Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Multumiri si recunostinta participantilor la festivitatile din comuna Gepiu

            Duminica 18 mai 2014, au avut loc festivitatile de inaugurare si sfintire a Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu, cazuti in cele doua razboaie mondiale.

            La aceste festivitati au participat inalte personalitati de stat si politice, centrale, judetene si locale, inconjurati de un numeros public local si din imprejurimi, din judetele limitrofe si nu numai: Oradea, Beius, Salonta, Marghita, Alesd, Baia Mare, Fagaras, Cluj si Italia.

            Locul de intampinare si primire a fost sfanta biserica a prohiei Gepiu, frumos impodobita cu flori si vesminte luminoase din perioada Pascala, de catre P.C. Parinte paroh Ioan Spataru. Copiii scolii din localitate fluturau stegulete tricolore, barbatii si femeile purtau la rever cocarde cu tricolorul romanesc, avand in centru Crucea Monument, pe care era scris:„Sfintirea Monumentului Eroilor din Gepiu 18 mai 2014”.

            La ora 15:30 in glas de clopote seculare poporul lui Dumnezeu in frunte cu protopopul de Oradea, Rusu Octavian Dorel si protopopul de Tinca, Vasile Popa si cei aproape 40 de preoti din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Romane de la granita de vest a Romaniei au primit pe Intaistatorul Eparhiei, pe P.S. Parinte Dr. Sofronie Drincec, al Oradiei. In acest timp biserica, curtea, trotuarele si intregul spatiu eclezial au fost pline de tineri si varstinici pentru a-l intampina pentru prima data in aceasta biserica pe Inaltul Ierarh al Episcopiei de Oradea.

            In timp ce onoratii oaspeti, clerici si mireni se apropiau de intrarea in biserica, corul studentilor ortodocsi de la Facultatea de Teologie din Oradea, sub bagheta distinsului dirijor P.C. Parinte Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, inaltau spre Dumnezeu si poporul credincios imne divine si cantari bisericesti.

            Ajuns in fata Sfantului Altar, Parintele Episcop Sofronie s-a inchinat si a consemnat in Sfanta Evanghelie, iar la iesirea din biserica credinciosii si-au inclinat capetele pentru a primi binecuvantare arhiereasca. Cu prapori si steaguri tricolore in maini s-a format un adevarat pelerinaj in drum spre Monumentul Eroilor alcatuit din copii, preoti si credinciosi avand in frunte pe Presfintitul Parinte Sofronie insotit de deputatul Ioan Sorin Roman, senatorul Ghilea Gavrila, Domnul Claudiu Pop, prefectul judetului Bihor, Domnul Ovidiu Muresan, Viceprimarul Municipiului Oradea, Domnul Prof. Univ. Dr. Ioan Mang, Ioan Purge, Primarul Comunei Gepiu, Preot Gheorghe Nemes, Col. Grigore Moraru, Comandantul Garnizoanei Oradea insotit de drapelul de lupta a Unitatii, garda de onoare, Gen. in retragere Danila Ion, Gen. (r). Corneliu Mihai Lungu, Gen. (r). Vasile Cret, Gen. (r). Adrian Padureanu, ofiteri superiori si subofiteri, alaturi de personalitati academice si universitare precum: Prof. Univ. dr. Cornel Teodor Durgheu „Berecheanul”, om al locului, Cetatean de Onoare al Comunei Cefa, Domnul Silaghi Lucian, Director al Directiei de Cultura Bihor, scriitor Mircea Bradu- Director Radio Transilvania, reprezentanti de la Vatra Romaneasca Oradea, de la Asociatia Veteranilor de Razboi - filiala Bihor, de la Asociatia Revolutionarilor Oradea, de la Asociatia Nationala a Cultului Eroilor in frunte cu presedintele Col. (r). Dr. Constantin Mosincat- istoric, de la Asociatia Nationala a Cavalerilor de Clio - Filiala Oradea in frunte cu presedintele Col. (r). Dan Poinar, Fanfara Garnizoanei, Corul Asociatiei Culturale „General Traian Mosoiu” condus de prof. Ioan Stefan Fluieras si altii.

            Prezenti in fata Monumentului Eroilor s-a intonat Imnul National al Romaniei, urmand dezvelirea Monumentului de catre doi tineri imbracati in port popular.

