Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Desemnarea premierului

 

Dupa mai multe zile de negocieri si consultari intre partidele intrate in Parlamentul Romaniei, respectiv PD-L, PSD, PNL si UDMR, pentru formarea unei coalitii de guvernare, in mod surprinzator a iesit Alianta PD-L – PSD, doua puternice formatiuni total diferite ca orientare politica, aflate mereu in dispute aprige pentru intaietate la conducerea tarii, fapt pentru care a fost denumita ironic, dar sugestiv, de unii comentatori ca "alianta contra naturii". Urmatorul pas mult asteptat a fost "solia de pace" adusa de presedintele Traian Basescu prin desemnarea prim-vicepresedintelui PD-L, Theodor Stolojan, pentru functia de prim-ministru al Romaniei, in viitoarea legislatura.

Seful statului si-a motivat propunerea intr-o declaratie facuta la Palatul Cotroceni. "Am avut in vedere un om capabil sa faca fata crizei economice de o parte si pe de alta parte un om cu suficienta autoritate ca sa poata gestiona buna functionare a Guvernului si a institutiilor statului", a spus Traian Basescu, precizand ca mandatul noului prim-ministru este pentru patru ani, nu unul fractionat, cum se mai spunea prin unele dezbateri pe aceasta tema. Cu ocazia importantului eveniment, presa a dat publicitatii date semnificative din viata si activitatea premierului desemnat. In varsta de 65 de ani, Theodor Stolojan este in politica inca din 1990: fost prim-ministru, presedinte al Partidului National Liberal, candidat la Presedintia tarii, consultant la Banca Mondiala si consilier prezidential. In primul scurt mandat de prim-ministru, ca sa tina valuta in tara, a luat o masura blamata la vremea aceea si etichetata drept nationalizare, limitand sumele care puteau fi schimbate in lei sau cele care puteau fi scoase din tara. De asemenea, a avut si el parte de proteste sindicale, inclusiv din partea minerilor, dar nu a cedat revendicarilor. Guvernul Stolojan a primit o bila alba de la opinia publica, pentru faptul ca a facut posibila revenirea in tara a Regelui Mihai si manifestarea populara de aproape un milion de oameni veniti sa-l salute pe fostul suveran. Theodor Stolojan este considerat ca artizanul unificarii liberale, alaturi de Valeriu Stoica, si al Aliantei D.A. PNL-PD, alaturi de Traian Basescu, cand s-au consolidat relatiile intre cei doi politicieni. Astfel a ramas memorabil momentul cand, pentru Stolojan, Traian Basescu a plans in fata romanilor si a candidat in locul lui la Presedintie.

Insanatosit dupa alegeri, a intrat in echipa de consilieri prezidentiali, dar s-a retras in 2006, pentru a se ocupa de ascensiunea PLD, dar si a domniei sale. La putin timp, PLD si PD au fuzionat, pentru a deveni Partidul Democrat Liberal. Din postura de prim-vicepresedinte, Theodor Stolojan anunta pe timpul verii ca vrea sa fie prim-ministru si sondajele il asezau pe locul intai. Se mai spune ca Stolojan este un politician instarit. Veniturile sale provin din tranzactii la bursa si din activitatea didactica, la care se adauga pensia de la Banca Mondiala. In plus, a obtinut aproximativ 15 milioane de euro din vanzarea Complexului Clabucet Sosire. Asemenea unor politicieni de marca, scandalurile nu l-au ocolit nici pe domnul Stolojan. Numele sau a fost vehiculat in legatura cu afacerea "Megapower", dar procurorii au dezmintit oficial ca acesta ar fi avut vreo calitate procesuala in aceasta cauza. La un moment dat, PSD si PC l-au acuzat ca s-a implicat, din pozitia de consilier prezidential, in privatizarile din energie.

Desemnarea noului, dar si fostului premier a starnit reactii diferite, atat in tara, cat si in afara, comentatorii evidentiind calitatea esentiala - aceea de finantist. Politologul Iosif Boda afirma ca "Stolojan este cea mai buna varianta de premier", mizand pe "experienta de sase ani pe care a avut-o la Banca Mondiala" (…), deoarece Romania trece printr-o perioada grea din punct de vedere economic". Agentia britanica Reuters precizeaza ca experienta de finantist l-a pastrat constant pe Stolojan, in topul politicienilor in care au incredere romanii. Mai multe ziare si televiziuni straine estimeaza ca noul premier desemnat al Romaniei are o misiune dificila, in actualul context intern si international. Si romanii cred la fel.

Luni, 15 decembrie, Presedintele Traian Basescu l-a nominalizat pe Emil Boc pentru functia de premier, dupa ce primul ministru desemnat, Theodor Stolojan, a anuntat, tot luni, ca se retrage din postul de premier si ca va depune mandatul sau presedintelui. Presedintele a spus ca l-a ales pe Emil Boc pentru acest post, pentru ca este din acelas partid cu Theodor Stolojan. Doresc ca prin acest gest al meu sa dau o speranta generatiei tinere de politicieni, care sa intre in politica la niveluri de varf, a motivat Theodor Stolojan decizia sa.

Iulia Ostroveanu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page