Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vorbind despre coruptie si corupti la modul poetic

Saptamana trecuta, Bucurestiul a fost timp de doua zile, orasul cu cea mai mare densitate de primari pe cap de locuitori. Nu l-a "clonat" nimeni pe Traian Basescu (desi Partidului Democrat in mod sigur i-ar surade o astfel de varianta), pur si simplu primarii, prefectii si sefii consiliilor locale si-au dat intalnire la adunarea anuala a Federatiei Autoritatilor Locale din Romania. Probabil ca numarul de participanti n-ar fi fost atat de mare daca n-am fi in an electoral: multi s-au gandit ca viitorul mandat s-ar putea sa nu-i mai prinda in functie si ca poate vor participa ultima oara la aceasta adunare a "fetelor alese" din administratia publica locala. Pentru a cinsti cum se cuvine acest eveniment, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase, a caror reconciliere din ultima vreme este tot mai vizibila, au tinut sa fie prezenti impreuna la deschiderea adunarii si sa le spuna ce cred de cuviinta diriguitorilor destinelor Romaniei la nivel de oras si judet.

Din pacate, pentru cei care au urmarit atent discursul celor doi oameni politici a ramas un mare semn de intrebare si chiar un gust amar. Atat presedintele Iliescu cat si premierul Nastase au tinut sa atraga atentia demnitarilor locali ca au un rol foarte important in concretizarea luptei impotriva coruptiei si ca trebuie sa constientizeze efectele negative pe care acest fenomen le are asupra perspectivelor de dezvoltare a Romaniei pe termen lung, dar nu s-a suflat nici un cuvant despre masurile dure, eficiente, ce se impun a fi luate impotriva celor dovediti a fi corupti si nici de ce in ultimii 14 ani s-au facut atat de putine pe acest drum. Sigur, e frumos sa indemni alesii locali sa dea dovada de spirit intreprinzator, sa aiba un comportament civic responsabil si decent, sa-si asume mai hotarat anumite responsabilitati, dar oare ce ne face sa credem ca multora dintre celor de fata aceste cuvinte le-au intrat pe-o ureche si le-au iesit pe alta? Probabil ca realitatile curente din Romania, tara in care primarii ori prefectii care s-au evidentiat cu adevarat prin realizarile avute in orasele si judetele pe care le pastoresc pot fi numarati pe degete, dar scandalurile de coruptie, cu licitatii trucate, cu sute de miliarde de lei aruncate in vant de consiliile locale ori cu afaceri oneroase desfasurate la nivelul administratiei locale, sunt de zeci de ori mai numeroase.

Este clar ca la varful puterii politice din Romania exista dorinta de a asana intr-o cat mai mare masura administratia locala, ca pas absolut necesar pe calea integrarii europene; dar la fel de clar ne apare si faptul ca multi dintre alesii locali, fie ei din orase mai mici sau mai mari, nu vor renunta la practicile oneroase care le-au adus pana acum beneficii imense, pentru simplul motiv ca... altfel nu pot supravietui. Presedintele Ion Iliescu isi exprima convingerea ca alegerile locale din aceasta vara vor produce o selectie serioasa in randul celor desemnati sa conduca destinele fiecarui sat, oras ori judet in parte, iar romanului de rand ii revine un rol foarte important in acest sens, trebuind sa judece prin prisma interesului comunitatii in care traieste modul in care s-au achitat de indatoriri demnitarii locali.

Ramane de vazut daca alegerile locale vor putea avea acest efect de asanare a administratiei locale, in prezent unul din domeniile cele mai des aratate cu degetul in cazurile cand vine vorba de coruptie in Romania. Cert este ca daca romanii nu vor reusi sa scape de primarii, prefectii si consilierii locali incapabili ori cu mentalitate paguboasa, sigur nu vor scapa nici de micii corupti de la ghisee si din institutiile publice, pentru care "spaga" reprezinta cuvant de capatai. Pe acolo pe unde trec pestii cei mari se strecoara intotdeauna si o multime de pestisori mici...

T. Caluschi

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page