Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (879)

* Mult mediatizata reforma economica lansata de noua administratie Americana a inceput sa-si arate roadele !?! Astazi, luni, 26 ianuarie 2009, cand am inceput scrierea acestei rubrici, 71,400 persoane si-au pierdut job-ul- Bloody Monday- (Lunea Insangerata), ingrosand la peste 11 milioane numarul celor care sunt in cautare de lucru. Daca totul decurge conform "planurilor", foarte probabil nimeni si nimic nu ne va salva de la iminentul dezastru.

In final, fara voia noastra va trebui sa asistam la socializarea totala a tuturor mijloacelor de productie, masura sustinuta nu numai de Casa Alba, dar si de voci din "multime", care propun iesirea din criza prin socialism sau un nou razboi mondial. Bravos, natiune !!!. Presa Americana, infestata de suporterii noii administratii, sunt sigur ca vor prezenta evenimentul drept o realizare fara precedent !!! Din nou, "multumirile" si "recunostinta" mea tuturor celor care au facut posibila Incoronarea, pardon Instaurarea, administratiei numarul 44, si in special familiei Kennedy. Cu o singura exceptie, ma refer la Kathleen Kennedy Townsend, fiica regretatului senator Robert F. Kennedy, ucis la 5 Iunie 1968 de catre Shirhan Shirhan, tot clanul l-a sustinut la unison pe noul presedinte.

Din ratiuni care-mi scapa, foarte probabil ca nici nu exista, nu-mi pot explica decizia. Oricum, recomand noului presedinte sa reflecteze la ultimul pasaj al unei scrisori a lui Robert, trimisa fiicei sale; ” be kind to other and work for your country.” (fi bun cu altii si lucreaza pentru tara ta). La o saptamana de la inaugurare si cu perspectiva de a avea in administratie persoane asupra carora planeaza indreptatite semne de intrebare, imi revin in memorie cuvintele lui H.L. Mencken, care ne spunea ca cea mai mare contributie a guvernului la intelepciunea omenirii, este descoperirea ca platitorii de taxe au mai multe buzunare. (Government’s great contribution to human wisdom…. is the discovery that the taxpayer has more than one pocket). Ma ingrozeste iminenta perpectiva de a avea la conducerea lui Treasury Department pe Timothy Geithner, favoritul presedintelui, din partea caruia beneficiaza de suport total si incredere nemarginita.

Pentru cei mai putin familiari cu Treasury Department, doresc sa va informez ca Internal Revenue Service, institutie care vegheaza la respectarea platii taxelor si a politicii financiare, Secret Service si alte institutii adiacente sunt subordonate direct acestui departament. Nimeni, dar absolut nimeni, nu-i contesta lui Timothy reputatia de “financial wiz” (vrajitor financiar), dar sa nominalizezi la conducerea unui departament o persoana care nu si-a platit taxele timp de patru ani, mi se pare rupt din (a)normalitatea lumii. Frumos ne spune Ross Baker, profesor de Stiinte Politice, de la Rutgers University, ca daca traiam in "timpuri normale", Timothy ar fi fost aruncat peste bord. Oricare dintre noi, intr-o situatie similara am fi suportat rigorile legii, iar pentru nefamiliari, IRS-ul nu a iertat nici pe ocupantii Biroului Oval, cand a fost vorba de taxe. A se vedea cazul presedintilor Richard Nixon si William Jefferson Blyte Clinton.

Imi ridica indreptatite semne de intrebare, cum o persoana care a incalcat flagrant legea Americana, prin neplata taxelor, poate supraveghea si conduce activitatea lui U.S. Secret Service, institutie care dispune de un personal asupra caruia nu planeaza nici cel mai mic dubiu, personal pregatit, spre deosebire de alte ramuri din law enforcement sau armata, sa-si sacrifice viata pentru a o proteja pe a altora, atunci cand sunt atacati, notiunea de retragere neexistand la aceste persoane. Strict spre informarea d.voastra, U.S. Secret Service a fost autorizat de Presedintele Abraham Lincoln, la 14 Aprilie 1865. Ca un paradox, in aceeasi zi presedintele Abraham Lincoln a fost asasinat de John Booth. Candidatii la presedintie se bucura de protectia lui U.S. Secret Service, numai din 1968, in urma asasinarii senatorului Robert F. Kennedy, candidat la presedintia Statelor Unite din partea partidului democrat.

Institutia beneficiaza de 6,700 de angajati, persoane de o imaculata probitate intelectuala, morala si comportamentala. Pana in 1997, presedintii Statelor Unite beneficiau de protectie pe toata durata existentei lor fizice. Legea aprobata in 1997 reduce aceasta perioada numai la 10 ani, facand din presedintele George W. Bush, primul care sa intre sub incidenta ei. Pentru cei interesati, candidatii trebuie sa posede minimum un B.A.-B.S. si sa faca fata unor teste putin obijnuite, dupa care urmeaza perioada de instruire la James J. Rowley Training Center din Beltsville, statul Maryland, la cca 30 minute de Washington D.C. Visul fiecaruia este sa ajunga la Presidential Protective Detail (PPD) - Protectia Presedintelui, lucru care reclama sa-ti sacrifici viata pentru a proteja-o pe a presedintelui. Poate un personaj, certat cu Legea sa conduca un asemenea departament, format din "OAMENI" de un calibru rar intalnit si imposibil de definit. Cu tot respectul, eu zic ca nu !

La terminarea materialului am aflat stupefianta veste ca Timothy a fost avizat de Camera Reprezentantilor-Congress-ul USA si aprobat intr-o frenezie de Senatul Statelor Unite al Americii, care are o componenta majoritar "democrata". Imi revine in memorie interventia lui Joseph N. Welch, U.S. Army consilier, adresata senatorului Joseph R. McCarthy, in cadrul audierilor din Senat, tinute la 9 Iunie 1954; "HAVE YOU NO SENSE OF DECENCY, SIR?" (Nu aveti sensul decentei, domnule ?) Aceasta este intrebarea pe care orice American decent ar trebui s-o adreseze guvernantilor, desi Thomas Paine ne-a avertizat inca din 10 ianuarie 1776 ca guvernul si la cea mai buna conditie a sa, nu este decat un rau necesar. (Government, even in its best state, is but a necessary evil.)

* Oricum, Timothy fiind un geniu financiar se pare ca l-a citit pe John Maynard Keynes, de la care ne-a ramas urmatoarea cugetare; "The avoidance of taxes is the only intellectual pursuit that carries any reward". (Neplata taxelor este singurul tel intelectual care nu aduce recompense-premii). In cazul lui Timothy nu se aplica aceasta regula. Cu un asemenea gen de politica, va fi greu, ca sa nu zic imposibil, de gasit "importatori" pentru democratia noastra.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page