Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PRIETENIE SI ZÂMBETE FARA FRONTIERE COSTEL PATRASCAN ÎN CIPRU

Georgeta RESTEMAN


Dintotdeauna am crezut in oameni si in prietenie. O sa-mi spuneti ca sunt un pic naiva, dar eu ma incapatanez sa cred in continuare in oameni adevarati si in prietenia sincera si dezinteresata. Si-o sa va convingeti ca este asa...

Se intampla in februarie 2013, de-abia reusisem sa cunosc o parte din diaspora romana din Cipru si fusesem solicitata sa ma alatur colegiului de redactie al ziarului romanesc din insula, RO-MANIA... Am acceptat fara eschiva sa realizez paginile culturale ale ziarului si, revenind in tara, mi-am schitat strategia de lucru consultandu-ma cu prieteni din lumea cuvantului scris in privinta structurii paginilor, a continutului acestora in functie de rigorile impuse de conducerea publicatiei. Stiam ca nu va fi usor, insa simteam ca nu voi fi singura in acest demers, dorindu-mi ca prin ceea ce vom aduce in fata cititorului roman din Cipru sa acordam culturii romanesti locul cuvenit. Cum exista un precedent in activitatea mea de acest gen, sursa de materiale spre publicare aveam, primind ajutor nemijlocit de la colaboratorii cu care lucram deja de cativa ani: George Roca (Australia), Gabriela Calutiu Sonneberg (Spania), Elena Buica (Canada), Octavian Curpas (SUA), Marin Trasca (Spania), Mihai Batog Bujenita (Iasi) si altii care ni s-au alaturat pe parcurs. L-am lasat intentionat spre finalul insiruirii pe domnul Mihai Batog-Bujenita, pentru ca Domnia Sa a fost cel care a avut inspiratia de a ne aduce alaturi doi inimosi si talentati umoristi, Mihai Frunza si Costel Patrascan, care, incepand cu editia din 1 martie 2013 a ziarului RO-MANIA sunt prezenti in paginile sale. Si asa a inceput povestea...

„Surasul Afroditei”, sectiunea destinata umorului este una dintre paginile cele mai iubite de cititori, mai ales cand greutatile nu-i ocolesc atunci cand se afla intr-o tara straina. O publica?ie romaneasca pe care rasfoind-o te simti mai aproape de taramul natal este ca o adiere de putin mai bine in inima instrainatului. Si cum nevoia de descretire a fruntii face parte din spiritul romanului, atat scrierile hazlii si inteligente ale domnilor Mihai Batog-Bujenita si Mihai Frunza cat si caricaturile de exceptie ale lui Costel Patrascan, caricaturistul-editorialist al Academiei Catavencu si al mai multor ziare din tara, au adus zambete si voie buna pe fetele cititorilor si in sufletele lor adesea innegurate de greul strainatatii.

De curand, pe 4 mai 2014, la Pafos, in cadrul RoFest 2014, sarbatoarea romanilor la care confratii nostri din insula au demonstrat ca romanii din Cipru au talent, am avut prilejul sa admiram caricaturile semnate de Costel Patrascan, invitatul special al ziarului RO-MANIA in Cipru. Sute de vizitatori, romani si straini aflati in vacanta aici, dar si ciprioti iesiti la plimbare pe faleza Mediteranei, in apropierea portului din Pafos, s-au amuzat copios in fata panourilor pe care cu minutiozitate si abilitate de maestru Costel Patrascan a expus aproape 100 de caricaturi. Expozitia in aer liber s-a bucurat de apreciere din partea tuturor vizitatorilor. Ambasadorul Romaniei in Cipru, Excelenta Sa domnul Ion Pascu, Valentin Ciprian Muntean, consulul roman la Nicosia, Makis Roussis, viceprimarul orasului Pafos, Loucas Aristodemou, presedinte al Uniunii Protectiei Consumatorilor din Cipru, si alte personalitati prezente la RoFest 2014 au stat minute in sir in fata exponatelor amuzandu-se si admirand talentul si inteligenta cu care au fost create pe teme variate, de la politicul hilar la spiritul romanului de rand nevoit sa faca haz de necaz pentru a supravietui. Au avut impact deosebit la turistii straini (englezi, rusi, francezi etc) subtilele caricaturi cu tenta erotica, doar ne aflam pe insula Afroditei, nu-i asa?!
Costel Patrascan detine 41 de premii internationale la saloane de caricatura din intreaga lume, din Mexic si Brazilia pana in indepartata Japonie, nelipsindu-i recunoasterea din partea multor tari europene, precum si 68 de premii nationale, un palmares stralucit care vorbeste de la sine despre calitatea, talentul si succesul artistului nostru.

Si fiindca aminteam la inceput de prietenie, element definitoriu al relatiilor interumane de calitate, cine are sansa sa adune in jurul sau prieteni adevarati si sinceri poate multumi Providentei in fiecare clipa, considerandu-se un om fericit. Costel Patrascan sigur se afla printre prietenii de top, am realizat acest lucru inca din martie 2013 cand a avut loc lansarea, la Bucuresti, a cartii mele despre Cipru la care a fost prezent desi nu ne cunosteam si de-abia incepusem colaborarea. Mai apoi, editie de editie, sau ori de cate ori am avut nevoie de sfatul si sprijinul colegilor colaboratori a raspuns imediat, iar cele cinci zile petrecute in Cipru i-au parafat definitiv statutul de prieten, de profesionist, si mai ales, acela de OM. Si niciodata nu s-a pus problema unei recompense materiale, declarandu-mi, cu modestia-i caracteristica, de curand: „eu ma hranesc cu micile satisfactii oferite de ceea ce fac”... si o face cu pasiune, seriozitate si dedicare, as adauga eu.

Alaturi de colega mea, Veronica Ivanov, si de Costel Patrascan am petrecut hoinarind pe urmele nebunaticei Afrodita patru zile, am vizitat patru orase, am ras, am glumit, ne-am prostit facand poze vesele si ne-am simtit ca si cand ne-am fi cunoscut de o viata. Ne-am straduit sa fim gazde bune desi ne-am fi dorit mai mult, pentru ca, ce bine ar fi fost sa petrecem impreuna cu toti colaboratorii nostri... insa, cine stie, nu aduce ceasul ce aduce clipa!
Iti multumim, Costel Patrasan, pentru prezenta neconditionata si vesela in mijlocul comunitatii romanesti din Cipru, pentru constanta si frumoasa colaborare, pentru prietenia ta, si speram din toata inima ca ne vom revedea curand, in formula completa!

Si fiindca pe 21 mai Costel Patrascan isi aniverseaza ziua de nastere, colectivul redactional al ziarului romanesc din Cipru, RO-MANIA, ureaza maestrului caricaturii romanesti contemporane ani multi, veseli si fericiti, sanatate, implinire si inspiratie maxima, ca de material de lucru nu duce lipsa!

La multi ani, frumosi, luminosi si veseli, Maestre!
 
Georgeta Resteman
Limassol, Cipru
mai 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page