Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nasterea lui Mesia Hristos Isus in istorie dupa profetiile mesianice

 

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

La inceput era Cuvantul (Fiul lui Dumnezeu este Cuvantul) si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Aceasta era intru inceput la Dumnezeu”(Ioan 1,1-2)

Intruparea Cuvantului. „Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi si am vazut marirea Lui, marire ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1:14).

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel." (Isaia 7,14).

Continuare din numarul precedent)

Vestirea dreptului Iosif a nasterii lui Iisus

„Iosif, logodnicul ei (al Fecioarei Maria) drept fiind si nevrand s-o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns. Si cugetand el acestea, iata ingerul Domnului i s-a aratat in vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta", ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant. Ea va naste fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui pe poporul sau de pacate. Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul care zice: Iata Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu. si desteptandu-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa”(Matei 1,19-24).

Asadar, am putut vedea cum providenta divina, adica purtarea de grija a lui Dumnezeu, a vestit si pe Maria si pe Iosif spre a cunoaste si intelege planul mare al lui Dumnezeu cu ei, in scopul nasterii lui - Mesia Hristos Iisus - pentru salvarea neamului omenesc din moartea pacatelor.

Evenimentul Unic al nasterii lui Mesia?

Iata evenimentul Unic al nasterii lui Iisus Hristos in lumina prezentarii, intai, din partea Evanghelistului Matei, care zice: „Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant”(Matei 1,18). Dupa ce am vazut Vestirea pe care Domnul a facut-o lui Iosif despre nasterea lui Iisus, putem trece in continuare la urmatoarea Scriptura, in descoperirea nasterii lui Iisus, care zice: „Si fara sa fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a nascut pe Fiul sau Cel unul-Nascut, Caruia I-a pus numele Iisus” (Matei 1,25).

Iar Sf. Evanghelist Luca in cap 2, inainte de a prezenta evenimentul nasterii lui Iisus, descrie vremea istorica a stapanirii romane cand a avut loc nasterea Domnului, zicand, ca: In zilele acelea iesind porunca de la Cezarul August sa se inscrie toata lumea, inscriere care s-a petrecut pe vremea cand Quirinius ocarmuia Siria, a plecat si Iosif cu Maria, cea logodita cu el, si insarcinata de la Duhul Sfant, din Nazaretul Galileii, in Iudeia, in cetatea lui David, in Betleem, ca sa se inscrie pentru ca era din neamul lui David (cf. Luca 2,1-5). Iar mai departe, iata ce zice Scriptura despre nasterea lui Iisus in Betleem: „Dar pe cand erau ei acolo, s-au implinit zilele ca ea sa nasca, si a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu mai era loc, pentru ei, in casa de oaspeti”(Luca 26-7).

Ecoul nasterii lui Iisus in Universul ceresc: Sf. Evanghelist Luca prezinta in cap. 2, ecoul nasterii Domnului in universul ceresc, prin Scriptura care zice: „si deodata s-a vazut, impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire”(Luca 2,13). Deci, evenimentul cu valoarea faptului Unic in istoria omenirii, a nasterii Pruncului Iisus din Fecioara Maria, in urma zamislirii de la Duhul Sfant (cf. Matei 1:18), a produs un mare Ecou in cer, care apoi a facut partasa si omenirea pe pamant. Domnul a instiintat mai intai omenirea prin ingerul Sau trimis pastorilor din apropierea Betleemului ca, i s-a nascut un Mantuitor care este Hristos Domnul, zicand: „Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Ca vi s-a nascut astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va va fi semnul: Veti gasi un Prunc infasat, si culcat in iesle”(Luca 2,8-12). Si prin Steaua de la Rasarit aratata de Dumnezeu Magilor (adica astronomilor timpului aceluia) care au mers la Ierusalim, intreband pe regele Irod, pe arhierei si pe carturarii poporului: „Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit Steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui” (Matei 2,2).

