Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Editorial – Bucuresti vs Moscova sau “Orbul gainilor”


Ungaria este clar pro-rusa cu afaceri de peste 15 miliarde semnate cu companii rusesti, dar aceasta finantare este doar varful icebergului, politica Budapestei fiind mai mereu aliniata cu cea a Moscovei si nu de ieri de astazi ci de foarte mult timp. Ungaria este o c.... maidaneza care genereaza probleme in intreaga Europa de Est, de curand premierul acestei tari vorbind despre autonomia ungurilor din Ucraina, facand – evident – jocul Moscovei, scrie George GMT pe http://www.rumaniamilitary.ro, preluat de Romanian Global News.
Bulgaria... Ei bine aici nici o surpriza, pro-slavismul bulgarilor trecand prin Moscova de peste 200 de ani, asadar nici macar nu putem acuza Sofia ca joaca la doua capete. Despre Serbia nu cred ca mai trebuie discutat, aceasta tara avand deja baze militare ruse pe teritoriul sau si o integrare (a se citi preluare) economica cu Rusia dincolo de posibilitatea unei decuplari politice.
Dar totul este in zadar, Bulgaria, Ungaria, Serbia nu valoreaza nimic atata timp cat Romania are o atitudine anti-ruseasca foarte clara si este dispusa sa-i dea Moscovei peste bot – ori de cate ori are ocazia – incidentul cu Rogozin fiind exact un astfel de semnal, de unde probabil si vizitele en fanfare ale vicepresedintelui SUA si Secretarului Apararii sau a directorului adjunct al CIA. Deocamdata Romania rezista si-si scoate ghearele la rusi.
Despre Polonia, aproape ca mi-e chiar un pic mila sa discut. O tara prea mica pentru locul unde a lasat-o Dumnezeu dar cu o aroganta invers proportionala cu forta ei reala, polacii uitand se pare ca nu mai sunt de peste 300 de ani un mare regat si la fel ca si in perioada interbelica, orgolioasa Polonie se amesteca in jocurile celor mari, ignorand din snobism tarile cu care ar trebui intradevar sa faca aliante politice.
Polonia nu vede padurea din cauza capacilor si are senzatia ca este acceptata la masa marilor puteri desi cam toate initiativele sale politice s-au soldat cu esecuri rasunatoare, Ucraina fiind cel mai bun exemplu de esec prostesc din partea diplomatiei de la Varsovia, Ungaria un alt esec. Probabil ca Polonia va continua sa creada ca joaca in alta liga decat Romania (si probabil chiar joaca momentan), doar ca in ochii Moscovei, Varsovia nu mai valoreaza cam nimic, Rusia neavand intentia sa-si extinda influenta politica si economica in Germania, Franta sau Olanda ci dimpotriva catre sudul Europei: Bulgaria, Ungaria, Serbia, poate Grecia si Austria, poate Turcia...
Polonia nu poate pricepe ca Ucraina nu poate fi un aliat al UE ci ca dimpotriva aceasta fosta republica sovietica se poate dovedi o imensa piatra de moara de gatul UE. Situatia din Ucraina este in avantajul nostru, daca pricepem odata pentru totdeauna ca ce se naste din sovietic, occidental mananca, astfel ca tanguielile Vrasoviei vis-a-vis de soarta ucrainenilor ma lasa absolut rece, din punctul de vedere al Romaniei cu cat criza de la Kiev tine mai mult, cu atat mai bine, pe cand Polonia doreste o rezolvare – cu totul prosteasca din punctul meu de vedere – desi interesele UE nu sunt sa integreze Ucraina ci dimpotriva, s-o mentina ca stat tampon intre noi si Rusia.
Si daca privim lucrurile din aceasta perspectiva, ce relevanta mai au politica si planurile Poloniei?! Zero...
Dar ce relevanta are Romania?! Ei bine, nu cred ca exista astazi o tara mai importanta pentru politica Moscovei in Europa decat Romania, desi acest lucru nu este foarte evident, insa se poate observa ca efortul principal al Moscovei s-a axat in utlimii zece ani pe securizarea zonei de sud a UE, actiunile rusilor fiind foarte insistente in Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria, secundare in Italia, Grecia, Cipru sau Turcia.
Pe de o parte in nord Rusia se implica prin contracte comerciale, pe cand in sud foloseste vechea si "traditionala" metoda taristo-bolsevica, cu aducerea la conducere a fractiunilor pro-ruse si acapararea totala a economiei tarilor-tinta. Adica ocupatie economico-politica.
Cheia de bolta a acestui nou flanc sud-estic rusesc este, asa cum a fost mai mereu in ultimii 200 de ani, pozitia reala a Romaniei, o tara fara de care politica Rusiei in zona poate fi drastic restrictionata. Accesul catre Bosfor si Mediterana este astazi chiar mai important pentru o Rusie care are interese din ce in ce mai mari in Africa de Nord si Orientul Mijocoiu, pentru o Rusie care si-a crescut semnificativ prezenta militara (navala) in Mediterana, care vorbeste despre o baza navala permanenta in Egipt, care sustine regimul din Siria, a carei influenta in Irak si Iran este in crestere.
