Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România, obiectiv important pentru oamenii de stiinta


    
Prof. Giuseppe Pace   

Sarmizegetusa sta pe un oras subteran de marimea Bucurestiului si Eunerinea Transilvania Romaniae (Pace 2011). In anul 2007 am vizitat Muzeul de la Orastie condus de un director tanar, dac bine informat. Inauntru am vazut fosile de Paleontologia umana, cele mai interesante din Romania. Am observat repertele de Homo Sapiens de 35 de mii de ani, ca probabil s-a imperecheat cu Omul de Neanderthal (Homo Sapiens Neanderthalensis, care a fost in teritoriul Uniunii Europene acum 150 de mii de ani) in teritoriu inainte de Daci. La sfarsit de an 2013, am vizitat un important Muzeu National din Nairobi cu mult repertele de Homo Erectus si de Homo Sapiens pana la „Bunica Lucy" (Australopitecus afarensis de 3,2 milioane de ani). In cartile mele, „Ecologia umana din Deva si Judetul Hunedoara", Editura Online Leolibri.it, 2014, am scris despre fosilele din Judetul Hunedoara si in particular de Hateg. Romania are multe fosile interesante pentru cercetatori si turisti. Eu am descoperit in Valea Nandrului, in Muntii Poiana Rusca multe fosile de Molusca. Am descoperit prima data fosile de Eunerinee Transilvania Romaniae.

Sunt motive sa credem ca stramosii Daci stau la originea societatii omenesti in Europa. In 1961 au fost gasite in Romania cateva tablite de lut cu o scriere care s-a dovedit a fi prima din lume. In anul 1999, un studiu facut la Sarmizegetusa Regia a pus in evidenta faptul ca cetatile dacice cunoscute acum la Orastie sunt doar o mica parte a unui oras urias, de 200 km patrati, ascuns sub pamant - cel mai mare din Antichitate. Iar in anul 2002, la Anina au fost dezgropate oasele stramosului tuturor europenilor, botezat de speologi „Ion". Toate aceste descoperiri sunt grupate in centrul si sud-vestul Romaniei, tot in zona unde au fost gasiti celebrii dinozauri pitici, unicate mondiale. Dupa ce au gasit o mandibula in Pestera Anina, acum 7 ani, speologii Institutului „Emil Racovita" au pus problema datarii fosilei. Acest lucru se face cu ajutorul izotopului Carbon 14 si este o procedura care costa 500 de dolari. Savantii romani nu aveau insa acesti bani, asa ca profesorii Erik Trinkaus de la Universitatea din Saint Louis, Statele Unite, si Joao Zilhao de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au acceptat sa dateze stiintific mandibula. Ei au concluzionat ca relicva are o vechime de 40.000 de ani si este cea mai veche ramasita a omului modern din Europa. Pe de alta parte, pe baza acestui fragment, cei doi antropologi care au reconstituit chipul barbatului, au descoperit ca acesta are trasaturi nemaiintalnite la vreo alta relicva de acest fel. Ei sustin ca acest craniu este dovada ca omul modern (Homo Sapiens Sapiens) s-a imperecheat cu Omul de Neanderthal (Homo Sapiens Neanderthalensis), care a trait de acum 150.000 de ani pana acum 35.000 de ani. Ca atare, strabunul nostru a revolutionat tot ce se stia despre teoriile antropologice cu privire la originea omului modern si la legaturile sale cu Omul de Neanderthal care avut cap si picioare, in plus are de Homo Sapiens Sapiens sau de Cro Magnon, localitatea din Germania. Pana la aceasta descoperire, antropologii credeau ca Omul de Neanderthal a disparut odata cu aparitia omului modern.

