Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Spazi aperti" la Academia Româna din Roma


Cateva sute de tineri au invadat sambata seara gradinile si spatiile Academiei Romane din Roma pentru a participa la cea de-a XII-a editie a manifestarii "Spatii deschise".
"What do artists do in Rome?", este titlul acestei editii ce are loc in perioada 30 mai — 7 iunie, oferind spre delectare vizitatorilor realizarile si operele tinerilor bursieri ai Academiei Romane cat si pe cele ale studentilor din alte realitati culturale aflate la Roma: grecesti, moldovenesti, spaniole, canaiene etc. Cu totii au venit sa admire lucrarile, sa se delecteze si sa schimbe impresii, in timp ce holurile si salile institutiei sunt larg deschise tuturor. O seara de socializare, de schimburi de experienta si culturale ce se va prelungi pe intreg parcursul editiei cu ajutorul sponsorilor si prin munca organizatorilor, a curatorului acestei editii, Leontina Rotaru, si a colegilor ei si personalului Academiei, noteaza site-ul emigrantul.eu.
 "Unul dintre momentele serii m-a marcat. Sala plina de italieni, romani in mod special, dar si multe alte nationalitati...", comenteaza autorul articolului. "O lucrare de mari dimensiuni, expusa chiar la intrarea in expozitie... o Roma alegorica ce starnise deja dezaprobarea unui vizitator mai in varsta care, dupa ce ne-a intrebat daca expozitia e romaneasca, a afirmat: — Amano poco i romeni Roma ("iubesc putin romanii Roma"), aratand spre conceptele exprimate in desen, putin caricaturale, asa cum le vazuse autorul. Numai ca autorul lucrarii nu era roman, ci spaniol. I-am remarcat si repetat acest lucru de cateva ori vizitatorului nostru, cu simtul observatiei antiromanesc, pentru ca acum se facea ca nu aude si nu intelege, vadit incomodat de gafa facuta. Nu l-a facut sa-si schimbe ideea despre romani. Venise cu ea de acasa, se vede, dar cu o foame care nu mai tinea cont de originea etnica a bufetului", remarca in incheiere autorul articolului.
AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page