Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare Deschisa - un fost cadru didactic la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, actualmente consulant stiintific in Statele Unite

30 ianuarie, 2009

D-lui

Prim Ministru EMIL BOC

Guvernul Romaniei

Piata Victoriei Nr. 1, Sector 1, Bucuresti

ROMANIA

 

Stimate D-le Prim Ministru Emil Boc,

Sunt un fost cadru didactic la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, actualmente consulant stiintific in Statele Unite. Cu tot respectul cuvenit si cu o ardenta speranta, ma adresez Dvs., exprimand o doleanta personala si, in acelasi timp, o dorinta a multor medici veterinari traitori in afara granitelor Romaniei, referitoare la cladirea care odata a fost Casa Medicului Veterinar, situata vis-à-vis de Cismigiu, im Bucuresti, in prezent ocupata de Ministerul Justitiei.

Acest edificiu a fost construit cu sudoarea medicilor veterinari romani de pe intregul curpins al tarii, care au dorit sa aiba un lacas propriu, prin care sa-si ridice nivelul de calificare profesionala si de propasire spirituala. Contribuind baneste, timp de multi ani la ridicare lui, fiecare medic veterinar a fost constient ca prin aceasta pune umarul la reprezentarea in viata sociala a tarii a unei bresle deosebit de importante pentru sanatatea si bunastarea publica.

Aceasta cladire, construita cu eforturi financiare private, asemeni multor altora care au fost nationalizate, a fost in mod abuziv trecuta in folosinta Ministerului Justitiei si, in ciuda unor asidue demersuri legale intreprinse de reprezentantul legal si legitim al medicilor veterinari – Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania – cladirea continua sa ramana in posesia acestui minister. Desi exista o hotarire judecatoreasca favorabila in acest sens, ea nu a fost materializata nici pana in prezent, din cauza hatisurilor birocratice si a unor hotariri aberante la nivelele superiorae ale justitiei romanesti.

Va rugam, cu toata ardoarea, sa analizati cu impartialitate si in spiritul dreptatii, cazul retrocedarii cladirii Casei Medicului Veterinar catre adevaratii proprietari si beneficiari. Acest act de justitie este necesar pentru o intreaga profesie. Mii de medici veterinari care trudesc din greu, acolo la talpa tarii, asteapta infaptuirea acestei nazuinti pe care o cred posibila in zilele noastre. Ea este menita sa ajute la afirmarea unei profesii care a dovedit, de-a lungul istoriei si dovedeste si in prezent, ca este una extrem de utila economiei romanesti.

Suntem convinsi ca se pot gasi solutii convenabile pentru relocarea Ministerului Justitiei in alte spatii, facilitand in acest fel, redarea acestui simbol – Casa Medicului Veterinar – celor care l-au construit cu eforturi proprii. Ea reprezinta o parghie importanta de reprezentare si imbunatatire continua a activitatii sanitare veterinare in Romania. Consideram ca retrocedarea acestei cladiri catre posesorii reali este indreptatita si reprezinta un demers necesar si util. El ar constitui expresia recastigarii mandriei profesionale a intregei bresle de medici veterinari din Romania.

Sta in puterea organelor pe care le conduceti sa infaptuiasca acest deziderat de dreptate care, in afara oricarui dubiu, ar da un imbold de netagaduit intregei tagme de medici veterinari romani, sporindu-le prestigiul si dorinta de a fi utili in cel mai eficient mod, in stradaniile de a aduce tara noastra in randurile tarilor cu adevarat civilizate.

In speranta ca glasul miilor de medici veterinari din tara si din afara granitelor ei, va fi auzit de data aceasta si va rezulta intr-o decizie favorabila, va asigur, in numele meu personal, al colegilor si al fostilor mei studenti, care au aderat la ideea acestei interventii, ca Medicina Veterinara romaneasca va face tot ce va sta in putinta, cu mijloacele care-i stau la dispozitie, pentru progresul si propasirea tarii noastre.

Cu multumiri anticipate,

Dr. Emil G. Onet,

Phoenix, Arizona, SUA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page