            Slujba de sfintire a Monumentului si parastasul pentru Eroii Neamului si a Localitatii Gepiu s-a oficiat de P.S. Sofronie, urmand in data cuvantul de suflet:„Noi astazi suntem aici sa il cinstim pe adevaratul voievod al Transilvaniei, taranul roman. Taranul roman in vreme de restriste a stiut sa devina ostas. Taranul roman, acest voievod neincoronat al Transilvaniei, atunci cand timpurile au cerut-o, a devenit erou national. Pe acesti Eroi noi astazi ii comemoram....”. A urmat mesajul Domnului Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte in cadrul Guvernului Romaniei, cuvantul prefectului de Bihor, Domnul Claudiu Pop, mesajul presedintelui A.N.V.R., Gen. de armata (r). Marin Dragnea, rostit de adjunctul Domniei Sale, Gen. (r). Ion Danila, cuvantul Primarului Comunei Gepiu, Domnul Ioan Purge, acordand Diplome de Cetatean de Onoare celor trei fii ai localitatii Gepiu: Pr. Prof. Univ. Dr. Abrudan Dumitru, Preot Iconom Stavrofor Gheorghe Nemes si scriitor Ioan Miclau, cu domiciliu in Australia. A urmat cuvantul Prof. Univ. Dr. Cornel Teodor Durgheu „Berecheanul”, care in contextul festivitatilor a avut buna inspiratie de a aduce un omagiu si a oferi distinsei profesoare Paula Nemes, sotia parintelui Gheorghe Nemes, o diploma de excelenta din partea Asociatiei Pro Romania Europeana si a Fundatiei Durgheu cu prilejul implinirii a 48 de ani in slujba Scolii, a Bisericii si a Neamului nostru romanesc. A urmat cuvantul Col. (r). Dr. Constantin Mosincat - istoric.

            Parintele Rusu Octavian Dorel, Protopopul Oradiei a prezentat si a lansat „Monografia Localitatii Gepiu„ autor preot Gheorghe Nemes.

            In cadrul programului artistic a cantat Corul Veteranilor de razboi „General Traian Mosoiu” condus de prof. Ioan Stefan Fluieras, Corul studentilor teologi ortodocsi condus de pr. Prof. Univ. dr. Mihai Brie, solista de muzica populara a plaiurilor bihorene, Doamna Florica Zaha si Ionut Purge, fiul primarului comunei Gepiu.

            Dupa toate acestea a urmat cuvantul de multumire a parintelui Gheorghe Nemes, sufletul, ctitorul, organizatorul si coordonatorul tuturor festivitatilor omagiale dedicate inaugurarii si sfintirii Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu, cazuti in cele doua razboaie mondiale. Preacucernicia Sa, a spus:„Monumentul acesta sfintit astazi de P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, ramane pentru toti fiii satului si nu numai, un loc de recunostinta pentru cei ce s-au jertfit pentru tara si neam. Sarbatoarea de astazi  v-a ramane inscrisa cu litere de aur in sufletele tuturor celor prezenti, dar mai cu seama a copiilor care vor marturisi peste ani si ani de zile  de frumusetea acestui eveniment istoric care nu s-a mai petrecut niciodata in localitatea Gepiu...”

            Festivitatile s-au incheiat cu depunerea de coroane, jerbe si flori la Monument din partea tuturor participantilor si cu defilarea Detasamentului de Onoare constituit din militari ai Centrului 54 Comunicatii Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean "General de brigada Anton Berlescu" si ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta "Crisana". 

            Dupa terminarea defilarii un numar impresionant de participanti la festivitate s-au indreptat spre muzeul si casa familiala a parintelui Gheorghe Nemes unde P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfintit casa-muzeu si Blazonul, executat de sculptor prof. Univ . dr. Cornel T. Durgheu „Berecheanul”.

            La Restaurantul Orizont din Gepiu- Colonie, in cadrul mesei festive s-au oferit diplome de excelenta si de onoare tuturor participantilor la acest eveniment istoric.

            Parintele Gheorghe Nemes, fiul satului Gepiu, multumeste din suflet tuturor participantilor la aceste festivitati rugand pe bunul Dumnezeu Sa binecuvinteze Biserica Ortdoxa, Armata si Neamul nostru romanesc. La multi si binecuvantati ani!

Cu gratitudine Preot Gheorghe Nemes.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page