Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nasterea lui Mesia Hristos Isus in istorie dupa profetiile mesianice

 

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

La inceput era Cuvantul (Fiul lui Dumnezeu este Cuvantul) si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Aceasta era intru inceput la Dumnezeu”(Ioan 1,1-2)

Intruparea Cuvantului. „Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi si am vazut marirea Lui, marire ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1:14).

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel." (Isaia 7,14).

Continuare din numarul precedent)

 

Uns si vesnic

Numele Domnului de - Hristos - inseamna unsul lui Dumnezeu. El este vesnic si imparatia Lui nu va avea sfarsit, dupa Scripturile care Il prezentau mult inainte pe Mesia Hristos, astfel: „Pentru adevar, blandete si dreptate, Te va povatui minunat dreptatea Ta. ... Popoarele sub Tine vor cadea. Scaunul Tau Dumnezeule, in veacul veacului, toiag de dreaptate, toiagul imparatiei Tale. Iubit-ai dreptatea si ai urat faradelegea; pentru aceasta Te-a Uns pe Tine Dumnezeu, cu untdelemnul bucuriei, ..." (Psalm 49,6-9).

Ca se va naste in Betleem

Despre nasterea lui Mesia Hristos, Cel fagaduit de Dumnezeu ca Izbavitor, proorocul Miheia Ii prezinta, din partea lui Dumnezeu, locul unde se va naste din Fecioara, prin Scriptura care zice: „Si tu, Betleeme Efrata, desi esti mic intre miile lui Iuda, din tine va iesi Stapanitorul peste Israel, iar obarsia Lui este dintru inceput, din zilele vesniciei. ... El va fi voinic si va paste poporul prin puterea Domnului, intru marirea numelui Domnului Dumnezeu Sau si toti vor fi fara grija, iar El va fi mare, pana la marginile pamantului. Si El Insusi va fi pacea noastra! ...” (Miheia 5, 1-4).

Vremea nasterii lui Mesia Hristos

Marele prooroc Daniel, inca din timpul Imperiului Babilonian, cu Nabucodonosor, vesteste vremea nasterii lui Mesia Hristos, prin Scriptura care zice: „Sa stiti si sa intelegeti ca, de la iesirea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului si pana la - Cel-Uns - Cel-Vestit - sunt sapte saptamani si saizeci si doua de saptamani; si din nou vor fi zidite pietele si zidul dinafara, in vremuri de stramtoare" (Daniel 9,25).

Prin cuvintele, „Cel-Uns - Cel-Vestit” , Isaia Il prezinta pe Mesia Hristos Iisus, ca Uns a lui Dumnezeu, si „Cel-Vestit” ca, va veni dupa cum a fost fagaduit de Dumnezeu pentru salvarea omenirii din moartea pacatelor. Iar acele saptamani s-au implinit in vremea Cezarului August la Roma, si a lui Quirinius care carmuia Siria, cand s-a dat porunca inscrierii fiecaruia in cetatea sa, si astfel a plecat si Iosif cu Maria din Nazaret sa se inscrie in cetatea lui David, Betleem, cand s-au implinit zilele ca Maria sa nasca pe Mesia Hristos Iisus (cf. Luca 2,1-20).

Se va naste din Fecioara

Marele prooroc Isaia, care se mai numeste si Evanghelistul Vechiului Testament, pentru proorociile sale Mesianice, atat de mari, a vestit omenirii din partea lui Dumnezeu ca, Mesia, Cel fagaduit ca Izbavitor, se va naste din Fecioara, dupa Scriptura care prezinta, astfel: „Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7,14). Mai mult, ce putem vedea ca ni se descopera, este si numele de - Emanuel - pe langa cel de Iisus Hristos - care inseamna „Cu noi este Dumnezeu”(cf. Matei 1,23).

Iar la Sf. Evanghelist Luca, constatam implinirera proorociei lui Isaia in Scripturile urmatoare, astfel: „Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carui nume era Nazaret. Catre o Fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif; iar numele Fecioarei era Maria” (Luca 1,26-27).

Buna Vestire

Si acum, este curios sa vedem Buna Vestire (ce o sarbatorim la 25 Martie, in fiecare an) pe care ingerul Gavriil a facut-o Fecioarei Maria cum va ajunge sa nasca pe Mesia Hristos. Iata Scripturile, care ne prezinta Vestirea minunata din partea ingerului Gavriil catre Fecioara Maria, zicand: „si intrand ingerul la ea, a zis: Bucurate, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine, Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandul, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema... si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat. si raspunzand ingerul i-a zis: Duhul Sfant se va pogora peste tine si puterea Celui Preanalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul ce se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema ...Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! si indata a plecat de la ea” (Luca1,28-38).

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page