Ecourile nasterii Pruncului Iisus in Universul fizic

Iata Ecoul nasterii Pruncului in universul fizic, dupa Scriptura care reveleaza, astfel: „Si in tinutul acela erau pastori, stand pe camp si facand de straja noaptea imprejurul turmei lor. Si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor, si ei s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Ca vi s-a nascut astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. si acesta va va fi semnul: Veti gasi un Prunc infasat, si culcat in iesle” (Luca 2,8-12). Aceste adevaruri pastorii le-au gasit confirmate cand au mers si au gasit pe Pruncul Iisus culcat in iesle (cf. Luca 2:16).

Marele Ecou cu nasterea lui Iisus a fost transmis de Dumnezeu si celor trei Magi de la Rasarit, prin Steaua care s-a aratat pe bolta cerului si i-a calauzit pana la Betleem (cf. Matei 2,2). Acest Ecou al nasterii Pruncului il prezinta Sf. Evanghelist Matei in cap. 2, descriind si vremea istorica iudaica cand a avut loc nasterea lui Iisus in Betleem, adica in vremea regelui Irod (cf. Matei 2,1). Iata, ce zic Sf. Scripturi despre cercetarea Magilor la locul nasterii Domnului: „Iar daca S-a nascut Iisus in Betleemul Iudei, in zilele lui Irod regele, iata Magii de la Rasarit au venit la Ierusalim, intreband: Unde este regele Iudeiilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit Steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui. Si auzind regele Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul impreuna cu el. Si adunand pe toti arhiereii si carturarii poporului, i-a intrebat: Unde este sa Se nasca Hristos? Iar ei i-au zis: In Betleemul Iudeii, ca asa este scris de prooroc: si tu, Betleeme, pamantul lui Iuda, nu esti nicidecum cel mai mic intre capeteniile lui Iuda, caci din tine va iesi Conducatorul care va paste pe poporul Meu Israel” (Matei 2,1-6). Indata Irod, in viclesugul lui, a chemat in ascuns pe Magi si a aflat lamurit in ce vreme s-a aratat Steaua. Apoi, i-a trimis pe Magi la Betleem sa cerceteze despre Prunc si sa-l instiinteze, ca sa mearga si el sa se inchine Pruncului (Matei 2,7-8).

Deplasarea pastorilor si a magilor la locul nasterii Pruncului Iisus

In cantarea Corului de Oaste cereasca, din universul ceresc, pastorii dupa ce au primit vestea s-au dus la Betleem ca sa vada cele Vestite despre Pruncul Iisus, dupa Scriptura care zice:„Iar dupa ce ingerii au plecat de la ei, la cer, pastorii vorbeau unii catre altii: Se mergem dar pana la Betleem, sa vedem cuvantul acesta ce s-a facut si pe care Domnul ni l-a facut cunoscut. Si, grabindu-se, au venit si au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc, culcat in iesle. Si vazandu-L au vestit cuvantul grait lor despre Copil. Si toti cati auzeau se mirau de cele spuse lor de catre pastori. Iar Maria pastra toate aceste cuvinte, punandu-le in inima sa. Si s-au intors pastorii, slavind si laudand pe Dumnezeu, pentru toate cate auzisera si vazusera precum li se spusese”(Luca 2,15-20).

Magii de la Rasarit, la fel dupa ce au vazut Steaua vestitoare s-au deplasat la Ierusalim, si dupa ce au stat de vorba cu mai marii poporului si au aflat unde se va naste Mesia Hristos, adica in Betleem, s-au deplasat acolo, dupa Scriptura care ne descopera, astfel: „Iar ei, ascultand pe rege, au plecat si iata, Steaua pe care o vazusera la Rasarit mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra, unde era Pruncul. Si vazand ei Steaua, s-au bucurat cu bucurie foarte mare. Si intrand in casa au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, mama Lui, si cazand la pamant, s-au inchinat Lui. Si deschizand visteriile lor, i-au adus Lui daruri: aur, tamaie si smirna. Iar luand instiintarea in vis sa nu se mai intoarca la Irod, s-au dus pe alta cale in tara lor”(Matei 2,9-12). De ce s-au dus Magii pe alta cale in tara lor? O sa vedem la fuga in Egipt.

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page