Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LUMEA DE MÂINE

Daca nu suntem ignoranti - si nu am nici un motiv sa afirm ca suntem -, cunoastem LUMEA de IERI in amanuntele istoriei ei din cronici orale sau scrise, fiecare in parte poate mai altfel, dar in general cam toti la fel. Nu stiu cati dintre noi am dori ca ea sa se mai repete, s-o mai retraim, banuiesc insa ca putini, si acestia din motive intamplatoare. Incaodata panorama tragediilor de toate felurile? Pentru ca nu despre momentele ei de bine - putine -, este vorba, ci despre durerile care n-au avut nici masura, nici oprire.  Si cu cat am vrut sa scapam de ea, de fapt de partea ei rea, cu atat am tras-o dupa noi in LUMEA de AZI si i-am marit dimensiunile rautatii chiar si prin "inventivitatea" care ni se ridica impotriva.
Absolut ca viata este de origine divina si nu ar fi deloc frumos sa ne treaca prin minte abandonarea ei oricum ar arata LUMEA de AZI. Dar a ne intreba cum ni se pare LUMEA de AZI poate ne este de folos pentru LUMEA de MAINE. Am zis "cum ni se pare" si nu "cum este", pentru ca acest "cum ni se pare" este subiectiv, nu are nici un standard de referinta si nu ne obliga, dar nici nu ne face de vreo virtute. Ramane neacoperita diferenta pana la "cum este" cu adevarat.
Ar fi absurd sa credem ca LUMEA de MAINE nu are nici o legatura cu CEA de Azi, mai ales pe partea ei de rele. Timp de sase mii de ani omenirea a tot visat degeaba la mai bine, trezindu-se in fiecare dimineata intr-un cosmar de zi si mai mare, supravietuind cu si mai mare greutate, recunoscand doar ca si supravietuirea are meritul ei daca am contribuit la ea.
Chiar daca despre LUMEA de AZI media ne minte 85% cum se zice, procentul ramas de 15% ne este suficient sa ne dam seama cam incotro duce si restul. Si daca LUMEA de AZI e plina de incrancenari de forta, de necazuri pe altfel de aratare la fata, de alte directii religioase, de prabusiri economice peste tot fara diferentiere, de cataclisme naturale, fara de care nu s-ar putea explica prezentul, ne intrebam cum va arata LUMEA de MAINE. Este de sperat intr-o schimbare radicala in bine - ceea ce ar fi o minune, si putini mai cred in minuni si pe buna dreptate -, chiar daca lumea s-ar constitui intr-o UNIUNE GLOBALA asa cum pe diferite petece de pamant ale pamantului, pe bucatele este stradania de AZI? Are cineva vreo viziune de cum ar arata LUMEA de MAINE presupunand ca Europa Unita s-ar extinde atat de mult incat sa cuprinda toata planeta in principiile ei democratice? Adica Moscova si New York-ul si toate celelalte aproape tot atat de importante ca ele sa aiba capitala la Bruxelles? Pana unde ne-ar putea duce imaginatia fara ca un control riguros de real s-o opreasca?
Din punct de vedere religios si nu numai, de la nivelul Papei Francisc, adica al Vaticanului, LUMEA de MAINE din LUMEA de AZI, pare a se vedea mult mai clar. Este ca si cum ne-am uita noi "printre" uluci, iar el deja suit pe un bolovan priveste dincolo, MAINELE "peste" uluca. In aceasta situatie, acum, in preziua vizitei sale in Orientul Mijlociu, Papa Francisc ne-a impartasit cate ceva din gandurile care-l preocupa. Amintind de prima convertire a paganilor la crestinism, a exprimat acest lucru in cuvintele: "Duhul Sfant face imposibilul, posibil". "Cine suntem noi sa inchidem usile Duhului Sfant?", a mai intrebat papa.  Facand legatura cu indaratnicul Petru care a refuzat sa taie si sa manance din cele "tot felul de dobitoace cu patru picioare si taratoare de pe pamant si pasarile cerului" dupa cum ii spunea glasul din cer, si caruia I s-a replicat ferm "Ce a curatit Dumnezeu sa nu numesti spurcat", Papa Francisc a continuat cu un fel de pilda: "Daca de exemplu MAINE (sublinierea mea), vine o expeditie de martieni si cativa dintre ei vin la noi, aici... Martieni, Da? Palizi verzui, cu nasul lung si urechi mari, chiar asa cum ii deseneaza copiii... si unul zice vreau sa fiu botezat, ce s-ar intampla?" Jurnalistii au numit aceasta "ironie". Eu i-as zice mai degraba "umor", dar oricum cu mare semnificatie.
 
Ma gandesc si eu, de data aceasta poate de unul singur, ce s-ar fi intamplat daca Petru ar fi taiat din dobitoacele si taratoarele din acea fata de masa, coborata din cer, in viziune, ar fi mancat, ba i-ar fi chemat si pe ceilalti apostoli la o masa de seara bogata, dar destul de stranie.
De aceea,.. Nu stiu cum va arata ZIUA de MAINE. Simt insa ca ea va fi mai rea decat ZIUA de AZI, dar ca va fi foarte scurta. Se va implini Scriptura care zice ca "Domnul va implini pe deplin si repede pe pamant cuvantul Lui".
Asa va fi LUMEA de MAINE, oricum altfel ne imaginam a fi, caci profetiile Sfintelor Scripturi spun asa.

Benone Burtescu


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page