii, noi va multumim voua, caci ne-ati trimis apostoli ce ne-au pregatit mantuirea noastra, de la voi avem o limba corecta, de la voi gramatica, istoria, filozofia. Dintre apostolii vostri am avut un Gheorghe Lazar pentru limba, un Aron Pumnul pentru istorie, un Maiorescu pentru literatura si arheologie, un Laurian pentru filozofie, (un Timotei Cipariu, n.n).

Drept recunostinta, Biserica Greco-Catolica a acelora care ne-au semanat campiile cu samanta libertatii sunt pusi la zid. Jafurile asupra Blajului continua si in prezent, acum cand Romania a fost primita (nu a intrat pe merite), in UE. Faptul ca ortodocsii sunt majoritari, nu le da dreptul sa rapeasca averea si istoria, mai ales, a greco-catolicilor.

Prin Biserica Greco-Catolica Romania apartine occidentului ca si ungurii si secuii. Ungurii si secuii au avantajul ca de un mileniu apartin culturii UE. Romanii ardeleni bastinasi in Europa, apartin numai de trei secole culturii UE. Biserica majoritara romaneasca vrea sa se inalte pe munca altora. Nu ungurii, nu secuii ci, rapirea averii si a culturii de la altii va grabi federalizarea Romaniei.

Domnule Presedinte Traian Basescu, ati fost in vizita la Papa, ati multumit Sf. Parinte Benedict al XVI pentru ca Biserica Catolica a pus la dispozitia romanilor ortodocsi 1000 de biserici, in care, capsunarii, fortati de saracie sa aiba unde sa se roage. Acasa insa, ierarhii romani nu permit greco-catolicilor sa se roage alternativ in fostele lor biserici, sa li se traga clopotele la inmormantari, sa fie ingropati in fostele lor cimitire. Eu unul nu inteleg. Vorba cantecului: "Te intreb acum pe tine/ care-i om si care-i caine”. Parafrazat, care-i crestin si care-i pagan.

Domnule Presedinte, ati declarat in fata tarii: "In al doilea Mandat ca deviza dupa care veti conduce Tara va fi "Dreptate si Adevar".

In numele Dreptatii si al Adevarului, momentul istoric cere sa puneti in Drepturi BRU. Blajul este “brandul”, argumentul tare, impotriva pretentiilor secuilor care cer regionalizarea Romaniei.

O. Goga a spus: "Blajul este Altarul Viitorului”.

In numele "Dreptatii domnilor majoritari ai bisericii mele, va cer, nu batjocoriti Altarul neamului".

Anexez:

1) Parerea prof. Mihai Ralea despre greco-slavism.

2) Articolul "Ignoranta si comportament Agresiv”, articol de o incredibila si dureroasa actualitate.

Cu stima, devotament si dragoste pentru neamul meu de Ginta latina,

10 Martie 2010

Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi,

Palm Springs, California, SUA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page