Ion are insa caracteristicile ambelor tipuri de umanoid; asta inseamna ca ele au convietuit si chiar s-au impreunat. Pana la descoperirea din Muntii Aninei, cele mai vechi ramasite ale omului modern erau din Africa de Nord-Est cum am vazut la Museul din Nairobi si datau undeva in jurul a treizeci de mii de ani. Imediat dupa stabilirea varstei fosilei si publicarea stirii, oamenii de stiinta autohtoni l-au botezat pe primul european modern cu numele Ion. Cercetatorii au crezut la inceput ca Ion a locuit chiar in pestera in care a fost gasit. Dupa investigatii ulterioare, s-a ajuns la concluzia ca pestera nu a fost locuita. Nu s-au gasit unelte, prin urmare Ion a trait si a murit in alta parte, dar, in cele cateva zeci de mii de ani, mandibula sa a ajuns in adancimea pesterii. Tot in acea pestera a mai fost gasit craniul unui om ce a trait acum 26.000 de ani, care a fost botezat Vasile. Dupa ce, in februarie 2002, in Pestera Anina s-a gasit fragmentul de mandibula care ar fi apartinut primului european modern, cunoscut sub numele Ion, in 2003, alte descoperiri facute in acelasi loc au certificat faptul ca in tara noastra au trait cei mai vechi europeni. In urma cercetarilor din 2003, specialistii au gasit o bucata de craniu veche de 35.000 de ani, care ar fi apartinut unei femei care a fost „botezata" Maria. (Simona Josan).

In localitatea Tartaria, din judetul Alba, a fost descoperit, in anul 1961, un important complex de cult, cu materiale ce atesta o continuitate de locuire de cateva mii de ani. Printre altele, s-au gasit si trei senzationale tablite de lut ars, realizate pe la 4500 i.Hr., conform datarilor cu izotopul Carbon 14. Doua dintre tablite sunt acoperite cu semne cu caracter pictografic, cu peste un mileniu anterioare celor sumeriene. Initial, oamenii de stiinta au considerat ca tablitele gasite sunt un fals. Insa, datarea cu izotop Carbon 14 a dovedit ca aceste obiecte au o vechime de cel putin 6.500 de ani. Mai mult, si in Bulgaria s-a gasit un vas vechi de „doar" 5.500 de ani pe care este desenat acelasi tip de scriere. Concluzia este ca in cazul Tartaria, vorbim despre prima scriere din lume, care s-a raspandit de aici in Asia si Europa. Din pacate, semnele au ramas nedescifrate pana in ziua de azi. In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea, fara stirea opiniei publice. Un grup de oameni de stiinta romani au efectuat la fata locului, pana in 1999, un studiu complex cu ajutorul unor aparate speciale de detectare a zidurilor si a obiectelor ingropate. Asa s-a pus in evidenta faptul ca sub Sarmizegetusa si sub celelalte cetati dacice pe care le cunoastem acum exista un urias ansamblu arhitectonic militaro-civil, compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati, bogat in aur si cu multe elemente anterioare civilizatiei dacilor. Planurile acestui oras antic, cam de marimea Bucurestiului, au fost stranse intr-un dosar, care a fost trimis Ministerului Culturii, insa institutia statului nu a mai anuntat nimic in acest caz.

Cultura si Natura frumusetea Mediului ofera cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania: peste 1000 de specii de flori printre care: stanjenelul violaceu, scorusul, garaita alba, usturoiul salbatec. In anul 1938, Cheile Turzii au fost declarate rezervatie naturala datorita frumusetii locului si importantei sale. Face parte din listele U.N.E.S.C.O., fiind unul dintre cele mai importante monumente al naturii. 1270 de m este lungimea Cheilor. In Transilvania exista un strat de sare de aproximativ 400 de m, din care isi trage originea si Salina de la Turda. Salina are o vechime de peste 13 milioane de ani si o grosime medie de 250 de m. Salina este monument istoric al judetului Cluj, apreciat de intreaga Romanie. Lacul Ochiul Beiului face parte din cele mai frumoase locuri din Romania. Se afla situat in Muntii Aninei fiind o componenta a Parcului National Cheile Nerei Beusnita. Pentru a ajunge la el, este nevoie sa se strabata un traseu anevoios, dar albastrul si claritatea apei va vor impresiona. Fenomenele ciudate din judetul Buzau atrag o multime de vizitatori. Este unul din locurile unde focul tasneste din adancul pamantului. Aceste focuri vii sunt rezultatul unor emanatii de gaze existente in anumite zone.

