Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LAZAR LADARIU – "Cetatean de Onoare” al Tarnaveniului!De mult am dorit sa scriu despre scriitorul LAZAR LADARIU, despre omul si activitatea sa, cu atat mai mult cu cat tocmai la sarbatoarea BuneiVestiri, adica la 25 martie 2014, a aniversat 75 de ani de viata.
Pentru cei care il cunoastem si pretuim, anul 2014 ar putea fi considerat, cel putin pentru acest spatiu de pe Mures si Tarnava Mica, "Anul Lazar Ladariu”. Privind in urma, poetul se confesa: "Demult, / strabunii mei cioplit-au lemnul / si numele miau dat, / in martie ursitoarele mi-au harazit auzul, / sa fiu bolnav de cantul / adancului brazdat; // m-au invatat sa-nalt Cuvantul / niciodata stramb, / cu gand rau luminii firul sa nu-i rup, / cutite ascutite sa nu port la caramb, / prin nopti sa imi pazesc mereu / padurea pandita de vreun lup” (Ca o chemare).
Provenit dintr-o familie de tarani dintr-un sat de munte, a inteles de timpuriu ca, fara munca indarjita si cinstita, fara daruire totala si iubire, nu se poate face nimic durabil si valoros in viata. Asa fiul satului ardelean paseste in lume si reuseste sa-si depaseasca conditia, fara a-si uita vreodata de radacinile sale. Dupa Scoala primara si gimnaziala in satul natal si in apropierea lui, urmeaza vestitul Liceu "Papiu Ilarian” de la TarguMures si apoi Facultatea de Litere de la Cluj. Dupa absolvirea facultatii, intra o vreme in invatamantul superior, ca dascal universitar, si apoi devine jurnalist la "Steaua rosie” si "Cuvantul liber”, pe acesta din urma il conduce ca redactor-sef de aproape un sfert de veac, facand din el, cu colectivul sau redactional, un cotidian judetean atractiv si competitiv. Munceste foarte mult, cu responsabilitate si har de la Cel Care imparte toate darurile, bunul si atotputernicul Dumnezeu. Isi face un nume prestigios, ca poet, jurnalist si scriitor, prin cele cateva zeci de volume publicate.
Poate fi bucuros Lazar Ladariu, fiindca semenii sai, chiar daca nu toti care s-ar cuveni sa o faca (mai de jos si mai de sus), ii arata multa pretuire si recunostinta! Desi activitatea politica nu i-a adus satisfactia asteptata si meritata, totusi, in doua randuri a fost parlamentar, aparand - cu competenta si dragoste de neam si credinta - interesele natiunii romane, din forul cel mai inalt al Patriei.
Activitatea sa sociala a fost neintrerupta si mereu generoasa. De ani buni, este presedintele Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI . Cuvantul sau este de "foc”! Insufleteste si apara ce trebuie aparat! Nu stiu daca se va gasi curand un discipol al sau, care sa mearga pe urmele sale! Sarbatorirea sa s-a facut printr-un numar special al revistei "Vatra veche” (Anul VI, nr.60, martie 2014), condusa de scriitorul Nicolae Baciut, consacrat in intregime lui Lazar Ladariu, printr-o carte masiva si de exceptie in toate privintele: Profesionistii nostri, 12, Lazar Ladariu la 75 de ani. Carturar si patriot roman (Ed. Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2014, 622 p.). Semneaza in carte peste o suta de colaboratori. Dar chiar poetul Lazar Ladariu n-a intarziat sa publice, la aniversarea sa, cartea de versuri, Medalii de roua (Ed. Nico, Targu-Mures, 2014, 117 p.). Titlul este o sintagma metaforica din care nu lipsesc conotatiile cu sens dramatic, poate chiar eroic. Fapt e ca poetul care se "misca” pana acum intre traditionalism si modernism, prin cele peste 20 de volume de poezie, incepand cu aceasta carte imbratiseaza un nou stil, sincronizat cu contemporaneitatea, sa-i zicem modernist sau postmodernist. Este o experienta la care vrea sa adere, ca si cand ar spune: ia sa incerc sa scriu "cum se scrie”, cum scriu generatiile tinere. Nu ma grabesc sa fac aprecieri valorice, ci doar sa constat "schimbarea”.
Fireste ca timpul va dovedi care formula poetica il reprezinta mai bine. Poate fi si una si alta la fel de apta. Citez cateva versuri care ilustreaza recenta orientare: "ca o tigara in noapte/ imi trage cu ochiul/ steaua singuratii,/ precum un ochi de femeie/ frumoasa...” (Zvon de primavara). Lazar Ladariu activeaza pe "baricadele” scrisului de peste o jumatate de veac, facandu-si din scris un mod de a fi, trudnic si pasionant. E ca si cum nu poti fi, nu poti exista, altfel. Asa spunea si Lucian Blaga in Trilogia valorilor, intrebandu-se la modul confesiv, de ce "creeaza”? Raspunsul: "Nu pot (exista) altfel!” Nu pot decat sa ma bucur ca la Tarnaveni, cu cateva zile inainte de Sfintele Pasti, i s-a conferit Prietenului nostru, Scriitorului atat de drag noua, Lazar Ladariu, titlul de "Cetatean de Onoare” al municipiului Tarnaveni. Omul, cu fata luminata, de un rumen sanatos, cu plete inca negre, cu mustata bogata si usor incaruntita, aducatoare de departe cu cea a vestitului voievod, Stefan cel Mare si Sfant, cu o constitutie "economicoasa”, specifica traitorului in plaiul inalt, dar dreapta ca bradul si nobila ca aurul, scruteaza tacut si nu fara de gand misterul existential, orizontul celor 75 de primaveri. Cate vor mai fi inainte, numai bunul Dumnezeu stie. Oricum, Lazar Ladariu este o personalitate proeminenta, implinita, care, oricine ce ar zice, a facut atat de mult pentru cultura transilvana si nu numai.
Mi-aduc aminte de colaborarea noastra frumoasa si memorabila, in plan cultural, la Tarnaveni sin alte locuri, in presa judeteana, de circa 40 de ani, de cand sunt presedintele Cenaclului "Elena din Ardeal” si nu pot decat sa-I multumesc Celui Preainalt ca ni l-a daruit pe Lazar Ladariu.
La multi si fericiti ani, Domnule Lazar Ladariu!

AUREL HANCU


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page