Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CALEA RAZBOINICULUI ANONIM (BUSHIDO) PE ÎNTELESUL TUTURORIn urma cu mai multe zile am avut prilejul sa cumpar o carte ce expunea concis principiile de baza ale „Caii Razboinicului” (Bushido). Cu interes am parcurs fiecare pagina citind cu atentie diferitele reguli specifice mai multor scoli de instruire in aceasta filozofie de viata cu radacini seculare in Japonia. Surprinzator, indicatiile se derulau succint, in secventa logica si pe inteles, dar aprofundarea lor presupunea o experienta continua mereu rafinata in contact cu realitatile concrete ale vietii.

Diferita de codurile cavalerilor medievali din Europa, aceasta „Cale a Razboinicului” mi-a oferit prilejul adancirii unei viziuni inedite prin accentul pus pe viata de zi cu zi in care se dezvolta adevaratul luptator. In mod neasteptat, adevarata sala de antrenament era constituita din intreaga experienta a vietii cu neasteptatele si sinuoasele ei transformari. In plus, am remarcat accentul pus pe interiorizarea luptei, ca o cale de explorare a universului prin evolutia constiintei catre noi trepte de realizare spirituala.

De aceea, am preluat sapte principii de baza si am incercat in randurile care urmeaza sa le ofer o scurta expunere in context european. Pe scurt, acestea sunt: judecata dreapta, curaj, bunavointa, amabilitate, corectitudine, demnitate si loialitate. Aceasta lista nu poate fi completa, dar ea exprima acele elemente fundamentale pentru ce inseamna sa fii un adevarat razboinic.

„Sa distrugi, cand este drept sa distrugi; sa lovesti, cand este justificat sa lovesti”

Asa se enunta principiul de baza al actiunii corecte. Niciodata nu trebuie sa cauti cearta, controversa si lupta. Nici nu este recomandat sa bravezi si sa cauti sa te impui in fata altora prin puterea si aptitudinile tale. Un razboinic se afla intotdeauna in slujba unei cauze drepte si intervine ca aparator al respectarii dreptatii. Intr-un alt text de referinta se spune ca un luptator niciodata nu trebuie sa atace primul, ci el trebuie sa astepte prima miscare a celui ce intentioneaza sa ii fie adversar. Acest principiu exclude cruzimea si actele de agresiune inutila desfasurate impotriva celor nevinovati.

„Sa traiesti cand este drept sa traiesti; sa te sacrifici, doar daca este drept sa te sacrifici”

Sacrificiul inutil trebuie evitat, ca dealtfel si jertfirea pentru o cauza nedemna fiindca ele nu reprezinta respectarea standardului desavarsirii. Dimpotriva, daca merita sa traiesti, atunci trebuie sa cauti acest lucru cu toata puterea ta. Un luptator nu este un ucigas dornic de placeri crude sau masochiste. De fapt, el este o persoana nobila care iubeste viata, fara insa sa se ataseze de ea dincolo de ceea ce este drept pentru sine si ceilalti. Aici se afla adevarata sursa a curajului care nu poate fi infrant, fiindca el se articuleaza pe o intentie nobila si lipsita de egoism.

„Bunatatea supune orice opozitie, asa cum apa supune focul”

Bunatatea, dragostea, afectiunea pentru ceilalti, simpatia si nobletea sentimentelor sunt cele mai inalte atribute ale sufletului. Ele confera consistenta interioara pentru toate calitatile unui adevarat luptator. Niciodata el nu se va lasa calauzit de ura sau de interese egoiste si nici nu va desconsidera pe altcineva, nici macar pe adversari. De fapt, cel mai mare dusman se afla in chiar interiorul sufletului si de aceea, orice impuls spre violenta, asemanator cu focul, trebuie sa fie stins prin revarsarea bunatatii in toate imprejurarile vietii si fata de orice om.

„Amabilitatea rafinata pana la cea mai inalta forma devine iubire”

Amabilitatea nu trebuie sa izvorasca din dorinta de a evita sa jignesti pe cineva. Mai degraba, ea reprezinta manifestarea simpatiei fata de sentimentele celorlalti. Orice forma de grosolanie trebuie exclusa cu desavarsire indiferent de manifestarea ei. Prin rafinament succesiv, actele de amabilitate te conduc la o iubire plenara fata de semeni si la compasiune. Acest lucru te va motiva sa actionezi corect indiferent de imprejurare.

„Corectitudinea ce nu se manifesta evident devine imediat o minciuna”

Corectitudinea trebuie sa se manifeste in fiecare clipa a vietii. Ascunderea lucrurilor, denaturarea lor si minciuna dezonoreaza pe cel care merge pe Calea Razboinicului. Cuvantul dat trebuie sa fie respectat pana la ultimele consecinte, chiar daca acest  lucru presupune sacrificii din partea ta. Niciodata nu este permis sa promovezi minciuna si sa iti induci in eroare semenii. Un adevarat luptator a invatat sa isi subordoneze intreaga vointa incat ea sa reflecte pe deplin calea pe care el merge pana la capat.

„Lipsa demnitatii se aseamana unei plagi care in timp nu se micsoreaza, ci se mareste”

Demnitatea presupune o vie constientizare a valorii personale, indiferent de ce spun cei din jur. Ea dinamizeaza intreaga viata conferind sens si dinamism dezvoltarii personale pe drumul perfectionarii luptei impotriva intunericului, nedreptatii si minciunii. Un om lipsit de demnitate este slab prin excelenta si nu va putea sa se ridice la adevarata implinire pe care poate sa o aiba in decursul acestei vieti. Dinamismul promovarii sau respingerii demnitatii se reflecta prin reducerea sau intinderea elementelor josnice de caracter, care in final ajung sa fie vizibile pentru toti.

„Sinceritatea in fata constiintei te obliga sa mergi pana la capat, indiferent de situatie”

Spre deosebire de slugarnicie, loialitatea se refera la concordanta fata de propria ta constiinta ce te determina sa actionezi ferm si pana la capat indiferent de afectiuni sau consecinte. Un luptator nu va actiona din frica fata de altii sau din spirit constrangere, ci din convingerea ca este dreapta calea pe care merge si justa in raport cu standardele adevarului. Fara a fi mituit de rasplata sau impins de frica, un luptator merge inainte acceptand pretul pe care trebuie sa il plateasca pentru a deveni un adevarat razboinic in lupta cu dusmanii interiori si exteriori ai dreptatii.

Calea Luptatorului Anonim

Acestea au fost doar cateva principii expuse sumar asupra unei filozofii de viata ce pune in umbra spiritul meschin al vremurilor pe care le traim caracterizate de compromis, ipocrizie, minciuna si lasitate. Chiar daca principiile Bushido au fost incalcate in Japonia de catre cei care au provocat ultimele razboaie mondiale, totusi adevaratii luptatori din Tara Soarelui Rasare nu au disparut niciodata. Fara arme de lupta sau vestimentatii bizare desprinse din evul mediu, luptatorii anonimi au adus prosperitate si au recladit tara distrusa de un razboi pustiitor, cum niciodata nu a mai fost pe pamant. Cu siguranta, ca si noi, romanii, am avea nevoie de astfel de razboinici anonimi care sa apere judecata dreapta, curajul, bunavointa, amabilitatea, corectitudinea, demnitatea si loialitatea. Te-ai gandit vreodata ca un astfel de razboinic ai putea sa fii si tu?

Octavian Lupu
Bucuresti
27.05.2014


Referinta principala utilizata: http://www.mainlinebudo.com/?p=180

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page