Muntii Rodnei, situati in partea de nord a tarii, sunt  cei mai inalti munti din Carpatii Orientali. Varful Pietrosul avand o altitudine de 2303 m. Muntii Rodnei se intind pe suprafata judetelor Bistrita Nasaud si Maramures. Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau sunt printre cele mai cunoscute formatiuni de acest gen din Romania. Acestia se formeaza datorita gazelor naturale ce provin din pamant, de la o adancime de peste 3.000 de m. Gazele traverseaza un sol argilos si imping apa in exterior. Un namol rece iese la suprafata formandu-se astfel conuri care au asemanarea unor vulcani.

O constructie reprezentativa a Brasovului si unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania este Biserica Fortificata de la Viscri. Biserica face parte din patrimoniul U.N.E.S.C.O. fiind o constructie in stil gotic, caracterizata in interior de incinta dubla. Biserica dateaza din secolul al XII-lea. Lacul Albastru se afla in apropierea localitatii Baia Sprie fiind unic prin faptul ca isi schimba culoarea in functie de lumina. Lacul este situat pe Dealul Minei, avand o suprafata de jumatate de hectar. In caderea unei galerii miniere, odata cu trecerea timpului s-a adunat apa de ploaie, care a dus la formarea acestui lac. Un interesant si frumos obiectiv turistic, nu doar din Romania si chiar din lume este „Podul lui Dumnezeu", un pod natural situat la Ponoarele. Este cel mai mare pod natural din tara, al doilea din Europa si singurul deschis circulatiei autovehiculelor. Are o lungime de 30 de m. O alta minune a Romaniei este Canionul 7 scari din Muntii Piatra Mare. Numele Canionului este dat de 7 cascade. Canionul are o lungime de 160 de m si o diferenta de nivel de 58 de m si ofera vizitatorului un peisaj impresionant. Ultima scara a cascadei masoara 35 de metri inaltime, iar prima 8 metri.
O importanta atractie a judetului Cluj si implicit a Romaniei este Cascada Ciucas, situata la 55 de km de orasul Cluj Napoca. Cascada se afla intr-un amplasament geografic cu  o deosebita importanta geografica nationala, dar si locala. Printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania sunt pesterile. Una dintre acestea este Pestera Ursilor renumita prin sculpturile naturii dand frau liber imaginatiei vizitatorilor, constituind un important obiectiv turistic si istoric al Muntilor Apuseni. Uniunea Europeana nu cunoaste bine tot patrimoniul sau cultural. Nu cunoaste mai bine zestrea fosila din Romania, ca aceasta este mai mult importanta pentru turism, ca nu Mitul lui Dracula este singurul care prezinta interes.

Bibliografie

- Biblioteca Muzeului de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, 2004-2008
- Biblioteca Muzeului Natural de Sf. Dacia si civilizatiei romane, Deva, 2004-2008
- Biblioteca Colegiul Tehnic „Transilvania" Deva-Hunedoara, 2004-2008
- Biblioteca Scoala de Stiinta Guglielmo Marconi in New York, 2003-2005.
- Pace G., noi specii de fosile Nerinea Valea Raului Nandru, „Caserta 24 de ore", 30-04-2012
- Pace G., Lamellibranchs Megalodonts fosili Trei Peaks, "Caserta 24 de ore", 26.05.2012
- Paces G., Italia si Romania, Geografie si Ecologie Umana, Cunostinte Publisching, 2011
- Pace G., Viata in Univers. Vox Carti, No. 2, 2005 Biblioteca "O. Densusianu",  Deva
- Pace G., 1900 ani de la concquista de Dacia, Libraria 2006 - Biblioteca Targu Mures
- Padoa E., istoria vietii pe Pamant. Evolutia p. si animale, Feltrinelli, 1959
- Pace G., Originea de lanturi muntoase, Torino Publishing Company, 1973
- Robbi E., pe doua subgenuri ale Nerineidae, Ziua 2 Geol. 28, 1960 Bologne
- Sara M., evolutia celor vii, Stiinta, Phoenix Edition, Milano 2000
- Sirna G , Gastropoda Upper Tithonian. Marsica Orient. , Ge. Romana, Roma 7, 1968
- Veschinovic D., Les gasteropode tithoiniques de l' arc - carpatic balkanique et partie
interaes des Dinarides, Acta Geologica, Belgrad, 1965, 5: 239 - 268.6
-    Zulian T., si altii, colectii stiintifice ale muzeelor de la Universitatea din Padova, 1986

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page