Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (874)

* Nu este intentia acestei publicatii, sau a mea personala, de a intra in polemici sau dezbateri interminabile cu posesorii unor idei sau percepte opuse celor exprimate in paginile revistei. Din contra, consideram ca oamenii civilizati pot avea idei diametral opuse in multe, ca sa nu zic toate domeniile si totusi sa pastreze niste relatii amiabile, decente, urbane, etc.

Ar fi absurd, banal, iluzoriu, ca sa nu zic utopic, ca atat timp cat cerebral suntem structurati diferit, sa avem idei identice asupra aspectelor vietii socio-politice si culturale cu care se confrunta societatea umana.

Se pare ca alesii "serviciilor" isi vor lua locul in fotoliile confortabile din Camera Deputatilor, lasandu-ne noua dezgustul de a ne confrunta cu expresia franceza "Les Jeux sont faits: rien ne va plus." (Jocurile au fost facute: ramane asa.) Oricum celor care au regizat aceasta mascarada, de aici si de pe malul Dambovitei, trebuie sa le comunic ca autoritatile americane sunt la curent cu toate, dar absolut toate aspectele iar marea majoritate a populatiei de origine romana, stabilita in America, dezavueaza rezultatele alegerilor si nici nu recunosc "alesii serviciilor", drept reprezentantii lor. Ne-a ramas, printre altele, de la filosoful American George Santayana, "Viata Ratiunii", in care se spune, "ca nimic nu este mai deplasat pentru o persoana decat sa intre in domenii de activitate, pentru care nu are calificarea necesara". Despre calificarea "alesilor", foarte probabil ca numai "serviciile", cunosc amanunte.

Dar cum nici un serviciu de informatii din lume nu-si desconspira reteaua, ne intoarcem la…. expresia franceza, citata anterior. Alta minte ordonata, un om de geniu, ma refer la publicistul si omul politic American, de origine engleza Tom Pine, ne spunea in “Common Sense”, publicata la 10 Januarie 1776, ca "mai sta in puterile noastre sa dam lumii un nou inceput". Cu noii "alesi" vor trebui ani lumina, pentru un nou inceput. Se pare ca pe malul Dambovitei se poarta spectacolele Romane, generatoare de "panis et circenses" (paine si circ). Noul ministru al Turismului, fotogenica Elena Udrea, in perioada in care era purtatoarea de cuvant a Presidentiei, vorbea de presedintele Norvegiei, nestiind ca tara cu pricina este Monarhie Constitutionala. Propun ca Harald V, Regele Norvegiei, s-o aduca cu …. picioarele pe pamant. Deci, cu alte cuvinte, se poarta incultura, valorile fiind in continuare marginalizate.

Cei care l-au citit pe Goethe cunosc ca sinteza creatiei sale este poemul dramatic Faust, al carui personaj principal reprezinta un simbol al tragicei cautari a adevarului. Din nefericire, nu l-a gasit, adevarul absolut fiind apanajul strict al Divinitatii. Multi dintre d.voastra cunosc ca pe drumul dintre Atena si Acropole se gaseste un ansamblu de 17 temple si sanctuare de o frumusete arhitectonica inegalabila. Unul dintre aceste ansambluri se numeste Propylaen. Intors dintr-o vizita in Grecia si impresionat de frumusetea iesita din comun a Propylaenului, Johan Wolfgang von Goethe, a fondat revista cu acelasi nume.

Printre multe cugetari ramase de la Goethe si pe care le regasim in paginile revistei, mi-a atras atentia urmatoarea: "Aceeasi persoana va vedea si judeca, aceleasi lucruri in mod diferit in ocazii diferite". Foarte probabil ca Goethe l-a citit pe Platon, referindu-se la acelasi subiect spunea: "De-a lungul existentei sale orice persoana va fi pusa de multe ori in ipostaza de a-si schimba opiniile avute anterior. Desi, in multe privinte nu l-am acceptat pe Goethe, o parte din scrierile lui exprimand revolta omului de geniu impotriva constrangerilor sociale - libertatea controlata - si ale Divinitatii insasi, trebuie sa admitem ca fiecare dintre noi ne-am regasit de-a lungul existentei noastre intr-o postura asemanatoare. Din nefericire, indiferent de parametrii materiali pe care i-am atins, unii vanzand baticuri si basmale, nu traim in Nirvanaland, intr-o stare de fericire absoluta. Lumea in care traim este confruntata cu ura, dusmanie si inversare a valorilor. Aceasta este si explicatia ca nonvalorile se doresc reprezentantii valorilor !!!

Referindu-se la acest subiect, Adam Smith, economist si filosof englez, spunea ca ura si dusmania sunt cele mai periculoase otravuri generate de mintea umana. Unele persoane, cu un nivel educational foarte precar, incearca sa se lanseze in Filipice, cand de fapt nu sunt decat niste Filisteni. Nu dau curs la asemenea provocari, pornite de la niste persoane care dac-ar avea decenta necesara s-ar refugia pe Chomolunga sau in Toscarora-Groapa Marianelor. Tuturor acestora, le amintesc cuvintele lui Jan Hus, condamnat pentru erezie si ars pe rug in Aprilie 1415: "O Sancta Simplicitas.” (O, sfanta simplicitate.)

Indiferent in ce conflict antagonic ne aflam sa ne reamintim de inteleapta cugetare a poetului grec, Philimon: "Nu uita niciodata ca esti om". Ea constituie un vechi elogiu la adresa fiintei superioare care este omul, dar si un foarte actual moment pentru a pazi si onora marile virtuti umane, capacitatea cerebrala fiind una dintre cele mai importante. Am incercat sa facem politica cu geologi si geologie cu politicieni si ati vazut ce a iesit, Romania platind si azi tributul acelei nefaste perioade. Doriti sa faceti politica cu persoane fara calificare sau valente in domeniu? Romania nu-si poate permite acest lucru.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page