Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nasterea lui Mesia Hristos Isus in istorie dupa profetiile mesianice

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„La inceput era Cuvantul (Fiul lui Dumnezeu este Cuvantul) si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Aceasta era intru inceput la Dumnezeu”(Ioan 1,1-2)

Intruparea Cuvantului. „Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi si am vazut marirea Lui, marire ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1:14).

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel." (Isaia 7,14).

(Continuare din numarul precedent)

Va fi profet

Iata ce se prevesteste cu privire la venirea lui Mesia Hristos. „Caci popoarele acestea, ..., asculta de ghicitori si de prevestitori, iar sie nu-si ingaduie acestea Domnul Dumnezeul tau. Prooroc din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, iti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati. Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care proorocul Acela le va grai in numele Meu, aceluia ii voi cere socoteala" (Deut. 18:14,15,19). Asa prevestea Moise, din partea Domnului Dumnezeu, cu privire la Mesia Hristos, ca: va ridica un Prooroc din fratii sai, precum am vazut mai sus, din semintenia lui Iuda, si pe Acela sa-L asculte (cf. Deut. 18:15), si cine nu-L va asculta i se va cere socoteala (cf. Deut. 18:19).

Aceasta proorocie o gasim confirmata in Scriptura care zice: „Iar oamenii vazand minunea pe care a facut-o, ziceau: Acesta este intr-adevar Proorocul, Care sa vina in lume" (Ioan 6:14). Si mai departe zice: „Deci din multime, auzind cuvintele acestea, ziceau: Cu adevarat, Acesta este Proorocul. Iar altii ziceau: Acesta este Hristosul. Iar altii ziceau: Nu cumva din Galileea va sa vina Hristos?”(Ioan 7:40-41). Iata ce zicea poporul despre Domnul Iisus: „...Cele despre Iisus Nazarineanul, Care era Prooroc puternic in fapta si in cuvant inaintea lui Dumnezeu si a intregului popor" (Luca 24:19).

Preot dupa randuiala lui Melhisedec

„Juratu-S-a Domnul si nu-I va parea rau.Tu esti preot in veac, dupa randuiala lui Melhisedec”(Psalm 109:4). Iar Sf. Ap. Pavel confirma in Noul Testament, foarte explicit, ca Iisus Hristos este preot si arhiereu vesnic dupa randuiala lui Melhisedec, cand a zis: „Asa si Hristos nu S-a preaslavit pe Sine insusi, ca Sa se faca arhiereu, ci Cel ce a grait catre El: „Fiul Meu esti Tu (zice Dumnezeu Tatal), Eu astazi Te-am nascut”. In alt loc se zice: Tu esti preot in veac dupa randuiala lui Melhisedec” (Evrei 5:5-6). Este bine de citit toata Epistola Sf. Ap. Pavel catre Evrei pentru a putea intelege toate descoperirile divine cu privire la Iisus Hristos ca preot si arhiereu vesnic, care S-a adus pe Sine jertfa de rascumparare pentru stergerea pacatelor (Cititi, cel putin: Evrei capitolele 7, 8 si 9).

Concluzie si meditatie

Stimate cititorule, in fata acestor dovezi Biblice, cu atatea evidente din Sfintele Scripturi, pe care le-am strabatut impreuna, ramanem nu numai convinsi, ci si covarsiti si luminati de Adevarul, ca: - Iisus Hristos - este - Mesia - Cel fagaduit de Dumnezeu, ca Rascumparator, la caderea lui Adam si Eva (cf. Facere 3:15).

Intreaga istorie a proorociilor Mesianice din Vechiul Testament, am putut vedea cu prisosinta, implinirea lor in Noul Testament.Toate prevestirile lui Dumnezeu prin proorocii Sai, cu privire la venirea lui Mesia - am vazut cum s-au implinit in viata si activitatea lui Iisus in Scripturile din Noul Testament. Astfel ca, putem si noi afirma impreuna cu Apostolul Pavel, ca: „Legea (Vechiul Testament) ne-a fost calauza spre Hristos, pentru ca sa ne indreptam din credinta.” (Gal. 3:24).

De aceea, a fost usor pentru arhiereii si carturarii poporului sa spuna unde se va naste Hristos, cand i-a intrebat Irod, la venirea Magilor dupa Steaua care i-a calauzit. Iata, prezentarea Scriptiurilor, zicand: „Iar daca S-a nascut Hristos in Betleemul Iudeii, ..., iata Magii de la Rasarit au venit in Ierusalim, intreband: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la rasarit Steaua Lui, ..., si auzind, regele Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul impreuna cu el. Si adunand pe toti arhiereii si carturarii poporului, i-a intrebat: Unde este sa se nasca Hristos? Iar ei i-au zis: In Betleemul Iudeii, ca asa este scris de prooroci: si tu, Betleeme, pamantul lui Iuda, ..., din tine va iesi Conducatorul care va paste pe poporul Meu Israel” (Matei 2:3-6).

