Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un Guvern Nou – cu surprize

In toiul negocierilor, lucrarilor si "lucraturilor" dintre liderii partidelor, PSD si PD-L, asezate, dupa alegeri, in fruntea tarii, pentru constituirea noului guvern, toata lumea romaneasca a fost surprinsa de faptul ca Theodor Stolojan a renuntat la inalta functie de prim-ministru, pentru care fusese nominalizat de catre presedintele Traian Basescu, fara sa-si explice decizia, spunand ziaristilor numai ca e timpul sa lase locul altora mai tineri. Gestul invaluit in mister si considerat "lovitura de teatru" pe scena politica a starnit "valuri" de comentarii, pentru ca s-a repetat in cariera politica a dlui Stolojan, intrucat domnia sa a renuntat si la candidatura pentru Presedintia Romaniei, in 2004, lasandu-i cale libera lui Traian Basescu spre fotoliul de la Cotroceni.

Politicienii au spus la unison ca regreta retragerea dlui Stolojan, care probabil ca va insemna si sfarsitul carierei sale politice. Dar comentariile din mass-media s-au facut in fel si chip: unii jurnalisti au zis ca premierul desemnat n-ar fi fost bagat in seama la negocieri, altii au afirmat, printre altele, ca ar fi primit si o injuratura de la Traian Basescu. De-o fi una, de-o fi alta, liderii politici si-au continuat bucurosi negocierile, croind planuri pentru soarta tarii si pentru functiile lor, iar presedintele Traian Basescu a desemnat repede alt premier, in persoana dlui Emil Boc, presedintele PD-L, perceput ca un "preasupus" al sefului statului. La indemnurile sale, partidele politice din coalitia care formeaza viitorul Guvern Boc au anuntat, joi, 18 decembrie, la finalul unui proces intern de votare, numele ministrilor desemnati pentru ministerele ce le revin. Nominalizatii pentru ministerele ce intra in sfera de reprezentativitate a PD-L sunt: Gheorghe Pogea - Ministerul Finantelor; Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor si Infrastructurii; Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei; Adriean Videanu - Ministerul Economiei; Mihai Stanisoara - Ministerul Apararii; Gabriel Sandu - Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale; Elena Udrea - Ministerul Turismului; Toader Paleologu - Ministerul Culturii si al Cultelor; Monica Iacob Ridzi - Ministerul Tineretului si Sportului. Nominalizatii pentru ministerele ce au revenit PSD+PC, in urma impartirii "fratesti", sunt: Dan Nica – vicepremier; Marian Sarbu - Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale; Ecaterina Andronescu - Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii; Ionut Bazac - Ministerul Sanatatii; Ilie Sarbu - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Gabriel Oprea - Ministerul Administratiei si Internelor; Cristian Diaconescu - Ministerul Afacerilor Externe; Nicolae Nemirschi - Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile; Constantin Nita - Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri; Victor Ponta - ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Presa a vehiculat intens ideea implicarii presedintelui Traian Basescu in constituirea noului guvern, ajungandu-se pana la sintagma "Guvernul Traian Boc". Astfel, s-a afirmat ca PD-L si PSD si-au impartit ministerele, numai dupa ce presedintele Traian Basescu si-a dat avizul asupra schemei Cabinetului condus de Emil Boc.
Ziarele au scris ca "greii“ PSD si PD-L au negociat, dar impartirea a fost decisa dupa mai multe drumuri la Cotroceni. Si numai dupa o ultima runda de discutii cu Traian Basescu, presedintii de partid, Emil Boc si Mircea Geoana au prezentat lista ministerelor care-i revin fiecarui partid din coalitie. Desi Guvernul este jumatate PD-L, jumatate PSD, cei mai multi dintre ministri sunt apropiati ai Palatului Cotroceni: Elena Udrea, Mihai Stanisoara, Monica Iacob Ridzi sunt doar cateva exemple din tabara democrat-liberalilor. Insa apropiati ai sefului statului exista si la PSD: Ilie Sarbu, Gabriel Oprea sau Irinel Popescu. In urma impartirii ministerelor, PD-L a primit portofoliile cu „bani“: Transporturile, Finantele, Economia, Dezvoltarea Regionala, Comunicatiile, Turismul. PSD, in schimb, a primit preponderent ministere de cheltuit "bani", din zona sociala: Munca, Educatia si Sanatatea. Social-democratii au mai primit doua ministere de imagine: MAE si Relatia cu Parlamentul. Dintre ministerele „banoase“, PSD va conduce Agricultura, Mediul si IMM-urile. In ziua urmatoare, vineri, 19 decembrie, s-a mai produs o surpriza prin nominalizarea lui Catalin Predoiu pentru fotoliul de la Ministerul Justitiei. Dar aici s-a ivit o mare problema, intrucat domnul Catalin Predoiu este actualul ministru al Justitiei si membru PNL. In consecinta, PNL, prin vocea dlui Bogdan Olteanu, a declarat ca nominalizatul Catalin Predoiu va fi exclus din partid. Dupa cum se vede treaba, noul Guvern al Romaniei se anunta a fi un Guvern cu Surprize, iar cetatenii tarii si-ar dori sa fie placute si bune.

Iulia Ostroveanu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page