Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Politica la 360 de grade Dreapta politica. Care dreapta?!
Dreapta lui Traian Basescu, creata in 10 ani de uriasa iluzionare de ”traiti bine”?!
Dreapta...care ar fi.... mai la dreapta de Basescu si care nu exista pentru ca nu a existat niciodata nimic in afara chipului unicului si singurului personaj politic romanesc care a reusit cu succes si voluptate sa combine, sa imparta si sa desparta apele politice, in asa fel incat, acum, dupa 10 ani de domnie absoluta si la 2 ani de la inceperea razboiului dintre cele doua ”flori ale politcii romanesti”, trandafirul social-democrat neocomunist si o mana de flori artificiale, strans legate cu funda sefiei statului basescian, a reusit sa implineasca cele mai negre profetii, o apocalipsa previzibila microscopic.
Dupa cum banuiesc ca se stie (desi, am unele indoieli fondate pe realitate), pentru ca un regim democratic sa existe, si nu doar in mintea cuiva, si nu doar teoretic, el are nevoie de o scena politica pluripartita, de o turnanta a puterii pe care sa evolueze in chip democrat, prin votul liber consimtit al cetatenilor statului. Adica, acel pol politic care sa isi dovedeasca prezenta prin eficacitatea si coerenta cu care urmareste si respecta valorile democratice ale statului de drept si statului democrat.
De asemenea, pentru ca o tara sa fie ferita de alunecarea spre prapastia dictaturii si a totalitarismului, trebuie ca acea tara sa detina, prin clasa sa politica si prin politica pe care aceasta o manifesta activ, acele parghii care sa combine perfect valorile democratice cu puterea de coeziune intre fortele politice existente pentru a urmari scopul democratic, acela al cresterii, progresului si libertatii tuturor valorilor sociale si economice.
Ca sa existe un pol politic de dreapta, trebuie ca toti actorii politici, care creeaza scena si cadrele politicii acestui pol, sa intelega sa actioneze, nu prin opozitii si lupte intestine in fata polului politic de stanga, nu in baza intereselor personale, a unor doctrine prafuite, depasite de realitate si vremuri, si nu etaland la nesfarsit figuri politice cu pretentia de a fi singurele reprezentative pentru dreapta politica.
Cu ce s-a construit dreapta romaneasca in ultimii 10 ani?! Cu oamenii nascuti si crescuti in laboratorul politic al lui Traian Basescu, deveniti din pasiunile secrete sau mai putin secrete ale acestuia, formati sa fie niste executanti obedienti si purtatori de stafeta pentru uriasa ambitie a ”sefului statului”?!
Un Mihai Razvan Ungureanu inchis in ”turnul de fildes” al elitismului diplomatic, un Catalin Predoiu copt la forja ”justitiei macoveniene” si manat de ambitii si venalitati obscure imprumutate cu sarg de la creatorul lui, niste liberali complet depasiti si dezabuzati de adevarul lor ”istoric”, care s-a transformat intr-o moneda de schimb cu aere elitiste si pretentii de fata batrana candidata eterna la maritis, ramasa mereu in umbra unei Dudui care o eclipseaza printr-o naucitaoare ambitie de ”tovarasa zeloasa” ce tine, a tinut si va tine, din pacate pentru romani, sa sufle toate meritele si medaliile de ”fruntasa a dreptei”?!
Unde se regasesc, in toti acesti maratonisti si sprinteri politici antrenati la scoala basesciana, acele calitati ale unor oameni care sa poata deveni lideri ai polului politic de dreapta?!
Cand, acum 10 ani, Traian Basescu a fost chemat la sfat de taina si i s-a incredintat misiunea de a prelua puterea politica care risca sa fie demascata si dezechilibrata definitiv odata cu producerea marii schisme din sanul stangii politice nascuta intre parintele actualei Romanii ideologice, Ion Iliescu si uzurpatorul puterii iliesciene, Adrian Nastase, odata cu aceasta misiune cruciala i-a fost incredintata si crearea unei noi diversiuni politice: aceea a formarii unui asa zis pol de dreapta, o contrapondere politica care sa le orienteze atentia romanilor spre alta zona decat cea a dezastrului.
Si, inca odata, daca mai era nevoie, batranul guru al politicii romanesti moderne a avut o mana si o intuitie de mafalda.
Numai Traian Basescu ar fi reusit ceea ce, de fapt, a si reusit: sa obtina o amanare de 10 ani pentru intoarcerea fiilor rispitori socialisti.
Nu. Nu exista niciun esec al dreptei pentru ca, este simplu, dreapta nu a existat niciodata.
Si, nu, nu exista nicio posibilitate de refacere a dreptei pentru ca orice tentativa de a reface ceva din nimic duce la un singur raspuns.
Cine mai crede in povestea cu reunirea, mobilizarea, sfortarea si opintirea pentru a reusi sa refaci ceva ce nu a existat, dar care are pretentia de a continua sa fie luat in calcul in fata uriasei omniprezente a stangii, acela este nu numai nebun, dar si periculos.
Romanii trebuie sa inceapa sa reconsidere cu adevarat politica sub care traiesc si asta urgent si cat se poate de constient.
Altfel, mentinerea iluziei existentei unui pol politic de dreapta sau a unor indivizi cu adevarat determinati si aplicati doctrinei de dreapta in randurile actualei clase politice nu va face decat sa ne ajute cu succes sa ajungem ca, in noiembrie 2014, sa constatam, asa cum am mai constat si in 2012, si la europarlamentarele din acest an, ca, timp de 25 de ani, am trait o greseala finalizata apoteotic si fatal la 360 grade.
Iar pentru acest ultim efort de intelegere, va trebui sa parasim virtualitatea politica si sa plonjam in realitatea cruda: aceea ca, dincolo de cifre, scheme, analize, discursuri, showuri, nume si fete politice, Romania nu a ajuns inca sa detina acel pluripartitism real, ca noi, romanii, nu avem habar de ceea ce inseamna cu adevarat o doctrina politica, un partid politic, o clasa politica si, in final, realitatea noastra politica si sociala, cat sa putem alege si sa cream PRIN NOI o democratie reala, cu toate valorile ei la fel de reale si cu acei oameni politici reuniti in jurul unui adevarat lider politic de dreapta al carui scop sa nu fie acela de a crea razboaie intre stanga si dreapta, ci de a face sa existe o tara si o lume cu adevarat democratice.

Marina Ene
Consultant politic

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page