Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România, te iubesc!


Prof. univ. dr. Nicolae Radu   

Un ping - pong pentru Europa?

Romania are dreptul la independenta si la suveranitate nationala. Sa fie Constitutia Romaniei o carte pentru prosti?! Rusinos gandesc, recunosc, dar ma intreb ce se doreste oare? Unde se vrea sa ajungem? Este Romania un stat independent? Ce mai inseamna suveranitate nationala? Nu cumva interesele noastre nationale sunt diluate de la o zi la alta? Cu ce pret? In mod cert, Romania este o piata de desfacere. Produse „second hand”, industrie de aparare depasita, sperante spulberate! Rusia ne priveste, S.U.A. ne seduce, insa chiar si in aceste conditii, cine ne mai apara? Piata de desfacere suntem, posibil camp de razboi am ajuns! Ce ne mai lipseste? Fereste-ne Doamne de razboi si iarta-ne pacatele! Scena, actori si jucatori. Ucraina, Rogozin, decidenti prezidentiabili grabiti: un ping - pong pentru Europa?

Se fura ca-n codru, fier vechi, cherestea, inteligenta romaneasca. Diploma de medic a ajuns pasaport pentru Europa

In conditiile in care promiscuitatea intelectuala acopera „bruma de constiinta” (daca aceasta mai exista), am sentimentul, din ce in ce mai mult, ca interesele Romaniei nu mai sunt ale Romaniei. Temele vin de departe, din Cancelarii ce se doresc imperiale! Ce se mai poate face ?! Minti luminate gandesc si doresc solutii. Cine mai vrea insa solutii? Traim din ce in ce mai mult intr-o lume a surzilor si prin faptele ce nu se vor vazute, parca si intr-o tara a orbilor! Se fura ca-n codru, de la fier vechi si cherestea, pana la inteligenta romaneasca. Vrem sa devenim cat mai repede europeni, dar asa cum am mai spus, uitam parca din ce in ce mai mult iubirea fata de parinti si bucuria de a fi roman! Incotro Romania ?
In conditiile in care in spitalele din tara inca se mai moare, de rusine cel putin, daca nu si in mizerie, diploma de medic a ajuns, asa cum am mai amintit, pasaport pentru Europa. Intamplator sa fie oare ca potentatii zilelor noastre isi cauta sanatatea dincolo de frontierele tarii, in timp ce oamenii simpli isi alina suferintele, dupa posibilitati, prin spitale alterate de vreme? Increderea in sistemul de sanatate este o problema sociala cu grave implicatii asupra securitatii nationale. Cine mai vrea sa vada ? Cine mai vrea sa auda?

Declaratii belicoase printre litrii de palinca sau votca

Privesc spre viitor si imi doresc sa ramanem optimisti ! Bombardiere cu drept de survol suspendat sau nu, declaratii belicoase printre litrii de palinca sau de votca, impotente diplomatice, dubioase ezitari in a ne demonstra statutul de Romanie neuimilita, toate acestea ma fac sa cred ca drumul nostru este lung pana la tarmul unei reconstructii. Interesele „Marilor Puteri” sunt evidente ! Nu pot a nu ma intreb, ca orice roman de buna credinta, care mai sunt interesele nationale ale Romaniei? Ce se doreste cu adevarat in spatele cortinei? Ce inseamna anul 2014? Un inceput de primavara cu vremuri tulburi? Ce va insemna anul 2015? Plecarea stapanilor si bucuria nebunilor sau repetarea unor fapte devenite realitate: „pleaca ai nostri, vin ai nostri ?”
Pamantul romanesc este de vanzare, industria este la pamant, sanatatea este in colaps, iar educatia se inneaca sub ploaia inconstientei.
Ascult, citesc si sufletul imi este apasat de un sentiment de neputinta. Incerc sa inteleg jocul de putere dincolo de declaratii, insa acest lucru imi este aproape imposibil. Jucatorii sunt oameni puternici, interesele sunt uriase si totusi nu cred ca se doreste ca Romania sa-si piarda dreptul la identitate. Pamantul romanesc este de vanzare, industria este la pamant, sanatatea este in colaps, iar educatia se inneaca sub ploaia inconstientei. Principiul bunei vecinatati, atat de necesar pentru a ne pastra Romania frumoasa, libera si independenta, ramane mai mult in ecoul istoriei. Am fost cu sarbii la Mohacs, insa, i-am lasat singuri in fata „Marilor Puteri”. Am fost cu nemtii, dar i-am parasit in stepele rusesti, am fost cu rusii mai bine de 50 de ani din istoria existentei noastre, iar acum suntem cu americanii. Ma intreb daca am invatat ceva din toate acestea ?
Cand vom fi cu noi insine, ca neam si tara?
Romanul are totusi demnitate. taranii nostri, Ion, Petre, Vasile, Mihai si Ilie, parte dintre eroii ce au cazut pe campurile de lupta, ne indeamna la puternice reflectii. Cand vom fi cu noi insine, ca neam si tara?

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page