Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nasterea lui Mesia Hristos Isus in istorie dupa profetiile mesianice

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

La inceput era Cuvantul (Fiul lui Dumnezeu este Cuvantul) si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Aceasta era intru inceput la Dumnezeu”(Ioan 1,1-2)

Intruparea Cuvantului. „Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi si am vazut marirea Lui, marire ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1:14).

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel." (Isaia 7,14).

 

(Continuare din numarul precedent)

Iar in prezentarea Sf. Evanghelist Luca putem vedea adeverirea celor profetite de Isaia, in Scripturile urmatoare: „Si a venit el (Ioan Botezatorul) in toata imprejurimea Iordanului, propovaduind botezul pocaintei, spre iertarea pacatelor. Precum este scris in cartea cuvintelor lui Isaia proorocul: „Este glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui. Orice vale se va umple si orice munte si orice deal se va pleca; caile cele strambe se vor face drepte si cele colturoase, drumuri netede. Si toata faptura va vedea mantuirea lui Dumnezeu" (Luca 3:3-6). Precum vedem, in prima Scriptura 3:3, Sf. Luca, il prezinta pe Ioan, iar a doua Scriptura am trecut-o sa vedem reproducerea proorociei lui Isaia ce o vazusem inainte in descoperirea venirii lui Mesia Hristos.

Va avea un Inainte-Mergator

Iata, cum Dumnezeu vesteste prin proorocul Maleahi ca, Iisus va avea un Inainte-Mergator, prin Scriptura care zice: „Iata, Eu trimit pe ingerul Meu (Ioan este numit inger) si va gati calea inaintea fetei Mele si va veni indata in templul Sau Domnul pe Care Il cautati si Ingerul legamantului pe Care voi Il doriti. Iata, vine!”, Zice Domnul Savaot." (Maleahi 3:1). In concluzie, putem vedea asa de clar ca, din toate profetiile proorocilor despre venirea lui - Mesia Hristos - putem reconstitui recunoastera Domnului in persoana divina-umana a lui - Mesia Hristos Iisus - chiar fara sa apelam la Sfintele Evanghelii.

Iisus il confirma pe Ioan ca Inainte-Mergator.

Pentru lamurirea poporului Iisus l-a confirmat pe Ioan Botezatorul ca, este InainteMergatorul Lui, cel prezis de prooroci, cand a zis:„ Iar dupa ce trimisii lui Ioan au plecat, El (Iisus) a inceput sa vorbeasca multimilor despre Ioan: Ce ati iesit sa priviti in pustie? Oare trestie clatinata de vant? Dar ce-ati iesit sa vedeti? Oare prooroc? Da! Zic voua: si mai mult decat un prooroc. Acesta este cel despre care s-a scris: Iata trimit inaintea fetei Tale pe ingerul Meu, care va gati calea Ta, inaintea Ta. Zic voua: intre cei nascuti din femeie, nimeni nu este mai mare decat Ioan; dar cel mai mic in Imparatia lui Dumnezeu este mai mare decat el" (Luca 7,24-28).

Deci, in ultima Scriptura Domnul Iisus il prezinta pe Ioan Botezatorul si ca cel mai mare om nascut din femeie. Intr-adevar, asa este, pentru ca nimeni dintre oameni nu a ajuns sa poata pune mana pe capul Mantuitorului Hristos, decat numai Ioan Botezatorul cand L-a botezat in apele Iordanului (cf. Matei 3:13-17; Marcu Marcu 1: 9-11; Luca 3:21-23).

Ioan Botezatoru, L-a prezentat pe Iisus, astfel:

Cand poporul se intreba despre Ioan daca: „Nu cumva este el Hristosul?" (Luca 3:15), Ioan le-a raspuns: „A aspuns Ioan tuturor, zicand: Eu unul va botez cu apa, dar vine Cel ce este mai mare decat mine, Caruia nu-i sunt vrednic sa-I desleg nici cureaua incaltamimtelor. El va va boteza cu Duhul Sfant" (Luca 3:16). In continuarea prezentarii Domnului multimilor, Ioan a zis: „Si privind pe Iisus, care trevea, a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1:36). Si ca sa stie multimile ca Iisus este Mesia Hristos, a zis ca: a vazut la Botez cum Duhul Sfant s-a pogorat peste El (Iisus), conform Evangheliilor (Matei 3:16; Marcu 1:10; Luca 3:22; Ioan 1:32).

Cum L-a prezentat Dumnezeu Tatal pe Iisus la Botez?

La Botezul Domnului a avut loc si prima teofanie, adica aratarea lui Dumnezeu in Sfanta Treime, astfel: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, in chip de Om, Care a fost Botezat de Ioan, Duhul Sfant in chip de porumbel, si vocea lui Dumnezeu Tatal care L-a prezentat pe Fiul, zicand: „Tu esti Fiul Meu Cel iubit, intru Tine am binevoit" (Marcu 1:11; Luca 3:22;2Petru 1:17). Iar Sf. Evanghelist Matei prezinta vocea Tatalui, zicand: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit intru care am binevoit" (Matei 3,17). Dumnezeu Tatal L-a prezentat pe Fiul Sau Iisus Hristos si la Schimbarea la Fata a Domnului, cand a zis: „Acesta este Fiul Meu cel ales, de Acesta sa ascultati" (Matei 17:5; Marcu 3:7; Luca 9:36).

