Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Camera de Comert si Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a deschis o filiala la Bologna


 

Roma, 31 mai 2014 - Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Italia (CCIRO Italia) a deschis o filiala la Bologna. "Dupa filialele de la Torino, Milano si Perugia, am decis sa numim si la Bologna un reprezentant, care sa lucreze impreuna cu noi si sa reprezinte si aici sistemul cameral al Romaniei in Italia, oferind intreprinzatorilor serviciile de care au nevoie", a anuntat presedintele CCIRO Italia, Eugen Terteleac, la forumul economic Romania-Italia organizat vineri 31 mai,  la Bologna. Reprezentanta CCIRO Italia la Bologna este dr. Elisabeta Cocolos, avocat. "Multumesc pentru increderea acordata, am incredere in acest proiect. Suntem gata sa deschidem dialogul cu autoritatile si cu firmele din Regiunea noastra pentru o colaborare profitabila pentru activitatea noastra.", a spus Elisabeta Cocolos.

Formul de la Bologna, organizat in colaborare cu primaria orasului, s-a desfasurat intr-una dintre cele mai prestigioase locatii din oras, sala Farnese de la Palatul Accursio, sediul municipalitatii. Au participat reprezentanti ai autoritatilor, ai mediului local de afaceri si comunitatii romanesti.

Invitat special la eveniment, consulul general al Romaniei la Bolognia, Eugen Serbanescu, a tinut un discurs despre emanciparea economica a comunitatii romanesti. "Comunitatea incearca sa fie activa atat in plan cultural, cat si in plan economic. Romanii contribuie la PIB-ul italian cu 1,4% si majoritatea au un bun nivel de scolarizare. Stadiul cooperarii italo-romane este optim. Asa cum spunea Luca Gentile, directorul Institutului Italian de Comert Exterior din Bucuresti, Romania ramane locul potrivit si atractiv pentru noi investitii. Si va deveni si mai atractiv. Sunt in studiu proceduri pentru reducerea birocratiei", a spus consulul general.  

Reprezentantul autoritatilor locale, Patrizio Gattuso, consilier comunal, a prezentat, in numele administratiei locale si al primarului, salutul de bun venit si a tinut o lectie de europenism: "Primarul a fost entuziast si a vrut sa fie gazda acestei intalniri. Asa cum in 1861, Massimo D’Azeglio a spus «Am facut Italia, acum trebuie sa facem italienii», eu spun ca am facut Europa, acum trebuie sa facem europenii, de fapt europenistii. Riscul e sa se faca o Europa unita din punct de vedere economic si de afaceri, dar sa nu se faca Europa unita din punct de vedere cultural si social. Cred ca modelul spre care trebuie sa ne indreptam este cel al Statelor Unite ale Europei. Aveti o sarcina foarte importanta. Cand exista multa perplexitate cu privire la viitorul Europei, cred ca aceste intalniri sunt de un bun augur.", a spus Patrizio Gattuso.

Andrea Amato, secretarul general al CCIRO Italia, a facut, din punctul de vedere al unui intreprinzator italian, o prezentare a oportunitatilor pe care le prezinta Romania. Romania este pe primul loc la absorbtia fondurilor europene in agricultura, domeniu cu un mare potential pentru investitii. Nivelul taxarii este mult mai mic. In Italia este 45% declarat, 60% real, in Romania este de 16% (chiar daca TVA este de 24%), iar birocratia este redusa in comparatie cu Italia.

Fausto Capalpo, presedintele ICEPS, a facut un excurs istoric al relatiilor traditionale dintre Romania si Italia, ca premiza pentru o colaborare fructuoasa prezenta si viitoare.

Corneliu Dinu, vicepresedinte CCIRO Italia, s-a referit si el la birocratie, in Romania permisele pentru demararea unei afaceri in domeniul energiei renovabile se dau mult mai repede decat in Italia. Din acest punct de vedere, intr-un clasament al nivelului redus al birocratiei, Romania se afla pe locul 8, iar Italia pe locul 64. Un alt subiect abordat a fost cel a asa-numitei fortei de munca "ieftine, cu cost redus" din Romania: "In Italia avem medici, ingineri, profesori, avocati, profesionisti care nu sunt "cu cost redus", ci castiga chiar foarte bine. "

Presedintele organizatiei, Eugen Terteleac a vorbit despre istoria CCIRO Italia, care incepe in 2003, constituirea unei astfel de institutii fiind intre obiectivele Asociatiei Romanilor din Italia (ARI). "Poate in 2003 nu era nevoie de o Camera de Comert, pentru ca existau putini intreprinzatori romani in Italia, comunitatea romaneasca era mica, iar schimburile comerciale intre Romania si Italia erau abia la inceput. Acum insa comunitatea romaneasca a trecut de un milion de persoane si sunt 45.000 de firme cu titulari romani in Italia." Presedintele CCIRO Italia a prezentat apoi pe larg proiectul "incubatorul de intreprinderi", perfectionat de Camera de la Roma: "Prin acest proiect, pentru cei care au in plan deschiderea unei activitati sau dezvoltarea uneia deja existente, punem la dispozitiei servicii esentiale si expertiza colaboratorilor din institutiile partenere."

Au mai luat cuvantul Ana Maria Irimia, responsabila CCIRO Italia - Torino, Romulus Popescu, responsabil CCIRO Italia - Milano si Silvia Morosanu, presedinta asociatiei Asociatia "San Marino-Italia-Romania".

In final, gazdele i-au condus pe participantii la forum in sala de consiliu a Primariei Bologna, un loc incarcat de istorie si de semnificatii.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page