Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Monedele dacice recuperate de autoritati din Italia, descoperite în urma unei licitatii pe internet


Cele 27 de monede dacice recuperate de autoritati din Italia si prezentate luni la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) au fost descoperite in urma unei licitatii pe internet, au declarat intr-o conferinta de presa persoanele implicate in aceasta ampla ancheta.
Readucerea in tara a 27 monede de aur dacice de tip Koson reprezinta rezultatul a aproape doi ani de munca, la care au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologii lor din Italia. Lotul monetar provine dintr-un tezaur de monede Koson sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia si a fost depus, pentru examinare, in Tezaurul Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.
Tot luni, au fost prezentate si cele 138 de monede de aur de tip Koson recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolisul Mare, judetul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in vederea efectuarii unor expertize.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a spus ca actiunea de recuperare a monedelor dacice din Italia a inceput dupa ce au fost descoperite "doua-trei monede" de acest tip, scoase la licitatie pe internet. Potrivit acestuia, dupa descoperirea obiectelor, a fost transmisa o cerere de comisie rogatorie internationala.
Anchetatorii au descoperit, cu timpul, ca de fapt aceste cateva monede faceau parte dintr-un grup de 36, vandute in licitatii, international. In total, 27 dintre aceste monede au fost recuperate de la fiecare cumparator in parte, cu ajutorul unei case de licitatii din Italia. Restul de 9 monede de acelasi tip urmeaza sa fie recuperate, dupa ce va fi clarificata situatia lor.
Catalin Chiriac, atasat afaceri interne la Ambasada Romaniei de la Roma, a declarat ca respectiva casa de licitatie care a ajutat la recuperarea monedelor a facut acest lucru fara a solicita bani, un caz pe care l-a calificat ca fiind "un lucru exceptional".
Potrivit celor prezenti la conferinta de luni, lotul de monede dacice era in atentia politiei internationale de zece ani.
De asemenea, Augustin Lazar a amintit ca cele 138 de monede de aur de tip Koson au fost recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolisul Mare datorita unor copii care se jucau in zona in care acestea erau ascunse. Potrivit autoritatilor, acest lot ar fi fost ascuns si pregatit "pentru export ilegal". "Noi stim cine a luat acel lot", a afirmat Lazar. Cele 138 de monede vor fi supuse unor expertize, pentru a se stabili carui tezaur apartin.
"Speranta pentru viitor sunt copiii care au anuntat autoritatile. Avem copii care sunt mult mai maturi si mai responsabili decat multi adulti", a declarat Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.
Conform directorului Muzeului National de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander Tarnoveanu, monedele de aur de tip Koson, realizate de daci, ar fi fost emise pentru plata unor mercenari "intr-un razboi care nu a mai avut loc". Actiunea de recuperare de luni face parte dintr-o serie mai ampla.
Pana in prezent s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013), avand ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Franta, Elvetia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si Germania.
Potrivit MNIR, ca urmare a acestor actiuni, patrimoniul cultural national a fost reintregit cu urmatoarele bunuri: 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice. Acestora li se adauga alte 33 monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emisi in secolele II-I i.Hr., la Tomis si Callatis, un depozit de unelte si arme din fier, precum si 3.663 monede din argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2014.
Expertizele s-au realizat si intr-o serie de laboratoare specializate din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Statele Unite ale Americii.
Cele doua loturi de monede din aur dacice recuperate recent din Italia si din judetul Hunedoara sunt alcatuite numai din stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 i.Hr.), unul dintre urmasii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele si titlul suveranului emitent. Ele au fost emise in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia.
Monedele recuperate vor fi prezentate publicului roman in expozitie temporara.
AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghita, editor: Antonia Nita)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page