Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Emisiune aniversara de marci postale Romfilatelia - "150 de ani de la înfiintarea Universitatii Nationale de Arte"


Cu ocazia implinirii unui secol si jumatate de la semnarea, in iunie 1864, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretului de infiintare a Scolii de Belle Arte din Bucuresti, Romfilatelia dedica acestei institutii de invatamant superior emisiunea aniversara de marci postale "150 de ani de la infiintarea Universitatii Nationale de Arte".
Incepand de miercuri, emisiunea de marci postale "150 de ani de la infiintarea Universitatii Nationale de Arte" va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara, precizeaza un comunicat emis luni de Romfilatelia.
Printre personalitatile remarcabile ale scenei artistice ale caror destine sunt legate de Universitatea Nationala de Arte, in calitate de fosti profesori sau studenti, se reliefeaza pregnant urmatoarele nume: Theodor Aman, Constantin Brancusi, Victor Brauner, Stefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Gheorghe Petrascu.
Timbrul emisiunii, avand valoarea nominala de 8,10 lei, il ilustreaza pe Theodor Aman, artist desavarsit si unul dintre parintii invatamantului artistic de tinuta academica la Bucuresti. Imaginea reprodusa pe timbru il infatiseaza pe Aman la varsta maturitatii, avand in jur de 50 de ani, sprijinit nonsalant de o masa sculptata. Interiorul timbrului reliefeaza recuzita specifica atelierelor de fotografii din a doua jumatate a secolului XIX, cu scenografii din carton imaginand coloane si alte detalii ornamentale, pentru completarea compozitiei.
Pe manseta colitei este ilustrata o imagine veche din atelierul maestrului George Demetrescu Mirea, in care pictorul profesor este inconjurat de elevii clasei sale de pictura in 1921. La acea vreme, Mirea era seful sectiei de pictura, profesor titular si director al Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti.
Timbrul aniversar este completat de plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre si colita dantelata.
Romfilatelia aduce multumiri Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de marci postale.
AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page