Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apel la unitate

La initiativa saptamanalului "LUMEA LIBERA", New York – (initiativa la care adera in calitate de coautori si saptamanalul new-yorkez "ROMANIAN JOURNAL", precum si reprezentanti ai publicatiilor "MERIDIANUL ROMANESC" si "LUMINA LINA“, lista de aderare ramanand deschisa) - se propune constituirea unui "COMITET AL ROMANILOR DIN STRAINATATE PENTRU SPRIJINIREA CANDIDATURII D-nei LIA ROBERTS in ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN ROMANIA, 2004".

In seara de 17 februarie 2004, ora 19.30, la sala sociala a restaurantului "Casa Romana" din New York, Queens, (Queens Blv., colt cu 39 Place; linia metroului -subway nr. 7 LOCAL, statia “40 street”) va avea loc o intalnire consultativa a tuturor celor din New York (si imprejurimi) interesati in sustinerea acestei candidaturi si in organizarea acestui Comitet de Sprijin Electoral.

Participantii sunt asteptati sa faca propuneri organizatorice concrete.

Sunt asteptate, in urmatoarele doua saptamani, mesajele e-mail si scrisorile comunitatilor romanesti si individuale, din lumea intreaga, vizand aceasta propunere, la e-mailul lumlib"aol.com cu mentiunea "COMITETUL DE SPRIJIN") si, cu aceeasi mentiune pe plic, la adresa 392 Fifth Avenue, suite 1104, NEW YORK, NY 10018 (Redactia “Lumea Libera“)

Saptamanalele "LUMEA LIBERA“ si "ROMANIAN JOURNAL" ( si, speram, publicatiile colege din intreaga Emigratie si Exilul Romanesc, ca si programele de radio si televiziune) vor comunica proiectul de constituire al acestui Comitet al Sprijinului Romanesc Mondial. Este vorba de o organizatie non-profit alcatuita pentru un termen fix ( 1 martie – 24 decembrie 2004), a carui activitate vizeaza o chestiune politica cu desfasurare concreta (alegerile prezidentiale din Romania).

Grupul de initiativa a acestui proiect asteapta, pana la 28 februarie, mesajele de adeziune si propunerile de completare a planului de activitate, atat din partea unor forme organizate ale comunitatilor romanesti cat si din partea persoanelor individuale (persoane nascute in Romania sau care, eventual, au dobandit ulterior aceasta sau si aceasta cetatenie).

Proiectul de constituire a Consiliului Mondial de Sprijin Electoral isi propune:

l. Popularizarea cat mai larga a adevarului ca aici nu este vorba numai despre "persoana" d-nei Lia Roberts, cat de faptul ca d-sa poarta, in aceasta actiune, insemnul DREPTULUI LEGITIM AL ROMANILOR DIN AFARA GRANITELOR de A FI EGALI, DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, INCLUSIV AL DREPTURILOR POLITICE, cu ROMANII DIN INTERIORUL GRANITELOR ROMANIEI. Acest drept legitim este prevazut teoretic de amendamentele recente ale Constitutiei, re-votata prin Referendum, dar el trebuie recunoscut si in fapt; iar candidatura d-nei Lia Roberts la functia prezidentiala este tocmai prilejul adecvat. Candidatura D-nei Lia Roberts este, in acest sens, un veritabil test de opinie a comunitatilor romanesti din intreaga Lume (incluzand, fireste, din Romania).

2. Comitetul isi propune sa faca o larga popularizare, prin presa scrisa si audio-vizuala, in intreaga arie mondiala in care traiesc cei peste 3 milioane de nativi romani instrainati de catre comunism si post-comunism – pentru a infatisa dovezile concrete de pricepere politica si administrativ-manageriala care o indreptatesc pe curajoasa d-na Lia Roberts din Las Vegas ( presedinta pana acum, de altfel, a Partidului Republican din Nevada si personalitate remarcabila in business-ul american) sa candideze la functia prezidentiala a unei Romanii care si-a manifestat, intensiv, dorinta de a deveni o tara "occidentala“, inclusa efectiv in comunitatea euro-atlantica.