Astfel, Fiul lui Dumnezeu - Iisus Hristos - care mai este chemat si Cuvantul lui Dumnezeu, S-a facut trup omenesc prin zamislirea de la Duhul Sfant in Fecioara Maria (cf. Matei 1:18; Luca 1:30-38), dupa Scriptura care ne reveleaza, zicand: „Si Cuvantul S-a facut trup, si S-a salasluit intre noi, si am vazut slava Lui, slava ca Unui-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar" (Ioan 1:14).

Marturisirea celor ce au vazut si au crezut

Prin urmare, ceea ce zic unii oameni in timpurile necredintei de azi, fie mari invatati, sau ne-nvatati ca, - Iisus Hristos - a fost numai un Om, si nu Mesia Hristos, Cel fagaduit de Dumnezeu ca Rascumparator al lumii, - cade - pentru ca ceea ce ochii oamenilor din istoria de atunci au vazut, in Persoana, Viata si minunile lui Iisus, si mainile lor au pipait nu pot fi tagaduite, cum au raspuns Apostolii Petru si Ioan, celor din Sinedriul din Ierusalim, cand i-a judecat si le-a interzis sa mai vorbeasca despre Iisus, ei le-au raspuns: „Iar Petru si Ioan, raspunzand, au zis: Judecati voi daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam de voi mai mult decat de Dumnezeu. Caci noi nu putem sa nu vorbim cele ce am vazut si am auzit" (Fapte 4:20).

Marturisirea lui Natanaiel, cand Domnul i-a raspuns ca l-a vazut mai inainte de a-l chema Filip, si cand era inca sub smochin, la care Natanaiel I-a raspuns:„...,Tu esti Fiul lui Dumnezeu,...” (Iaon 1:48-49).

Marturisirea Apostolului Petru, la intrebarea Domnului, daca ei nu pleaca, deoarece unii din multime care nu puteau intelege ca Iisus este painea care S-a pogorat din cer, au inceput sa plece, iar Iisus i-a intrebat: „Deci a zis Iisus catre cei doisprezece: Nu vreti si voi sa plecati? Simon Petru I-a raspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice. Si noi am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu" (Ioan 6:67-69).

Afirmarea lui Iisus ca este Mesia

Marturisirea Domnului Iisus despre Sine (ca este Mesia Hristos), a fost cand Ioan Botezatorul a trimis ucenici de ai lui sa-L intrebe pe Iisus, daca El este Hristosul, sau sa asteptam pe altul, Domnul Iisus le-a raspuns: „Si raspunzand (Iisus), le-a zis: Mergeti si spuneti lui Ioan cele ce ati vazut si cele ce ati auzit: Orbii vad, schiopii umbla, leprosii se curatesc, surzii aud, mortii inviaza si saracilor li se binevesteste. Si fericit este acela care nu se va sminti intru Mine" (Luca 7:19-23). Aici, Iisus le-a raspuns trimisilor lui Ioan prin faptele care le savarsea asupra oamenilor, dupa cum proorocisera profetii lui Dumnezeu cu mult inainte. Ori, asemenea fapte miraculoase asupra oamenilor, chiar si invieri din morti, cat si minuni asupra naturii: potolirea furtunii pe mare, pescuirea minunata si inmultirea painilor, nu le putea face decat numai - Mesia Hristos Iisus - Fiul lui Dumnezeu Intrupat.

Marturisirea lui Iisus despre Sine ca, este Mesia, iarasi, femeii samarinence, la fantana lui Iacov, cand femeia a zis: „...Stim ca va veni Mesia care se cheama Hristos; cand va veni, Acela ne va vesti noua toate. Iisus i-a zis: Eu sunt (adica Mesia), Cel ce vorbesc cu tine" (Ioan 4:25-26).

Toma marturiseste dumnezeirea lui Mesia Hristos

Apostolul Toma, care nu a vrut sa creada ca, Domnul a Inviat pana nu a vazut, a pipait si atunci a exclamat: „Apoi a zis (Iisus) lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios. A raspuns Toma si a zis: Domnul meu si Dumnezeu meu!" (Ioan 20:27-28). Aceasta marturisire a lui Toma, a Invierii si Dumnezeirii lui Iisus, are la baza dovezile punerii mainii in coasta Domnului si a vederii semnului cuielor in mainile si picioarele lui Iisus. Astfel, in fata acestei dovezi istorice cade orice tagaduire a Invierii lui Iisus.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page