Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sfârsitul campaniei pentru prezidentiale

 
In principiu, orice campanie electorala are cateva elemente care sunt reprezentative si care o definesc, iar unul dintre ele este acela de a reusi sa le imprime celor care merg la vot nevoia de participare politica activa.
Campania in sine reprezinta o desfasurare a pietei politice sau, in termeni ordinari, un targ politic, care, de-a lungul unei perioade bine definite, isi expune o marfa ale carei atribute trebuie sa reprezinte nu numai socialul, dar, mai ales, sa poata sa ofere un raspuns real la nevoile si cerintele acestuia.
Ei, bine, in acest moment, bilantul nu doar pentru campania pentru europarlamentare (despre care ar fi absolut inutil sa mai vorbeasca cineva) ci cel al tuturor anilor din urma in materie de campanii electorale a depasit nulitatea si a intrat in zona de dezastru. Iar asta reflecta un lucru important si grav in acelasi timp. Un politic in declin care atrage dupa sine declinul social si al viziunilor politice ale acestuia.
Si ceea ce conteaza si mai mult este ca aceasta deriva conduce automat la un efect pe termen lung. Cel de a nu intelege semnificatia viitoarei campanii pentru alegerile prezidentiale din Romania.
Toate acestea la nivel teoretic consacrat. Practic, campania electorala nu exista si nici nu va exista. Din motive de natura interna ce ne apartin si din altele pe care nu numai ca nu le descifram corect, dar pe care le interpretam in termeni complet rupti de realitatea dinamicii internationale.
Nu va mai exista campanie pentru alegerile prezidentiale.
Iar reperele care semnalizeaza acest fapt sunt din ce in ce mai evidente.  Daca mai era nevoie de o subliniere de acest gen, vizita lui Joe Biden in Romania intareste inutilitatea campaniei care se pregateste si a avalansei pronosticurilor si a exercitiilor de tip ghicitoare care, lasand deoparte ca sunt de un empirism revoltator, intretin o stare de complet neadevar in raport cu ceea ce se doreste de fapt.
Pentru cei dornici sa depaseasca nivelul naivitatii cronice, al presei si al specialistilor care lucreaza fie in orb, fie la comanda, campania pentru prezidentiale s-a incheiat odata cu aceasta vizita, aratandu-ne ca nu mai este nevoie sa ne complacem intr-o actiune pe cat de costisitoare, pe atat de caraghioasa.
Scopul lui Joe Biden a fost acela de a controla si de a se asigura ca agenda pe care tara noastra o are de respectat, conform intelegerilor facute in cadrul unui parteneriat atat de ovationat, este corect aplicata si urmarita.
Neutralitatea politica nu exista. Dintotdeauna, un stat mai mic a avut nevoia alaturarii unei puteri politice si economice, existand necesitatea de a se cunoaste pozitia respectivului stat, cu atat mai mult intr-o situatie geopolitica ca cea de acum, in care lumea s-a impartit evident in doua mari blocuri de putere, iar Romania face parte dintr-un focar de interes pentru acestea.
Intamplator sau nu, cresterea atentiei fata de focarul de interes din care facem parte s-a suprapus schimbarilor de reorientare politica a statelor aflate pe linia de demarcatie dintre un Vest care a atras prea mult privirile care nu mai conteaza si un Est lasat prea multa vreme in afara privirilor care conteaza.
Asadar, Biden a venit, asemenea si celorlalte doamne si domni cu functii importante care ne-au vizitat in ultima vreme, pentru a se asigura ca lucrurile au fost bine intelese, ca mandatul lui Traian Basescu se incheie conform angajamentelor asumate si ca tara noastra, aflata pe axa de vecinatate a celor doua mari puteri, va avea viitorul presedinte capabil sa definitiveze ceea ce actualul presedinte a pregatit- o schimbare de regim intern.
In aceste conditii, cred ca niciunul dintre noi nu ar mai putea crede o secunda in optiunea pe care o pot avea cetatenii teritoriali ai unui stat aflat in pozitia Romaniei.
Acum, exista cativa candidati pentru functia de presedinte. Unul dintre ei a fost ales sau cel care conteaza ne va fi prezentat in urmatoarele luni. Un nume, o persoana, un partid nu conteaza. Ceea ce conteaza este profilul acestui viitor presedinte, care a trecut testul puterilor lumii si care va avea drept unic atribut important pe acela care priveste capacitatea de respectare a intelegerilor si a sarcinilor trasate de catre cei alaturi de care ne pozitionam pe termen lung si de intelegere si anticipare a dorintelor celorlalti.
Totul, pe fondul reconfigurarii din temelii a structurilor statului si a clasei politice pe care le va conduce.
 
Marina Ene
Consultant politic


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page