Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Consiliul Mondial Roman saluta declaratia Presedintelui de a readuce DRRP la Primul Ministru

Consiliul Mondial Roman saluta declaratia Presedintelui Romaniei Traian Basescu facuta in 2 februarie 2009 cu ocazia vizitei in Ungaria in fata studentilor romani, de a readuce Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni inapoi la Guvern, transmite Romanian Global News. « Reamintim ca printr-o manevra a fostului guvern Tariceanu, DRRP a fost trecut pentru o perioada de 4 ani la Ministerul Afacerilor Externe, fapt ce a adus grave prejudicii atat diasporei cat si tarii.

Consiliul Mondial Roman inca din anii 2004 in discutiile purtate cu oficialitatile DRRP a militat pentru independenta acestui Departament, denuntand incercarile Ministerului de Externe de a controla si manipula organizatiile din diaspora.

La intalnirea Presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii diasporei de la San Francisco Septembrie 2005, reprezentantul CMR la aceasta intalnire a cerut din nou Presedintelui Romaniei ca DRRP sa revina acolo unde-i este locul, adica la Guvern. Presedintele Basescu a afirmat atunci "s-a facut o greseala ca Departamentul a fost trecut la MAE", lasand sa se inteleaga posibilitatea ca pe viitor aceasta stare de lucru sa fie remediata.
Revenirea Departamentului in coordonarea Primului ministru a fost una din temele programei electorale a PD- L, promisiune ce astazi devine realitate. »

La intalnirea cu tineretul roman studios din Budapesta, Presedintele Basescu a anuntat trecerea DRRP din subordonarea MAE in coordonarea Primului Ministru, mentionand faptul ca aceasta trecere a fost ceruta de mai multe organizatii din diaspora.

In 2004, atunci cand DRRP a fost trecut, la insistentele lui Mihai Razvan Ungureanu, la Ministerul de Externe, peste 40 de organizatii ale romanilor din afara frontierelor au protestat cerand continuarea activitatii DRRP in subordinea Primului Ministru.

Faptul ca dupa patru ani de stat in MAE si dupa un management extrem de prost DRRP nu a reusit decat sa politizeze unele asociatii, sa ignore comunitati importante de romani ca cele din Timoc, Ucraina, Macedonia sau Albania si sa nu aiba nici-o strategie pentru Basarabia, nu face decat sa confirme temerile asociatiilor romanesti din afara frontierelor.

Aparatul birocratic greoi al MAE precum si interese acoperite ale altor institutii ce s-au folosit de DRRP in aceasta perioada, nu au adus decat prejudicii relatiilor statului roman cu romanii de pretutindeni si situatiei si asa dificile a acestor comunitati.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page