Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ortopezii

de Michael Cutui

Cronica vie a unei Romanii in efervescenta.

Dupa prezentarea romanului Ortopezii, al domnului Viorel Baetu care isi scrie romanele sub pseudonimul Michael Cutui la libraria Mihai Eminescu din Bucuresti, autorul si-a prezentat romanul zilele acestea la Nürnberg in cadrul cenaclului literar, organizat de asociatia Ars Longa.

A fost un eveniment foarte bine definit de Dwight. L. Patton, redactorul sef al revistei „Clipa Magazine” din SUA:

Dupa aparitiile anterioare, care au constituit o placuta surpriza pentru cititori, acest roman aduce pe esichierul literar confirmarea definitiva a scriitorului Michael Cutui. Autorul, cu un rafinament aparte, trece in revista relatiile sociale ale unei lumi inca debusolata si total nepregatita pentru impactul cu intortochiatele meandre ale societatii de consum. Romanul constituie o lectura captivanta, dominata de autenticitate, dramatism si emotii. Umorul de buna calitate, prospetimea stilului, intriga maiestrit impletita, originalitatea, dau lecturii o savoare cu totul aparte, o agreabilitate de exceptie.

Prezentarea romanului a fost facuta de domnul Emil Cira, un foarte bun cunoscator al meandrelor literaturii, care s-a referit la activitatea de scriitor si publicist a domnului Viorel Baetu (Michael Cutui), din care amintim romanele:

- Explozie la Belfast, editura VREMEA

- Padurea de la „Moara dracului”, editura PUBLISTAR

- Trei Doamne si toti trei... in Himalaia pe Kala Pathar 5554m - Nepal 2004 editura ANAMAROL

sau ciclu de 7 fascicole in genul policier „Cris Miller un detectiv din ziua de azi”

Emil Cira caracteriza acest roman astfel:

Romanul Ortopezii ofera „un decupaj” din timpul tranzitiei in Romania. Am numit cu aceasta cronotopul romanului, timpul si spatiul in care se petrece actiunea. Zona realitatii descrise o constituie domeniul medical. E timpul ”tranzitiei” de la economia planificata la cea de piata. Tranzitie inseamna in acest context transformare si sincronizare a structurilor economice iar in chip special insusirea standardului tehnic occidental precum si adaptarea cadrului juridic la economia de piata. Mihai Bratu inginer specializat in protezarea ortopedica, traieste in Germania. El incearca dupa Revolutie, cu ajutorul bucuresteanului Ducu Valeanu, sa prospecteze pentru intreprinderea la care lucreaza, noua piata de desfacere. Pe un plan paralel, o firma elvetiana incearca sa patrunda si ea pe piata romaneasca.

Situatiile de viata surprinse in roman se afla uneori in afara cadrului legalitatii. Ceea ce se intampla la marginea acestui cadru alcatuieste substanta romanului. Mobilurile care agita personajele sunt cariera, bani, amor. Propozitiile scurte dialogurile rapide, alternante de planuri creeaza un ritm sustinut augmentand tensiunea scenelor.

In cadrul unei emisiuni televizate din Romania, in care scriitorul si-a prezentat scrierile, cunoscuta scriitoare Rodica Elena Lupu spunea referitor la Ortopezii:

„Trebuie sa recunoastem ca romanii care traiesc in afara granitelor tarii cunosc situatia din Romania cel putin la fel de bine ca si cei de acasa…………….”

Iar Mariana Mateias in articolul „ O carte pentru fiecare, Ortopezii” scria:

Consider ca acest roman are nu numai o valoare literara, valoare binecunoscuta la Michael Cutui, dar este si o cronica vie a unei Romanii in efervescenta tranzitiei pe care o traieste.

Romanul a carui lectura este o adevarata placere, poate fi comandat si de cei ce traiesc in afara granitelor Romaniei direct la sursa cu autograful autorului, pe adresa de Internet – viorel"baetu.de

Daniel A. Renon, Nürnberg la 08.12.2008

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page