3. In masura in care apelul nostru va avea ecoul asteptat printre Romanii din Lume ( in fond, d-na Lia Roberts ne reprezinta, prin actiunea sa, pe fiecare dintre noi !) vom sugera tuturor organizatiilor din Emigratie si din Exil, tuturor formulelor de mass-media, ca si nativilor romani care nu sunt cuprinsi intr-o forma organizata, sa participe efectiv nu numai la votul din toamna in sprijinul candidaturii d-nei Lia Roberts, ci si la constituirea si sustinerea acestui Comitet de Sprijin Electoral, precum si la constituireea lui temeinica, prin participare internationala, respectiv cu cate un REPREZENTANT (recunoscut) DIN FIECARE TARA ( respectiv din fiecare stat, in cazul USA si Canadei), care sa se alature organizatorilor de la New York . Acesti organizatori (grup de initiativa) sunt, pana la ora acestui comunicat de intentie, Timotei Ursu, directorul saptamanalului "LUMEA LIBERA“, Vasile Badaluta, director al saptamanalului "Romanian Journal" si al Programului TV “Romanian Voice”, scriitorul M.N. Rusu ( revista “LUMINA LINA“) si reprezentanta la New York a saptamanalului "Meridianul Romanesc" din California, Lia Lungu.

4. Ne propunem, intre altele, solicitarea aprobarii – de catre Parlamentul Roman – a propunerii ca romanii din Lumea intreaga sa-si poata desemna oficial electori ( delegati comunitari de vot), iar acestia sa poata vota ELECTRONIC ( via e-mail, cu anexarea-printed a listelor cu semnaturile si adresele pe care le reprezinta, toate cumulate in cateva centre "continentale" pentru raportarea rapida ( si temeinic verificata de monitori ai comunitatilor romanesti), la Comisia Electorala Centrala din Romania). Consideram ca actuala formula electorala - eventual corespunzatoare pentru "votul in urna, in aceeasi zi" pe teritoriul Romaniei – este inadecvata si inoperanta la nivelul unor comunitati romanesti rasfirate pe distante uriase si in "fuse orare" extrem de variate, in intreaga lume (si ca, de altfel, aceasta este explicatia foarte modestei participari la alegerile romanesti, pana acum, a romanilor din afara granitelor tarii!)

5. Ne propunem deschiderea unui site-internet al acestui Consiliu Mondial de Sprijin Electoral, pentru o comunicare rapida si eficienta cu comunitatile romanesti de pretutindeni si cu reprezentantii locali ai acestor comunitati, dar si cu alegatorii virtuali individuali.

6. Pentru acoperirea cheltuielilor minimale si concret justificate ale acestor actiuni, propunem constituirea unui ESCRO-FOND, exclusiv pentru actiunile aprobate de Birou, escro-fond depus intr-o banca de siguranta sub controlul legal al avocatului de internationala autoritate, dl. Armand Fried din New York. Acest fond propunem sa fie format din donatiile generoase ale unor persoane fizice, firme comerciale sau organizatii (fiind vorba de o asociatie non-profit, toate donatiile beneficiaza de certificatul necesar reducerii de taxe). In cazul ca nu se solicita pastrarea anonimatului, numele donatorilor va fi dat publicitatii periodic.

7. Tocmai pentru ca aceasta initiativa a noastra nu va fi vazuta cu o deosebita simpatie de ceilalti participanti la cursa prezidentiala si de partidele care ii propulseaza, va reamintim ca d-na Lia Roberts participa in calitate de candidat independent, fara "acoperirea" nici unui partid politic. Singurul sprijin moral si concret pe care se bazeaza este cel al lucidei intelegeri - de catre Romanii din Afara, si de cei Dinauntru - ca ei formeaza aceeasi etnie, si ca telul comun este, dincolo de orice alte diferentieri, acela al promovarii in lumea contemporana a unei Romanii curatata de toate tarele trecutului, gata sa paseasca demn, in mod real, onest si productiv in concertul democratic al Omenirii.

TIMOTEI URSU

VASILE BADALUTA

MIRCEA N. RUSU

LIA LUNGU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page