Acum iata, si Scriptura care Il prezinta pe Duhul Sfant, la Botezul lui Iisus, care este a treia Persoana a Sfintei Treimi, astfel: „Si dupa ce S-a botezat tot poporul, botezandu-Se si Iisus si rugandu-Se, s-a deschis cerul, si S-a coborat Duhul Sfant peste El, in chip trupesc, ca un porumbel, si s-a facut glas din cer; Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit" (Luca 3:22). Botezul Domnului este prezentat si de ceielalti Evanghelisti. Sf. Evanghelisti Matei si Marcu descopera si de unde a venit Iisus la Iordan cand a fost botezat, zicand: „Si in zilele acelea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii si S-a botezat in Iordan de catre Ioan (Marcu 1:9-11; Matei 3:13).

Ce putem observa la prezentarea lui Iisus din partea lui Dumnezeu Tatalui? La Botez, Tatal a revelat omenirii ca Iisus este Fiul Sau, si in acelasi timp ca, intru El „a binevoit”, adica a binevoit salvarea neamului omenesc din moartea pacatelor, iar la Schimbarea la Fata a Domnului, Tatal L-a prezentat iarasi pe Iisus ca, El este Fiul Sau, si ca de El trebuie „sa asculte” omenirea pentru ca sa se poata mantui. Nimic nu poate fi mai mult, ca sa poata intelege fiecare om, in toate vremurile ti in toate limbile, ca, Iisus este Fiul lui Dumnezeu, de unde rezulta ca, - Iisus Hristos - este si Dumnezeu adevarat, precum era si Om adevarat, dupa nasterea din Fecioara Maria prin zamislire de la Duhul Sfant (cf. Matei 1:18, Luca 1:30-38).

Fiul lui Dumnezeu

Iisus Hristos - este prezentat, sau chemat, sau numit in descoperirea Sf. Scripturi ca, Fiul lui Dumnezeu. Acest adevar rezulta nu numai din Scripturile de mai sus, cu prilejul Botezului si a Schimbarii la Fata, unde Dumnezeu Tatal Il prezinta omenirii pe - Iisus Hristos -, zicand:„Acesta este Fiul Meu cel ales, de Acesta sa ascultati" (Matei 17:5; Marcu 3:7; Luca 9:36), ci si in multe alte Scripturi, dintre care vom vedea cateva ca, sa ne dam seama ca El este Mesia Hristos, Cel revelat de Dumnezeu prin prooroci ca Salvator al omenirii, cand a zis: „Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut!” (Psalm 2:7). Iar in alta parte Dumnezeu Tatal zice: "Eu Ii voi fi Lui (lui Iisus) Tata si El Imi va fi Mie Fiu"? (Evrei 1:5). In toate Scripturile Vechiului Testament care, vorbesc despre Mesia - Hristos Iisus - reveleaza omenirii ca El S-a nascut din Dumnezeu mai inainte de Luceafar: Psalm 109:3, apoi ca obarsia Lui este din vesnicie: Miheia 5:1. Este Domn si Dumnezeu - Adoni, Elohim si chiar Iahova: Psalm 94:6-7; 109,1; Maleiahi 3,11; Ieremia 23,5-6 33, 15-16.

La Buna Vestire:

„Si ingerul i-a zis: Nu te teme Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei pune numele lui Iisus. Acesta va fi mare, si Fiul Celui Prea Inalt se va chema ...„(Luca 1,30-32). Iata cateva Scripturi din Noul Testament care Il prezinta pe Iisus Hristos ca, - Fiul lui Dumnezeu: Matei 4:3, 6; 8:29; 14:33; 16:16; 26:63; 27:40,43,54. Marcu 1:1; 3:11; 5:7; 15:39. Luca 3:38; 4:3,9, 41; 8:28; 12:8; 22:70. Ioan 1,18, 34,49,51; 3:18,36: 5:25;6:27,69; 9:35; 10:36; 11:4,27; 13:31; 20:31.

Apoi in Intaia Epistola a Sf. Ap. Ioan 3:8; 4:15; 5:5,9,10,12,13,20. In a doua Epistola a Sf. Ap. Ioan 1:3,9. In Epistolele Sf. Ap. Pavel gasim in nenumarate locuri marturisirea ca - Iisus Hristos - este - Fiul lui Dumnezeu - Romani 1:9; 5:10; 8:3; Evrei 1:5,8: 4:14; 6:6; 7:3; 10:20; Galateni 2:20; 4:6; 1Coerinteni 15:28; 2Corinteni 1:19; Efeseni 4:13; Faptele Sfintilor Apostoli 3:13; 7:56; 8:37; 9:20; 13:21; Apocalipsa 2:1 etc.

(Va urma)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page