Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Quod erat demonstrandum

Comunitatile de romani din judetele Covasna si Harghita sunt supuse unui proces violent de asimilare de catre autoritatile publice locale controlate in totalitate de reprezentatii Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) sau, mai nou, ai Partidului Civic Maghiar (PCM). Acest proces nu este unul haotic, ci unul bine controlat, cu o baza financiara si institutionala solida care are un singur scop: epurarea etnica a romanilor din Covasna si Harghita. Bineinteles ca, daca afirmi acest lucru in mediile academice sau in anumite zone ale acestei tari esti blamat si catalogat de urgenta ca fiind nationalist.

Recent insa, mai multe autoritati publice locale din cele doua judete au fost sanctionate de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Primul vizat a fost presedintele Consiliului Judetean Harghita, care a fost avertizat in legatura cu pagina de internet a autoritatii. Pentru acelasi motiv a fost sanctionat si primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, care avea o pagina de internet exclusiv in limba maghiara. Avertisment a luat si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, pentru ca a solicitat cunoasterea limbii maghiare concurentilor la postul de director al bibliotecii judetene. In toate aceste cazuri, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constat un tratament diferentiat aplicat de autoritati impotriva cetatenilor de etnie romana. Cu alte cuvinte, o institutie creata pentru a apara minoritatile, de orice fel, impotriva abuzurilor si discriminarilor majoritatii a luat decizii tocmai impotriva unei minoritati din Romania, cea maghiara, care a discriminat majoritarii romani din cele doua judete.

Cum era de asteptat, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a dat publicitatii un comunicat de presa in care ma calomniaza, justificand in mod pueril lipsa unor informatii in limba romana de pe pagina de internet a institutiei pe care cu onoare o conduce. Domnul Tamas Sandor, fost deputat in Parlamentul Romaniei, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a afirmat public in presa locala ca el considera ca nu a gresit cu nimic si ca directorul bibliotecii judetene trebuie sa cunoasca limba maghiara, avand in vedere componenta etnica a judetului. Toti cei trei lideri, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Covasna si Harghita au atacat public deciziile CNCD. Unii chiar le vor ataca in justitie. Insa am dovedit opiniei publice cat de „asuprita" este comunitatea maghiara din Romania.

Dan Tanasa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page