Importanta Romaniei poate fi egalata in ochii Rusiei – desi nu cred – doar de Turcia, o tara care la fel ca si noi poate da peste cap planurile Kremlinului in Orientul Mijlociu, in Iran sau Irak si Siria, dar repet, poarta de intrare a Rusiei in intrega zona mediteraneana este Romania, atat politic cat si militar.
O paralela intre Polonia si Romania nu este astazi foarte relevanta pentru ca Rusia nu tinteste sa schimbe regimul politic in Franta sau Belgia, nu are intentia sa aiba baze militare permanente in Danemarca ci dimpotriva Bulgaria si Serbia sunt tarile vizate, iar pe mai departe tot sud-estul Uniunii Europene, astfel ca prostiile facute de polonezi prin sprijinirea haotica a Kievului dovedesc doar ca Polonia este paralela cu istoria recenta, ca a uitat cum a ajuns provincie ruseasca si germana, pentru ca si in perioada interbelica Varsovia avea tot astfel de ambitii copilaresti iar sfarsitul il cunoastem cu toti.
Ma uit la declaratiile politice facute de Varsovia si ma intreb cat de tamp pot sa fii sa nu observi ca politica dusa de tine este doar tolerata, mai ales in conditiile in care faimosul "Parteneriat Estic" sustinut masiv de catre Polonia s-a dovedit un esec jenant... Sa intaresti flancul Nordic, cand atacul rusesc este in plina desfasurare pe flancul Sudic, este o dovada de miopie politica cu posibile grave repercusiuni in viitor.
In zona sud-estica miza nu este Ucraina, pentru ca Rusia nu vrea sa preia Ucraina, ci Trasnistria, zona pe care Rusia si-o doreste cu ardoare, iar prin ricoseu, principala problema pentru Europa si NATO in relatia cu Rusia trebuie sa fie Romania-Basarabia si blocarea accesului Rusiei catre Tiraspol/Odesa si catre flancul sudic, acolo unde dolarii si influenta politica a Moscovei deja s-au infiltrat masiv in timp ce UE discuta situatia din Ucraina si nus ce parteneriate pentru prosti.
Scopul NATO si al UE pe termen mediu si lung ar trebui sa fie intarirea Romaniei, Unirea acesteia cu Basarabia si scoaterea Rusiei definitiv din Transnistria, indepartarea ei de Gurile Dunarii si de Bulgaria. Cineva sustine ca Dunarea nu mai este chiar strategica astazi, doar ca daca privim lucrurile prin optica Moscovei putem foarte usor observa ca accesul Rusiei la Gurile Dunarii ar insemna accesul Moscovei direct si fara posibilitatea de a mai fi blocata catre toti aliatii sai din zona sud-estica: Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria... Chiar credeti ca Dunarea nu este strategica pentru rusi?!
Nu ma uimeste atat chioreala de care dau dovada arogantii polonezi, ci faptul ca Germania si Franta par sa nu priceapa ca singura miza reala pentru Rusia vine pe axa Bucuresti-Chisinau-Tiraspol-Sofia-Belgrad-Viena, cu Bucurestiul punct de start, fara de care nimic nu va merge cum trebuie. Nu flancul Nordic trebuie intarit de NATO si UE, pentru ca nimeni din Rusia nu are de gand sa atace din nou Germania sau Polonia, ci flancul sudic aici unde se da de fapt batalia finala, batalia care va decide din nou soarta Europei pentru urmatorii 50 de ani.
Cateodata ma intreb cat de prosti pot fi vesticii si pot admira in acelasi timp inteligenta strategica a Rusiei, care simuleaza o lovitura la cap (in nord) dar loveste naprasnic si repetat la ficat (in sud sud-est), iar pacalicii din nord continua sa tina garda sus protejand capul, in timp ce oricine stie ca daca ficatul este lovit prea puternic, ti se taie genunchi si ramai fara aer...
Detinand sudul continentului, Rusia va controla direct intrega infrastructura energetica sudica europeana, va avea o influenta masiva in Mediterana si Orientul Mijlociu, va fi stapana de facto a Marii Negre si a Mediteranei de Est, va tine in mana aprovizionarea cu hidrocarburi dinspre Asia Centrala si Iran sau Golful Persic, dar occidentalii sunt orbi: ei apara Ucraina (care nu conteaza de fapt), Polonia si Tarile Baltice de parca cineva la Moscova chiar s-ar gandi sa le faca ceva alora, in timp ce actiunile Kremlinului in sud devin din ce in ce mai agresive si puternice.
Scandalul din Ucraina, neprovocat de Rusia, a venit insa ca o manusa, pentru ca la umbra taraboiului iscat in tara vecina, Rusia poate sa-si vada linistita de treburile ei in sud-estul continentului, acolo unde se afla de fapt punctul de inflexiune.
http://www.rumaniamilitary.ro/
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page