Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nicolae Labis

" ... MAI MARE AL NEAMULUI NOSTRU" ramane factor comun fie ca vorbim de Tudor Arghezi, fie ca vorbim de Nicoale Labis. Diferenta este doar de CE FEL de MARE. Desigur, ALTFEL de MARE.

Pare o incumetare a discuta daca Nicolae Labis a fost crestin sau nu, zice un crestin nebautor de alcool, stiind ca Labis a murit calcat de tramvai din pricina bauturii. La fel ar zice un martir crestin, victima a comunismului, aratand spre cel care a scris poemele: "Partidului", "Manifest", "Comunistului" sau poemul "Lui Marx" cu cateva zile inainte de a muri, si asa este. Cu toate acestea...

Nicolae Labis a trait 21 de ani si 21 de zile. Atat. Opera lui nu este vasta. Daca mai scoatem din ea si ce este strict politica si inca ce fel de politica, chiar ca nu ar mai ramane aproape nimic. Plina de tapine, tractoare, lozinci, impartiri de manifeste comuniste si ziare Scanteia, este foarte usor a fi rejectata si odata cu ea si el. Ar fi destula motivatie pentru ignorarea poetului.

Daca ar fi trait, Labis ar fi fost acum de 75 de ani. Ni-l putem inchipui printre noi si asa ne napadesc intrebari cu privire la el "CE AR FI FOST", desi George Calinescu ne sfatuieste cu disperare sa nu ne punem intrebarea aceasta. Cine insa ne poate opri a ne intreba? Nici macar noi insine. Intrebarile sunt mai puternice chiar decat noi.

- Ar fi fost Presedinte al Academiei?

- Ar fi fost Presedinte al Uniunii Scriitorilor?

- Ar fi fost Presedinte al Marii Adunari Nationale? (Vezi Sadoveanu si relatia cu el)

- Ar fi fost Presedintele UTM? UTC?

- Ar fi fost in Comitetul Central?

- Ar fi scris poeme "nemuritor-muritoare" pentru Ceausescu?

- In 1989 cand ar fi avut varsta de 54 de ani, ce ar fi facut?

- Ar fi vazut in caderea comunismului "ELIBERAREA" pe care o visa in adolescenta cu atata fervoare vizionara?

- Ar fi fost in timp dezamagit de Marx, de proletari, de colectivizare?

- Daca comunistii ar fi facut in Malini (satul sau de nastere) o fabrica de carnati de caprioare din Carpati, cum ar fi reactionat? Ce poem ar fi scris?

- Scarbit de contrafacerea ideologica in politica practica, s-ar fi calugarit?

- Ar fi fugit in America sa poata canta liber Moldova copilariei lui?

- Ar fi infiintat in diaspora o editura de pastrare a Limbii Romane?

- Ce-ar zice el despre crestinismul de azi?

- Ce ar zice despre globalizare?

- Ce fel de avangardism ar fi in poemele sale de pe Yahoo sau Google?

- Conform aprecierii ca Labis "a dus o lupta CINSTITA pentru o cauza DESARTA", si-ar fi mutat fervoarea lui in ideologia crestina?

Ne intrebam degeaba poate, dar poate nu fara rost. Rostul este pentru noi, bineinteles. Ce a fost al lui, el, s-a incheiat. Si inca de mult.

Intorsi la intrebarea de baza "A crezut in El vreunul din mai marii nostri", ramane de raspuns daca Nicolae Labis a crezut in Isus, in Dumnezeu, sau nu. Inainte de a ne grabi sa raspundem, sa ne intrebam daca Pavel - apostolul, mai precis Saul - pe numele purtat pana a se numi Pavel - a crezut sau nu. Daca Pavel ar fi murit inainte de calatoria sa spre Damasc, ar fi fost un mai mare al iudeilor care a crezut in Dumnezeu?

Si poate si mai inainte de a ne gandi la Pavel ca persoana, merita sa ne gandim la ceea ce a scris el in epistola catre Romani:

"Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu, le este descoperit IN ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu".

Este urat a spune despre cineva ca "a crezut in El" INCONSTIENT. Dar s-ar putea spune ca a crezut SUBCONSTIENT? Adica acel "FAC DIN FIRE LUCRURILE LEGII"? Poate cineva, tot din fire sa NU FACA lucrurile Legii?

Ne vom permite in comentariile viitoare sa cautam a intelege daca si cum, mai marele neamului nostru totusi, Nicolae Labis, a crezut in Dumnezeu sau nu, sub imaginea ca "crestinism" vine de la CHRISTOS, iar ISUS CHRISTOS nu este doar Cel din Era Noastra, ci este Cel din vesnicii, una cu Tatal. Cine ar spune ca Avraam nu a fost "crestin", adica "n-a crezut in El", mai are de gandit asupra subiectului. Asa dar, JERTFA in poemul "Moartea Caprioarei". De ce nu?

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page