Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

George Friedman presedinte al Stratfor: Rusia îsi foloseste serviciile de informatii pentru a manipula procesul politic în România … Când rusii actioneaza si nemtii iau parte la actiune, ia viata cel mai urât cosmar al românilorFederatia Rusa isi foloseste serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania si creeaza retele de influenta economica, astfel incat opozitia fata de actiunile Moscovei sa devina costisitoare pentru Bucuresti, potrivit fondatorului agentiei Stratfor intr-o analiza dedicata Romaniei, redactata in urma vizitei sale la Bucuresti, la o zi dupa cea a vicepresedintelui Joe Biden.
"...Romania conteaza pentru Rusia din doua motive. In primul rand, Romania este la Marea Neagra, iar Marea Neagra reprezinta accesul maritim sudic al Rusiei catre lume. Din acest motiv era necesara luarea Sevastopolului si de aceea Odessa conteaza atat de mult.
Rusii sunt constienti ca au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. In plus, fortele aeriene americane din Romania si navele romanesti din Marea Neagra ar putea complica in mod substantial viata rusilor", scrie presedintele Straftor, George Friedman, intr-o analiza facuta dupa vizita din Romania, la 22 mai.
Daca "acest mic Razboi Rece" din Ucraina devine unul important, doua tari europene vor conta cel mai mult: Polonia si Romania, scrie George Friedman, fondatorul agentiei Stratfor intr-o analiza dedicata Romaniei, redactata in urma vizitei sale la Bucuresti, la o zi dupa cea a vicepresedintelui Joe Biden.
Polonia se afla intre Germania si Rusia, in Campia Europei de Nord. Populatia ei este de 38 de milioane de locuitori. Romania, la sud, se afla langa Prut si este traversata de Carpati, are o populatie de circa 20 de milioane. Din cei circa 82 de milioane de locuitori ale statelor ce se afla de-a lungul frontierei estice (Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria), circa 58 de milioane traiesc in Polonia si Romania. Vizita lui Joe Biden in Romania si cea planificata de presedintele Barack Obama in Polonia arata modul in care Washingtonul priveste aceasta regiune si, cel putin pentru moment, lumea. Cum vor evolua lucrurile depinde, desigur, de rusi si de cursul crizei din Ucraina.
Toate statele satelit ale URSS au iesit sifonate dupa caderea vechiului regim, in 1989. Sub multe aspecte, aceste daune au fost unele produse de ele insele: personajul negativ a fost un roman, Nicolae Ceausescu. Ceausescu a urmat o linie anti-sovietica, ramanand in Pactul de la Varsovia, dar demonstrand o ostilitate singulara fata de URSS. Imi amintesc ca americanii erau miscati de Romania lui Ceausescu, pentru ca, fiind anti-sovietic, se presupunea ca, prin definitie, el era pro-american. Spre mirarea Americii, el nu a fost. Nu a fost nici macar pro-roman, dat fiind ca a conceput o schema de plata a datoriei externe care a distrus vietile unei generatii de romani, pentru ca marea majoritate a productiei agricole si industriale lua drumul exportului. Pe langa asta, el a creat sistemul de cosmar al Securitatii. Lumea abia de a observat. Cand a venit sfarsitul a fost si sfarsitul lui Ceausescu si al sotiei sale, singurii lideri est-europeni care au fost executati (pe fondul unei lupte intense intre factiuni).
Avand in vedere toate acestea, Romania s-a descurcat remarcabil. Rata somajului in Romania este de 7%, ceea ce este foarte putin dupa standardele europene. Rata anuala de crestere este de peste 3%, la fel, una ridicata. Vorbind cu romanii poti observa traume psihologice mai mari decat in alte state foste comuniste. Este greu sa privesti in sufletul lor, dar sunt oameni amabili, prietenosi, cu o doza de neincredere in conspiratii nu mai mare decat in restul regiunii. Ce este remarcabil la romani este ca nu sunt iesiti din comun. Au iesit din cosmarul produs de unul de-al lor si si-au recapatat echilibrul.
Lasandu-l la o parte pe Ceausescu, cosmarul a fost initiat de sovietici, care au fost inlocuiti de germani. Aceasta a dus la o caracteristica nationala: cand rusii actioneaza, ei provoaca frica in inimile romanilor. Cand rusii actioneaza si germanii se implica in actiune, se materializeaza cel mai mare cosmar al romanilor. Reactia lor nu este precum a polonezilor, care sunt decisi sa se confrunte direct. Raspunsul romanilor este mai prudent, implicand cautarea modalitatii de a rezista, dar si de a se adapta noilor realitati. Cel mai important este ca romanii cauta aliati, in special unii aflati suficient de departe pentru a nu-i ocupa si suficient de puternici pentru a le oferi un ajutor considerabil. Evident, americanii se potrivesc manusa pentru acest rol, atat timp cat nu provoaca temerea ca ar putea deveni dominatori.

