Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Prezente românesti la Festivalul de Film de la CannesMiercuri, 14 mai 2014 - Duminica, 25 mai 2014

Institutul Cultural Roman sprijina o serie de prezente romanesti la editia din acest an a Festivalul de Film de la Cannes, desfasurata in perioada 14-25 mai 2014.

Vineri, 25 mai 2014, in cadrul programului de scurtmetraje de la Quinzaine des Réalisateurs, va fi proiectat scurtmetrajul Trece si prin perete, regizat de Radu Jude. Quinzaine des réalisateurs este o sectiune paralela a festivalului de la Cannes, independenta, in afara competitiei, al carei  scop este descoperirea tinerelor talente si omagierea regizorilor consacrati. Este singura sectiune a festivalului care permite accesul publicului larg la proiectii.

In cadrul sectiunii Short Film Corner, dedicata scurtmetrajelor, vor fi prezentate filmele L1-L5, regizat de Letitia Rosculet (producator: Emilia Vlad, prin Casa de productie Cloud9film), Quiara Ah!, regizat de Eva Pervolovici, Micile Vedete descopera secretul magnetilor si Aventurile Micilor Vedete, regizate de Ariana Pendiuc (producator: ?coala Romaneasca de film pentru copii „Micile Vedete“). Filmele selectionate la Short Corner sunt integrate intr-o retea globala de difuzare si promovare.

Totodata, realizatori si cineasti romani vor prezenta la Cannes scurtmetraje romanesti in cadrul Romanian Short Waves - Short Film Corner. Participarea Romaniei va insuma 200 de minute de scurtmetraje. Romanian Short Waves este un program care urmareste promovarea filmelor independente si a celor de scoala si este sustinut de Asociatia Secvente (Dan Burlac & Andrei Dobrescu) din 2008. La cele sase editii precedente au fost prezentate 74 de scurtmetraje. Selectia filmelor aflate anul acesta in Romanian Short Waves a fost facuta pe baza candidaturilor trimise in primele luni ale anului 2014, pentru scurt-metraje realizate in 2013 si 2014. Vor fi proiectate filmele 12 minute/ Nicolae Constantin Tanase/ DEFILM/ 13'; Brigada neagra/ Andrei-Nicolae Teodorescu/UNATC/ 22'; Cadoul/ Dumitru Grosei/ ROVA FILM/ 15'; Calea Dunarii/ WESTERN TRANSYLVANIA STUDIOS /Sabin Dorohoi/ 13'; Catafalce/ Radu Constantin Vasile/ PAPILLON FILM/ 14; Dry Bones/ Luiza Parvu/ ROOT FILMS/12'; Jurnal#2/ Adina Pintile/ MANEKINO FILM /16'; Kazimir/ Dorian Boguta/ SAGA FILM / 23'; Kowalski/ Andrei Cretulescu/ KINOSSEUR/18'; RIO 2016/ Bianca Rotaru/ UNATC/ 29'; Rost/ ?erban Georgescu/ KOLECTIV/ 25'; Sthorzina/ Radu Mihai/ ELEFANT FILM/ 20'; Tuns, ras si frezat/ Bogdan Muresanu/ COMMITET&ADCELERATE/ 12'; Vocea a doua/ Daniel Sandu/ HI FILM, PRODUCTIONS/ 12'.

Detalii: http://sub.festival-cannes.fr/SfcCatalogue/Index

Lungmetrajele Marussia, regizat de Eva Pervolovici si Terapie pentru Crima, regizat de Kiki Vasilescu, (productie East Movie) vor fi prezente la Marché du Film. Tot aici, scenariul de lungmetraj 237 de ani de Ioana Mischie este unul dintre cele 15 scenarii internationale selectate de Maison des Scénaristes pentru a fi prezentat in cadrul Pavilionului International al Scenaristilor (Pavillon International des Scénaristes). De asemenea, Paul Negoescu a fost invitat sa participe la programul de intalniri profesionale “Producers' Network” (14-22 mai 2014), in cadrul Marché du Film. Invitatia a fost adresata de Centre National du Cinema et de l'Image Animée, printr-un parteneriat cu CNC din Romania si cu Institutul Francez de la Bucuresti.

Detalii despre fílme si scenariu

Scurtmetrajul Trece si prin perete, regizat de Radu Jude, este o adaptare libera dupa povestirea In magazie de A.P Cehov si este o productie independenta realizata de Micro Film in coproductie cu Mitra Film si Cinelabs Romania. Producatori : Radu Jude si Ada Solomon.

Scurtmetrajul L1-L5, regizat de Letitia Rosculet, produs de Emilia Vlad, prin Casa de productie Cloud9film, urmareste 60 de zile din viata unei femei care, dupa un accident de masina, invata sa retraiasca viata altfel. „60 de zile din viata mea, 60 de zile emotionante, uneori dureroase, alteori presarate cu umor, dar de fiecare data altfel. L1-L5 este un film despre adaptare, despre adaptarea mea la schimbari pe care nu le-am anticipat, pe care nu le-am dorit, dar in fata carora m-am trezit brusc cu ochii larg deschisi!“, declara Letitia Rosculet. Povestea regizoarei este completata de performanta actoriceasca a Anei Ularu.  

Pelicula Micile Vedete descopera secretul magnetilor de Ariana Pendiuc, povesteste aventurile  Anisiei, o fetita fugita de acasa si care se reintoarce la scoala, unde incearca sa patrunda neobservata la ore pentru a primi gustarea „cornul si laptele“. Aventurile Micilor Vedete in parc, de aceeasi regizoare, trateaza tematica protejarii mediului inconjurator. „Este o bucurie imensa pentru toti. Pentru partenerii nostri care ne-au sustinut in realizarea tuturor proiectelor – Institutul Cultural Roman, Primaria Sectorului 6 si Primaria Sectorului 1 – copii, parinti si echipa de productie.“ – Ariana Pendiuc

Scurtmetrajul Quiara Ah! regizat de Eva Pervolovici este inspirat dintr-o experienta reala, care pune in discutie raportul de forta dintre scena si realitate. Este povestea unei tinere actrite chiliene care, in timpul unui casting, retraieste evenimente traumatizante din trecutul ei, incercand sa-l impresioneze pe regizor. Filmul a avut premiera la Festivalul Next Bucuresti. „Filmul Quiara Ah! este inspirat dintr-un moment real pe care l-am trait in urma cu sase ani, un film care se constituie in jurul unei intrebari asupra eticii regizorului in raport cu situatiile reale din viata de zi cu zi“ – Eva Pervolovici.

Lucia si fiica ei in varsta de sase ani, personajele lungmetrajului Marussia, regizat de Eva Pervolovici, sunt intr-o calatorie perpetua de cand au plecat de la Moscova spre Paris. De la o pensiune la alta, de la un om la altul, in cautarea unui adapost de-o noapte, al unui loc caruia sa-i poata spune „acasa“, mama si fiica par sa fuga una de cealalta, doar pentru a se regasi mai bine.

Lungmetrajul Terapie pentru Crima, regizat de  Kiki Vasilescu, produs de East Movie, spune povestea unui criminal profesionist debutant care are de depasit nu doar problemele inerente unui incepator, dar si o mare problema personala: este femeie. Insa atunci cand Matilde descopera ca a ucide pentru bani nu este atat de simplu pe cat crezuse si vrea sa renunte, este deja prea tarziu: un adevarat profesionist vrea s-o elimine. Din vanator devine vanat, fiind nevoita sa lupte pentru viata ei.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page