Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

N-am înteles … !


 Marturisirile unui element recalcitrant

Amfiteatrul unu de la A.S.E. era plin, ochi cand isi tinea cursul de socialism stiintific. Pe langa Marx, Engels, Lenin mai auzeam ceva si despre Shoppenhauer, Kant, Hegel si Feuerbach, cei pe care de fapt nu-I gaseam prin bibliotecile universitare sau librariile anilor 60. Nu mai stiu daca mi-am notat constiincios autorul definitiei sale preferate cu privire la libertate : “ Libertatea este necesitatea inteleasa “(G.V. Plehanov, un filozof materialist rus), dar ea m-a chinuit toata viata asa ca am tinut-o minte. Pe intelesul tuturor : esti liber cand iti intelegi necesitatile ! Iar epoca aceea era plina de de “necesitati obiective” neintelese :
N-am inteles  de ce soldatul rus ce ne-a “eliberat” de fascisti dup ace s-a pupat in bot cu ei la parade militara din Brest dup ace au impartit Polonia, a trebuit sa secere cu Kalashnikovul sau vitrine magazinului “Arta” din pasajul Cretzulescu, cu tot cu portar de noapte si manechinele din vitrine ? Liber nu m-am simtit de fel, acest magazin era de fapt existenta de baza a familiei mele.
N-am inteles de ce la varsta de nici un an a trebuit sa raman fara tata pe care-l sa-l revad deabea la varsta din cinci ani, “Eliberatorii” nostrii l-au tinut in acest timp in Donbass, la Makajewka, sub pamant, in lagarele de munca unde  guvernul roman a lui Radescu le-a permis  sa-i trimeata. Generalul Crintea i-a spus in ziua aceea sa nu se duca acasa, sa fuga in munti si sa-si schimbe numele  in ceva mai romanesc.Acasa, astepta deja soldatul rus, beat mort dupa trei sticle de sampanie frantuzeasca servite de mama.Cand l-a vazut ca vine i-a pus pusca in piept, clatinandu-se puternic, deabea stand pe picioare si i-a spus, impingandu-l : „Ijdij ! tovarasci, ijdij“ indemnandul sa fuga. Tata l-a luat de brat, l-a sustinut si au mers impreuna la Gara de Nord unde l-au bagat impreuna cu altii, intr-un vagon de vite si dus a fost pentru cinci ani cand nimeni n-a mai auzit de el.. N-am inteles niciodata de ce guvernul Radescu i-a dat pe nemti pe mana rusilor ?
N-am inteles de ce gaganul din fotoliul serviciului de pasapoarte din Nicole Iorga statea jos, in fotoliu, in fata noastra.ce stam in picioare, ca la coada la carne. Da ! Pe vremea aceea se statea la coada pentru de-ale gurii ! De fapt pana la urma n-am inteles de ce am venit cu directorul meu la el in audienta ca sa solicitam o plecare pe un santier din Germania Federala unde prin munca romaneasca aduceam valuta tarii asa de sarace. Sa-mi explice cineva, daca e in stare, de ce gaganul respectiv m-a intrebat daca fug sau nu daca ajung in Germania?! Ce poti raspunde la o asemnea stupiditate ? Ca fugi ? Atunci te baga direct la beci. Ori ca nu fugi ! Atunci mi-a raspuns ca mint si sa ma las de bancuri, iar directorul sa gaseasca pe altul care sa-l trimeata in Germania: un Ionescu-Popescu, ca sunt destui din astia !
N-am inteles de ce securitatea romana m-a fotografiat cand ajutam un client sa care cartoanele grele cu mostre in camera sa de la Hotel Continental si mai ales de a doua zi se aflau pe biroul directorului de la Fructexport ce m-a chemat imediat “la raport”. Am inteles insa ca asa se va intampla si raportul scris era deja pe masa sefului meu de serviciu spre stupoarea directorului si securistului de intreprindere.
N-am inteles de ce trebuia sa ne purtam ca un necivilizat cand intalneam un client prin oras sau prin tara si sa trecem pe partea cealalta a strazii ca sa nu dam mana sau ochii cu el, altfel fiind chemati imdiat la raport in fata securitatii.Ma intrebam pe cine pazesc ei de fapt : tara de dusmani sau de noi, de cei care le aduceam valuta ? De ce ne urmareau cand plecam prin tara, zile si saptamani de-arandul, sa vindem marfa la fata locului si sa eliminam astfel eventuale reclamatii.Masinile negre cu 1-B si trei numere mici, se tineau ca scaetii dupa noi.Eram dusmanii tarii sau ce necesitati credeau ca implinesc ?Sa-mi explice cineva de ce haraia telefonul mereu, de ce statea masina Volga in fata portii si de ce m-am trezit,la serviciu, pe birou, cu un dosar de reclamatii, vechi de peste 10 ani, referitor la Polonia, cand eu lucram Ungaria ? Ce necessitate era sa rezolv aceste reclamatii, despre un tren plin de marfuri exportat in Polonia, chipurile deteriorate si reciclate cu patalamele de laborator in toata regula.Nici macar bunul simt n-au avut ca sa musamalizeze ca lumea aceasta actiune care a dus bani grei in buzunarul celor implicati in ea. Dupa zece ani se cerea de la mine lumina intr-o actiune de export pentru care nu te scapa decat plutonul de executie.
Nu am inteles de ce trebuie sa intru in partid ca sa pot aduce in continuare valuta tarii. Si mai mirifica mi se pare conducerea redactiei ziarului “Neuer Weg “care m-a trimes la o scoala de partid unde aveau accesul doar membrii de partid, ce, eu, nu eram pe atunci . Dar ai facut ASE-ul, mi-a zis seful atunci, si pentru tine va fi floare la ureche ! Avea dreptate ! Cu Liana Enescu-Nichifor, de la Revista “LUMEA”, am scufundat toate flotele lumii, jucand la nesfarsit “scufunda vapoarele” in timpul orelor de asa zis invatamant, ce nu repetau decat la nesfarsit discursurile “soarelui Carpatilor “ ce ne dadea indicatiile sale pretzioase. Cand a trebuit la redactie sa-i traduc cuvantarile debile si nesfarsite, am facut atatea greseli de limba germana incat m-au scos imediat din echipa de traducatori .Spre multumirea mea si sufletului nostru !
Necesitatea inteleasa ! Care necesitate tovarasilor care mai domniti si astazi pe meleagurile mioritice ? Obiectiva ! De obiectivitatea voastra m-am saturat. Ati fost in stare sa izgoniti din tara peste sapte milioane de romani, prin toate coclaurile lumii. Iar azi , aproape 25 de ani de la o asa numita revolutie care v-au infaptuit-o KGB-ul si CIA-ul, mana – n mana dealtfel, nu inteleg de ce necesitatile ce trebuiau sa le intelegem in anii mei de studentie, se repeta si trebuiesc din nou “intelese”? Pentru ca asa zice Biblia ? Sa iertam ?! Da ! V-am iertat, dar nu va uit !
Nu uit nici holocaustul pe care mi l-ati regizat la frontierele tarii in anii 1981 cand vroiam sa ne revedem rudele. N-am inteles atunci batjocura si nici rautatea, cinismul despotic ce va dadea oare dreptul sa va purtati asa cu noi?! Am cerut de la CNSAS, dupa schimbarea din 1989, lamuriri.N-am inteles de ce trebuia sa dureze mai mult de un an ca sa-mi se prezinte un dosar (Nr. 51466) cu filele numerotate ca numerle de la poarta, ba si mai rau, zeci dintre ele lipsind cu desavarsire. Explicati-mi va rog domnilor urmasi ai serviciului de pasapoarte din Nicolae Iorga sau voi,  cei care ati intocmit fila  21 (ori 169 ori 695) a dosarului sus amintit, de ce sunt un element recalcitrant ? Pentru ca nu va inteleg necesitatile si astfel sa pot eventual ajunge la un anumit grad de libertate, cel dorit si imaginat de voi ? De o asemenea libertate ma lipsesc ! Explicati daca puteti ce inseamna o “lista de definitivi cu probleme “ unde sotia si cu mine figuram la pozitia 19074 si 19075. Unde gasesc explicatiile acestor rauvoitori care nu ne-au permis sa revenim in tara pana 1990 ? Ca o gospodina puturoasa, CNSAS-ul ascunde murdariile din timpurile comuniste sub covorul indiferentei aratand cu degetul de la unul la altul, mintind sau dand neputincios din umeri.Rusine mare, acum cand tara face parte din randul celora democratice, asa zis civilzate. Daca mai domnea Inalta Poarta parca mai aveam o oarecare intelegere !