Factorul ucrainean

Evenimentele din Ucraina au pus in miscare acest proces. SUA, care a ramas deoparte in alte dati, s-a implicat repede si semnificativ acum. Pentru Romania nu incape indoiala importanta Ucrainei pentru Rusia si nici faptul ca rusii nu vor da drumul Ucrainei. Parerea mea este ca Rusia nu va da drumul Ucrainei, dar va lasa lucrurile sa se calmeze putin. Pentru Rusia, miza este ca, indiferent de rezultatul alegerilor din Ucraina, ucrainenii nu trebuie sa fie capabili sa formeze un guvern coerent. Daca se va dovedi adevarat scenariul, atunci rusii pot fragmenta, cu timpul, Ucraina, intorcandu-se la status quo ante. De aceea, rusii vor astepta. Timpul, daca acest scenariu este corect, este de partea rusilor.
Rusii nu vor sa fie foarte agresivi si din alt motiv: germanii. Germanii nu vor sa-i infrunte pe rusi decat la nivel retoric. De fapt, nu vor sa-i infrunte deloc. Ei vor sa faca afaceri cu Rusia. Am auzit uneori ca germanii au hotarat deja sa treaca de partea rusilor din motive comerciale. Dupa parerea mea, politica germana merge in directia asta, dar inca nu s-a ajuns la o intelegere. La fel cum s-a repezit spre China pentru a oferi macar aparenta unei alternative strategice, Putin vrea si o relatie profunda cu Germania. El nu va fi agresiv si excesiv decat daca va trebui. Germanii nu vor sa fie considerati drept cei care si-au abandonat aliatii europeni, iar Putin nu-i poate pune in situatia asta.
Rusii vor sa linisteasca situatia din Ucraina si din alt motiv. Crizele ii fac pe americani sa actioneze repede si, deseori, eficient. Crizele care se domolesc ii fac pe americani sa incetineasca actiunile. Asa cum a aratat vizita lui Biden in Romania, Washingtonul se misca repede in timp de criza. Rusii pot controla ritmul actiunilor americane prin domolirea actiunilor in Ucraina – sau cel putin asa gandesc. Iar lucrul asta e ceea ce-i ingrijoreaza pe romani. Ei considera ca au o problema pe termen lung cu rusii. Acum, ei fac un pariu important ca americanii isi vor indeplini angajamentele si isi vor urmari interesele, chiar daca rusii domolesc actuala criza.
Corect sau nu, romanii considera administratia Obama drept insuficient de pregatita pentru pericolele reprezentate de rusi. Ei considera ca administratia este foarte critica la adresa culturii romanesti a coruptiei – pe care romanii o recunosc ca fiind o problema – si interesata de coordonarea politica si militara. Romanii inteleg SUA, iar aceasta ii ingrijoreaza. Pe de o parte, ei vor fi maguliti de vicepresedintele SUA, pentru ca apoi sa fie criticati de Departamentul de Stat, iar apoi se vor expune represaliilor ruse. Romanii au auzit un angajament din partea americanilor, dar nu stiu cat de autentic este acest angajament.
SUA au un anumit model de angajament in Europa. Ei amana interventia pana in ultimul moment, construiesc aliante, ii sprijina pe aliati economic si militar si apoi asteapta cat mai mult pana sa intervina, sperand mereu ca nu va mai fi nevoie. Vizitele lui Biden si Hagel sunt parte a procesului de creare a unui bloc regional care sa-i indiguiasca pe rusi si sa creeze un cadru pentru sprijinul militar. Interventia ar urma mult mai tarziu, daca va urma.
Romanii accepta mai usor acest model decat polonezii, care au cerut 10.000 de militari NATO pe teritoriul lor. Romanii nu au asemenea asteptari. Ei sunt gata sa-si majoreze bugetul Apararii la 2% din PIB, ceea ce este semnificativ pentru Europa de acum. Dar ei se asteapta ca SUA sa le finanteze costul armelor pe care le vor cumpara.

