Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Diaspora romano-americana Incontro dupa alegerile parlamentare din Romania?

 

Prof. dr Marius Petraru, vicepresedinte Asociatia Culturala Miorita, Sacramento, California

Amprenta comunismului inca isi mai spune cuvantul si se pare ca cei peste 45 de ani de comunism nu au fost suficienti pentru a arata Europei ca schimbarea mult dorita inca se lasa asteptata. Incercand sa refaca tabloul politic asa de frumos elogiat de Caragiale, alegerile electorale din Romania anului 2008 au reusit sa atinga limitele penibilului prin practicile si deznodamantul anticipat de catre marile partide politice. Se pare ca Politica romaneasca inca isi mai duce "crucea" spre "drumul Golgotei" si ca clasa politica inca mai poarta in sange "doliul comunismului" s-au al trecutului negru si impovarat, dar iubit asa demult de catre unii politicieni.

Desprinsa parca din tiparele unei scene "caraligiene" cu parfum si gust balcanic, "transhumanta" politica de pe plaiurile mioritice dirijata de fluierul "Fanariotilor" din "Micul Fanar" de pe Dambovita a ajuns si pe meleagurile "colonistilor americani", care mai bine de 200 de ani in urma aveau sa creeze unul dintre cele mai avansate democratii din lume si cea mai li-berala constitutie. Luna Decembrie este prin excelenta luna bucuriei, a purificarii si a iubirii, luna in care Dumnezeu a coborat pe pamant prin intruchiparea lui Iisus Hristos, insa pentru romanii americani luna decembrie 2008 este o luna a deznadejdii si a neputintei. Incercand sa intrebam divinitatea: prin ce am pacatuit ca am ales sa locuim in cea mai democratica tara din lume? cand singuri am picat examenul de conduita morala si de democratie? Si, cum putem sa mai avem curajul sa ne intrebam unde este "elita diasporei romanesti americane?" Cred ca Bratianu, Iorga s-au I.G. Duca s-ar intoarce in mormant de rusine sa vada aceasta "comedie" a alegerilor electorale pentru parlamentul Romaniei din diaspora romano-americana.

Talleyrand a spus odata: "Cine nu a apucat vremurile de dinaintea Revolutiei franceze, acela nu a cunoscut dulceata vietii". Parafrazandu-l pe marele om politic francez care a scapat Franta in 1815 dupa abdicarea marelui imparat francez Napoleon Bonaparte in timpul Congresului de la Viena, ne punem firesc intrebarea la ce bun folos pentru scumpa noastra tarisoara Romania o "coalitie monstruoasa" pentru vremurile de criza economica ce se abat asupra batranului continent? Partidul Democrat Liberal a fost cunoscut pentru ideile sale liberale si pentru conduita sa nepartinitoare din timpul guvernarii liberale recente, insa odata cu inceperea negocierilor cu Partidul Social Democrat, - partid considerat "cenusareasa politicii romanesti" care a intarziat reformele democratice in favoarea intereselor sale de partid -, acesta si-a pierduit din credibiltatea electoratului si inclusiv sprijinul diasporei romano-americane. Uitandu-ne la calitatea membrilor sai care au intrat in Camera Deputatilor din partea Colegiului 3 electoral ne putem da singuri seama cam ce partid este PDL-ul. Alegerea domnului Mircea Lubanovici caci despre dansul este vorba este o "gluma" si in acelasi timp o palma data romanilor de pe continentul nord american. Acest lucru ne releva impotenta si maturitatea electoratului romanesc de pe teritoriul Statelor Unite. Chiar nu s-a gasit altcineva mai bun sa candideze la fotoliul de deputat s-au "mecanismele" fragile ale sistemului electoral nu au functionat asa cum trebuie? Uitandu-ma la platforma politica pe care domnul Lubanovici a avut curajul sa o insereze in pagina sa de web s-au la cartea sa de vizita ma intreb ca un nestiutor al politicii de partid: "cum va putea dansul cu o asa mare experienta politica si pregatire profesionala izvorate in ultima luna, sa ne reprezinte pe noi romanii americani in Parlamentul de la Bucuresti?”

Plecand de la analiza lui John Kenneth Galbraith asupra societatii si a individului in care spunea ca: "O societate mare –cum este cea a romanilor americani (n.s.)… continua sa fie simbolul succesului si al reusitei intr-o societate civilizata. Ea transfera acest prestigiu membrilor sai: este mai rentabil sa apartii unei firme ca General Motors sau Western Electric decat sa fii un izlot. Intrebarea pe care si-o pun in mod automat doi oameni (si diaspora romaneasca americana, n.s.) ce fac cunostinta in California sau in avion este: "La cine lucrati?". Pana nu se face aceasta precizare, celalalt este o enigma; el nu poate fi situat intr-un context; nimeni nu stie cata consideratie merita… Domnul parlamentar Lubanovici capituleaza in fata societatii romano-americane, datorita capacitatii acesteia de a face mai mult pentru el decat poate face el insusi", (Vezi: Le nouvel État industriel, Gallimard, 1968, p.155), inclin sa ma indoiesc alaturi de multi alti confrati din comunitatile noastre de capacitatea dansului de a ne reprezenta in politica romaneasca iar prezenta dansului in Parlamentul Romaniei nu ne onoreaza si nu ne face cinste deloc.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page