Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Inaugurarea monumentului comemorativ românesc în memoria celor 314 militari români morti în prizonierat în Lagarul NKVD din orasul Vîsnii Volociok, regiunea Tver în Rusia

 

La 29 mai 2014, in contextul sarbatoririi Zilei Eroilor Romaniei, Ambasada Romaniei in Federatia Rusa a organizat si desfasurat ceremonia de inaugurare a monumentului comemorativ romanesc din orasul Visnii Volociok (330 km nord-vest de Moscova), ridicat in memoria celor 314 militari romani morti in prizonierat in Lagarul NKVD nr. 216 si Spitalul special nr. 3051, care in anii 1944 -1948 au functionat in acest oras din regiunea Tver (fosta Kalininskaya), transmite Romanian Global News.

 
In deschiderea ceremoniei, preotul Stefan Stanciu, de la parohia Sfintii Arhangheli - Parc Ghencea I din Bucuresti, precum si preotul Vasilii Kiriciuk, de la eparhia Visnii Volociok, au oficiat serviciul religios de pomenire a prizonierilor romani morti in lagare si cazuti pe front.

Ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa, domnul Vasile SOARE, a prezentat semnificatia ridicarii acestui monument in orasul Visnii Volociok „de Ziua Eroilor Romaniei, care se suprapune traditional cu Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos" si a evocat sacrificiul zecilor de mii de militari si civili romani cazuti in lupta pe teritoriul Federatiei Ruse sau morti in lagarele ori batalioanele de munca NKVD din fosta Uniune Sovietica. A amintit buna colaborare cu partea rusa in domeniul comemorarii militarilor romani si rusi morti si inhumati pe teritoriul celor doua tari si a multumit autoritatilor locale si regionale Tver precum si Asociatiei Internationale „Voennie Memoriali" a Federatiei Ruse pentru sprijinul acordat in ridicarea monumentului de la Visnii Volociok.

In alocutiunile lor, doamna Inna Viktorovna Kuraeva, sef al Directiei de Cultura a Administratiei orasului Visnii Volociok, si Alexandr Vasilevici Jermeliov, sef serviciu la Asociatia Internationala „Voennie Memoriali" a Federatiei Ruse, au remarcat preocuparea autoritatilor romane pentru identificarea si marcarea locurilor in care au cazut in lupta sau au murit in prizonierat militari romani, au dat asigurari ca autoritatile centrale si locale ruse vor respecta acordurile incheiate cu alte state, inclusiv Romania, privind ingrijirea reciproca a mormintelor de razboi si vor ocroti in demnitate toate monumentele comemorative de razboi romanesti inaltate in Federatia Rusa.

Ambasadorul Vasile Soare a depus la monumentul inaugurat o coroana de flori din partea Ambasadei Romaniei in Federatia Rusa, iar atasatul roman al apararii la Moscova, colonel Ioan Cobilita, a depus o coroana de flori din partea Ministerului Apararii Nationale al Romaniei.

Participantii la ceremonie au pastrat un moment de reculegere, au aprins candele ale recunostintei si au depus flori la mormintele militarilor romani si straini inhumati pe raza orasului Visnii Volociok.

Nota: In Lagarul NKVD nr. 216 de la Visnii Volociok, regiunea Kalininskaya (actualmente Tver) dupa 23 august 1944 (octombrie) au fost transferati 3.132 de prizonieri romani de la Lagarul de verificare si filtrare nr.33 care a existat la Iasi, din care, in primele luni de detentie in noul lagar, au murit cca.10%.

Sursa: Roamnian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page