Scopurile SUA

Intentiile americane in acest moment sunt de a mentine independenta unei Ucraine pro-occidentale. Aceasta s-ar putea sa nu fie posibil. Dar problema este ca, avand acest scop, SUA i-au convins pe rusi ca doresc sa rupa Federatia Rusa, refuzandu-le accesul la o sfera de influenta. Rusii au ajuns la concluzia ca, orice se va intampla in aceasta etapa in Ucraina, acesta nu va fi sfarsitul.
Romania conteaza pentru Rusia din doua motive. In primul rand, Romania este la Marea Neagra, iar Marea Neagra este calea sudica de acces maritim al Rusiei catre lume. De aceea ei trebuie sa pastreze Sevastopolul si de aceea Odessa conteaza mult pentru ei. Rusii stiu ca au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. Dar avioanele americane din Romania si navele romane din Marea Neagra ar putea complica viata rusilor in mod semnificativ, inclusiv pozitia lor in Caucaz, pentru ca si Georgia este la Marea Neagra. Ar trebui tinut minte ca sporirea fortei navale este pe agenda romano-americana, iar ambele tari inteleg ce probleme va ridica asta pentru Rusia.
A doua provocare este ca Romania poate produce suficiente hidrocarburi, inclusiv petrol. Singura carte importanta a rusilor in acest joc este energia exportata in Europa. Daca reusesc sa-si mentina acest avantaj, presiunea va fi mare si aceasta presiune economica poate fi transformata in presiune politica. Nu exista o alternativa energetica simpla la Rusia, dar poate fi creata una din mai multe surse. Daca nu putem inlocui Rusia, atunci sa-i reducem puterea. Romania are energie si alte resurse pentru a contribui la asta, iar declaratiile publice ale SUA si Romaniei au inclus si angajamentul ca Romania se va concetra pe productia de energie ca element critic al parteneriatului strategic cu SUA. Nu este atat de simplu pe cat suna. Romania are reputatia unor proceduri complexe si care nu prezinta garantii de emitere a avizelor pentru exploatare.
Acesta este un alt punct in care noua strategie a Romaniei se intersecteaza cu intersele Rusiei. Romanii vad ca Rusia isi extinde influenta in regiune si in special in Romania. Rusii fac asta prin mijloacele traditionale, folosind serviciile de informatii pentru a manipula procesul politic in Romania. Ei pot folosi relatiile comerciale pentru a crea retele de influenta care sa faca ca rezistenta in fata rusilor sa fie foarte costisitoare pentru romani. Rusii folosesc Gazprom si subsidiarele sale si alte companii ruse pentru a investi in companii romanesti si din regiune. Acordurile sunt atractive pentru ambele parti, atat din punct de vedere al afacerii, dar si pentru ca ii fac pe rusi sa influenteze decisiv politica energetica si dinamica politica. Acesta este ceea ce numesc imperialism comercial: folosirea acordurilor, in special energetice, pentru a crea puncte de blocaj in sistemul politic atunci cand interesele ruse sunt amenintate. Strategia nu se reduce la Romania. Desi este mai putin neplacuta decat ocupatia sovietica, aceasta strategie este o provocare la adresa influentei SUA.

Moldova, energia si subtilitatea ruseasca

Mai este o dimensiune a lucrurilor, Moldova. Moldova este romaneasca din punct de vedere etnic, dar a fost sub dominatie sovietica si, inainte de asta, sub dominatia Imperiului rus. Este o zona care supravietuieste datorita istetimii si adaptarii la influenta rusa.
Este un loc important, pentru ca, daca ar fi ocupata de rusi, Moscova ar avea acces la Prut si pana la Bucuresti nu ar fi decat o campie. Daca Moldova s-ar uni cu Romania, atunci NATO ar ajunge pe Nistru, la mai putin de 100 km de Odessa.
Asemenea calcule conteaza doar in vreme de razboi, iar rusii sunt slabi. Singurul lor avantaj este exportul de energie, iar avantajul depinde de pretul petrolului. Ei nu controleaza acest pret, iar in viitor este posibil ca SUA, care pot deveni exportator mare de petrol, sa reduca acest pret. Daca se va intampla asa, rusilor le va mai ramane foarte putin.
Dar asta nu se va intampla in urmatorii cativa ani, daca nu cumva nu se va mai intampla vreodata. Si nici obligatia Romaniei de a produce mai multa energie nu se va indeplini mai devreme de cativa ani. Deci, aici, in sud-estul Europei, rusii au o fereastra de oportunitate pentru a crea un cadru care sa reziste in iarna ce vine.
Rusii nu pot fara Ucraina. Rusii nu pot lua Romania. Cu sau fara americani, rusii nu sunt suficient de puternici pentru asta. Ce pot face este sa manipuleze, sa corupa, sa deruteze si sa se eschiveze. Ei trebuie sa submineze alianta dintre Romania si SUA si sunt priceputi la manevrele politice necesare pentru asta. Pentru multi romani, Rusia este aproape si este puternica, iar America este departe si indecisa. Mi s-a spus asta la o intalnire. Am raspuns: "In secolul 20, SUA au castigat trei razboaie in Europa. Cate razboaie au castigat romanii?"
Ce este remarcabil la romani, dar si la Europa ca intreg, este ca, in ciuda evidentei istorice ca SUA castiga razboaiele europene, exista parerea ca SUA este naiva, inconstanta si stangace. Si nu este vorba doar despre actuala administratie. Cu toate acestea, SUA decide in mod considerabil soarta Europei.
Romanii stiu asta, dar inca mai simt ca rusii sunt mai isteti si mai capabili decat SUA. Cred ca motivul este ca rusii actioneaza cu multa subtilitate si complexitate. Si fac asta pentru a compensa slabiciunea lor. SUA opereaza mai simplu. Isi permit sa o faca, pentru ca sunt puternice. Pentru moment, romanii accepta asta, dar acceptarea lor este fragila si depinde de consistenta politica ce vine din partea SUA. Romania este aici si nu poate pleca in alta parte. Ea poate doar sa-si schimbe aliantele si sa spere la ce e mai bine.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page