Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Evenimentele culturale gratuite sufoca Clujul?


In ultima vreme, Clujul cunoaste o febra negativa a anularii concertelor si evenimentelor artistice platite. Concertul belgienilor de la Hooverphonic din data de 19 mai, din cadrul Photo Romania Festival, a fost anulat. Show-ul Maria Nazionale de la Sala Sporturilor “Horia Demian”, din 15 mai, a fost amanat pentru 4 octombrie. Pentru concertul Hooverphonic, clujenii trebuiau sa scoata din buzunar intre 60 si 180 de lei, iar pentru Maria Nazionale, biletele variau intre 100 si 300 de lei. Una dintre cauze ar fi cresterea numarului de concerte si spectacole gratuite oferite de autoritatile locale si judetene si de diversi sponsori. In presa locala au aparut cateva declaratii ale unor organizatori locali, care incearca sa explice fenomenul. Simona Hodos, directorul Transylvania Jazz Festival, e de parere ca si publicul trebuie sa isi asume un rol de finantator al evenimentelor si spera ca, in viitor, acest lucru se va schimba. „Oamenii nu isi dau seama ce se intampla si prefera sa aiba acces gratuit. In tarile occidentale, toata lumea plateste bilet pentru evenimentele culturale si sunt foarte mult sustinute. La noi s-au anulat evenimente care nu erau subventionate, erau evenimente private, asa cum este si cazul concertelor Hooverphonic si Maria Nazionale, iar in momentul in care faci un eveniment pe banii tai, lucrurile se schimba. Am investit, si eu si Mircea Buteanu, bani din buzunarul nostru, si nu am castigat, ci am pierdut din banii personali.”
Specialistii de la Asociatia “Cluj – Napoca Capitala Cultural Europeana 2021” considera ca circa 10% dintre clujeni sunt dispusi sa aloce din bugetul personal circa 150 lei ca sa plateasca pe un eveniment cultural sau artistic. Se pune intrebarea de ce sunt atat de putini clujeni dispusi ca sa aloce bani suficienti pentru plata unor evenimente culturale? Cred ca sunt trei aspecte complementare: 1. autoritatile locale/judetene si sponsorii au exagerat prin oferirea de evenimente cultural-artistice gratuite pe piata, obisnuindu-l pe clujean; 2. locuitorii orasului nostru au saracit in asa de mare masura datorita crizei economice si ineficientei guvernelor ca nu-si mai permit sa aloce bani pentru concerte; 3. gradul de cultura scazut al majoritatii clujenilor care prefera sa asculte manele la radio sau sa puna la masina un CD cu Guta, la un gratar cu mici la Faget.
Cred ca, pe viitor, institutiile competente in domeniu ar trebui sa faca o analiza si un proiect managerial de eficientizare si accesibilitate a actului cultural autentic, care corelat cu cresterea nivelului de trai sa duca la cresterea procentului de clujeni care platesc pentru un eveniment artistic de valoare. Un prim pas ar fi reducerea evenimentelor gratuite oferite, care sufoca orasul din punct de vedere cultural, si nu numai, si le arunca in derizoriu. Cultura devine un Oser pe zi ce trece. La Cluj-Napoca s-a ajuns la un festivism cultural apropiat de Cantarea Romaniei, care acopera evenimentele artistice de calitate. Numai in tarile sarace si corupte se face exces de gratuitati, care dauneaza calitatii actului cultural. Inflatia si excesul de evenimente gratuite loveste puternic in elita cultuala a orasului nostru si transforma evenimentele in pusculita pentru organizatori. Clujul are nevoie de o creatie culturala originala fecunda si bine platita, cu artisti recunoscuti, nu de “bisnitari” culturali, care ii fac pe clujeni sa fuga de manifestarile organizate in Cluj-Napoca. Pentru a fi capitala culturala europeana in 2021 avem nevoie de promovarea unui act cultural de calitate, care sa elimine satietatea evenimentelor mediocre, care ii indeparteaza pe clujeni de valori.
Ionut Tene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page