Si in prezent, cand revin in vizita prin tara, ma lovesc de lucruri pe care nu le inteleg :
Nu pot concepe sa platesc taxa de drumuri,  ca dupace fac un tur prin tara sa-mi arunc masina la fiare vechi sau sa o revizuiesc complet. Nu inteleg cum in  Portugalia, de exemplu, trec autostrazile si prin curtea fiecarui locuitor - cand pe ele nu circula de fapt  nimeni -  iar Romania nu e instare nici dupa 25 de ani si sapte ani de apartenenta la UE, sa faca un drum modern deacurmezisul tarii.

Explicati-mi va rog, dragi colegi si actuali profesori emeriti, de ce a trebuit sa dispar din listele absoilventilor facultatii de Economie Generala 1968 ? N-am inteles cursurile, examenele date timp de cinci ani? Cu ce am gresit oare ca nici dupa ce  m-am luptat sa va adun din nou la o reintalnire, dupa 25 de ani, n-ati catidicsit  sa ma repuneti in drepturi ca absolvent al ASE-ului  ?
Vorbim despre democratie, drepturi si obligatii cetatenesti si sociale ori acareturi politice de orbit prostii ? Nu confundati frumnusetea de la Agapia sau Voronet, din muntii Retezat sau Lotrului, din Delta Dunarii sau litoralul Marii Negre cu dragostea de tara , cu sentimental de patriotism cu libertatea personala. Nici aici, pe aceste meleaguri, libertatea nu e la indemana orsicui. Si pe aici fructele ei cresc in arbori inalti si sunt greu de cules.. Nici pe aici nu  tot ce zboarase si mananca, mai ales cand e vorba de libertate si de drepturile omului. Dar esential  e faptul ca nu ma izbesc de atatea „neintelegeri“ ca in tara unde m-am nascut. Pe undeva, mediul in care traim nu ne pune atatea obstacole in viata si nu ne confrunta cu atatea intrebari fara raspuns.Si astfel, pe aici, parca simt mai multa libertate decat in patria muma. E trist pentru noi, cei din diaspora, de neinteles. Un lucru e sigur : tara, pamantul natal n-au nici-o vina, dar oamenii de pe acolo, da ! Ei sint cei care sfiintesc locul.Si din acest punct de vedere mai sint inca multe de facut..Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Robert Pugler
Fürth, Germania
25.05.2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page