Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A fost ucis Gulliver-ul handbalului romanesc!

Romania ultimelor saptamani este tot mai zguduita de vestile proaste. Romania trece prin momente grele: decesele absurde din spitale, furtul de arme de la Ciorogarla, scandalurile din invatamant. Iar pe la noi, cum se spune, o nenorocire nu vine singura! Vestea tragica, precum un trasnet din senin, ca un cutit in inima, a cazut peste noi, ca dovada alarmanta a violentei, inveninarii si urii. Handbalul si Romania sunt in doliu.

Cutremurator! Pivotul echipei nationale de handbal, Marian Cozma (cel mai inalt handbalist din lume - 2,11 metri!), jucator al echipei din Vészprem din Ungaria, a fost ucis, cu trei lovituri de cutit, intr-un club din localitate. Alti doi coechipieri (un sarb si un croat) au fost si ei grav raniti. Doamne, cat de mare-i durerea unui parinte in momentele atat de triste, de cutremuratoare! Indreptandu-se spre Vészprem, sa-si aduca fiul mort acasa, indurerat, printre lacrimi, tatal handbalistului se adresa sportivilor romani, care isi iau si ei lumea in cap, indreptandu-se spre cele patru zari, cat vad cu ochii: "Sa nu plecati din tara! Va rog eu din suflet!". Moartea lui Marian Cozma - numarul 8 al nationalei - cu trei lovituri de cutit in inima, tocmai intr-un moment in care handbalul romanesc avea mare nevoie de el, ar mai fi inca una dintre dramele sportului romanesc.

Cum ar putea fi justificat gestul criminal extrem? A cui e mana criminala? In primele ore, politia ungara nu a raspuns la aceste intrebari si nu a dat amanunte. A fost Marian Cozma confundat? A fost el urmarit? Sa fie la mijloc niste ciudate scenarii? Sa fi comis crima vreun comando razbunator? Acestea erau intrebarile care s-au intretaiat in ziua de duminica. Este atat de evident ca ei, criminalii, sunt profesionisti ai manuirii cutitului. Doi dintre ei (Nemeth Gyözö si Raffael Sandor) au fost prinsi (intr-un autoturism condus de o femeie) dupa ce au trecut granita, in apropierea localitatii Hartberg din Austria. Se pare ca intentionau - conform unor informatii din presa - sa ajunga in Italia. Politia ungara este pe urmele celui de-al treilea presupus ucigas (Sztojka Ivan, 22 de ani) tot de etnie roma. Pe numele celor trei suspecti, cetateni unguri, au fost emise mandate internationale de retinere si vor fi extradati in Ungaria.

Te intrebi, apoi, ce are sportul cu delincventa? Cu violenta. Cu crima! Iata ca are, atata timp cat un razboi - in America de Sud - poate izbucni de la un meci de fotbal. Iata ca are, atunci cand un sportiv de elita cade sub cutit. Uciderea lui Marian Cozma, la cei 26 de ani, asaza sportul romanesc sub un semnal de alarma. Sa ne tinem valorile in tara, sa nu mai apuce drumul strainatatii! Aceasta ar fi o solutie. Pentru ca nu-i in regula sa-i pierdem pe cei mai buni "in zarile indepartate ale singuratatii". Pana atunci constatam, cu stupefactie si consternare, ca acele "cartiere criminale" exista in aceasta bantuita Europa, dar nu se poate face nimic!

"Pasarila", cum i se adresau prietenii, Gulliver-ul handbalului romanesc, plin de viata, uriasul calm, comparat, printr-o izbitoare asemanare, cu boxerul din povestirea "Fire de poet", a lui Jack London, nu mai este. Totusi, ce se intampla cu noi? Fara a globaliza, constatam ca exista acea parte a raului care nu ne iubeste! Care ne uraste! Ca om inainte de toate, ca roman, n-as vrea sa zbor cu gandul mai departe. Pentru ca nu as vrea sa gandesc si sa vorbesc cu pacat. Imbratisare frateasca pentru toti ungurii din Vészprem, pentru cei din Szeged si Györ, veniti, printr-un admirabil exemplu de solidaritate si compasiune, sa participe la durerea, la drama coplesitoare, sfasietoare, a unei familii din Romania, sa depuna flori si lumanari, sa verse o lacrima, acolo unde a fost ucis miseleste Marian Cozma. Asteptam ca mana criminala din intuneric, care a doborat uriasul de 26 de ani, un invingator pe terenul de sport, sa ajunga in fata legii, sa dea socoteala. Derbedei sunt peste tot. Iar ei trebuie pedepsiti exemplar!

Pana ce vom afla tot ce s-a intamplat la Vészprem, intelegem tristetea si durerea unui parinte, care cu greu pot fi spuse in cuvinte: "Nimic nu se compara - spunea tatal, printre lacrimi - cu durerea unui parinte care isi ingroapa copilul!"

P.S. Am fost intrebat, ieri, 9 februarie, de un cititor al ziarului "Cuvantul liber": ce s-ar fi intamplat, oare, si care ar fi fost reactia, in cazul in care un cetatean al Ungariei ar fi fost asasinat in Romania? Ma feresc de interpretari si de comentarii abracadabrante, mai ales acum, in acest delicat, trist si dureros context! "Nu intuneca cerul senin al altora cu supararea ta" - spunea Nicolae Iorga. Pentru ca - spunea un filosof antic - "dintre toate grozaviile, moartea e cea mai cumplita". Nu inteleg, insa, ce ar cauta "Tigrii" sarbi ai lui Arkan, in Ungaria! Cum nu pricep rostul, rolul prezentei acolo a organizatiei de extrema dreapta "Garda Ungara"!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page