Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Mircea, fa-te ca lucrezi!", dupa 20 de ani

Cu aceasta indicatie regizorala a actorului Ion Caramitru data poetului Dinescu a inceput Revolutia de Craciun 1989, sau cel putin inscenarea ei la TV. "Ati mintit poporului cu Televizorul!" scandau pe strada apoi fidelii adevarului televizat. Si cadavrele de la Timisoara prezentate lumii ca victime erau in realitate deshumate din Cimitirul saracilor din Calea Lipovei si nu au avut nimic de a face cu evenimentele. Chiar si vanatoarea teroristilor, la care era activata si populatia, s-a dovedit tot atat de falsa.

"Cine a tras in noi dupa 22!" Nici azi nu se stie cine erau teroristii. Si mai ales de ce a fost necesar crearea unei atmosfere de haos si teroare in Romania?

In nici o alta tara din Lagarul comunist care revenea la normal prin "Revolutii de catifea" - dupa intelegerea ruso-americana - nu au fost lichidati conducatorii si peste 1.000 de cetateni. Pretutindeni se scanda "Fara violenta!" si "Noi suntem poporul!".

Pe de alta parte nici o alta tara din fostul Lagar nu era atat de izolata ca cea a lui Nicolae si Elena Ceausescu. In Romania nu erau nici trupe sovietice sau agenturi fratesti ale KGB-ului implicat activ in refacerea libertatii si demnitatii cetatenilor prin sprijinirea fortelor progresiste, nici un climat intelectual occidental, ca in Polonia "Solidaritatii" sau in Ungaria unde s-a demontat Cortina de Fier si s-a permis fuga a sute de germani in Cehoslavacia, de unde au ajuns in RFG cu un tren care a trecut prin RDG.

Numai un orb nu vedea ca ocupatia rusa a estului Eurpei s-a incheiat pasnic. Securitatea a avut clarviziune si nu a intervenit in Revolutie, mai ales ca nu avea nimic de pierdut. Kurt Lewin (1890-1947, evreu prusac participant la primul razboi mondial in armata germana, cu doctoratul la Berlin, amenintat de nazisti ajunge in SUA unde contribuie la punerea pe roate a OSS, precursoarea CIA, fondator al psihologiei sociale) a demonstrat ca o societate terorizata sau unde se creaza un haos controlat regreseaza si accepta controlul din afara. Ultimul exemplu in acest sens il vedem chiar in SUA, unde dupa atacul din New York si Washington din 2001 s-a accepatat cu Patriot Act o interventie fara precedent in drepturile americanului de rand.

In Romania dupa haosul din 1989 teza lui Lewin se confirma. Opinia publica nu numai ca a acceptat guvernarea (neo)comunista "PCR, FSN, PSDR, PSD" dar a acceptat si reactivarea activului de stat si partid filorus periferizat din anii '70. Primul ministru al Armatei a fost un agent rus, iar cei cu studii in URSS au revenit pe pozitii. Cu cat se revolutioneaza mai mult o societate, cu atat ramane cum a fost, sau chiar mai rau decat atat. Actorul, regizorul Caramitru a ajuns ministru, iar Dinescu este cel mai elocvent adept a lui Catavencu.

Prof. dr. Viorel Roman

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page