Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Roberta Anastase: Legea Lustratiei sau DEMISIA


APEL PENTRU LUSTRATIA ANTICOMUNISTA

D-nei Roberta Anastase - Presedinte a Camerei Deputatilor

Scrisoare deschisa semnata de 34 de organizatii civice si sindicale

Stimata D-na Roberta Anastase, Presedinte a Camerei Deputatilor,

Va solicitam sa declarati public ca legea lustratiei - votata de Senatul Romaniei la 10 aprilie 2006 - va fi supusa votului in Camera Deputatilor pana la data de 11 Martie 2009 cand se implinesc 19 ani de la adoptarea Proclamatia de la Timisoara. Punctul 8 al Proclamatiei se refera la lustratia anticomunista.

Va cerem ca votul sa fie cu apel nominal (vot la vedere) astfel incat poporul roman sa stie clar cine ar putea fi IMPOTRIVA indepartarii din inaltele institutii ale statului ale fostilor activisti comunisti si securisti responsabili direct sau indirect de infaptuirea crimelor si faradelelgilor comuniste condamnate de seful statului roman.

Ideea lustratiei anticomuniste s-a nascut in Romania, acum 19 ani, prin Proclamatia de la Timisoara. Aproape toate fostele tari comuniste au pus in aplicare ideea nascuta in Romania. Albania, spre exemplu, a adoptat legea lustratiei anticomuniste acum 14 ani, in 1995.

Stimata Doamna Presedinte a Camerei Deputatilor, avem convingerea ca a sosit in sfarsit ceasul demnitatii si pentru Romania.

Credem ca veti considera ca acest apel este intemeiat si ca aveti obligatia sa raspundeti prezentei cereri sustinute de 34 de organizatii civice si sindicale.

In cazul in care nu veti da curs solicitarii noastre, consideram ca se impune demisia Dvs de onoare din fruntea Camerei Deputatilor, intrucat faceti parte din conducerea Partidului Democrat-Liberal, membru al Partidului Popular European, care "considera ca este nevoie de asumarea ferma a despartirii de trecutul comunist” asa cum scrie in programul politic al PD-L. Demisia de onoare ar fi obligatorie fata de poporul roman - singurul care a adus jertfe pentru caderea comunismului in Europa: nu doar cateva jertfe, ci peste 1200 de morti si peste 4800 de raniti dintre care unii mutilati pe viata.

Subliniem ca adoptarea lustratiei anticomuniste a fost ceruta cu insistenta atat de actualul Presedinte al Romaniei cat si de presedintele PD-L, actual Prim-Ministru al Romaniei.

Va solicitam sa decideti procedura de urgenta pentru cele necesare adoptarii lustratiei anticomuniste in forma justa propusa in cadrul dezbaterii organizate de Societatea Timisoara in 2007.

Conform Raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, „adevarata carta a revolutiei din decembrie 1989 a fost Proclamatia de la Timisoara - din 11 martie 1990 - care a consacrat idealurile anticomuniste ale revolutiei”.

Una dintre cele mai importante idei din Concluziile Raportului final asumat de Presedintele Romaniei este urmatoarea: „avand in vedere criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei”.

Mentionam ca adoptarea urgenta a legii lustratiei a fost ceruta si de urmatoarele documente pentru decomunizarea Romaniei: Proclamatia pentru Romania (aprilie 2005 ); Apelul pentru Romania (iunie 2005) semnat de GDS, Alianta Civica si numeroase alte organizatii civice de prestigiu; Apelul catre Parlamentul Romaniei (martie 2007) semnat de 790 de personalitati, de peste un milion de sindicalisti si de sase organizatii civice si sindicale; Apelul pentru Adevar (ianuarie 2008) semnat de peste 700 de personalitati si de 15 organizatii civice si sindicale; Proclamatia pentru decomunizarea Romaniei (23 august 2008) semnata de 26 de organizatii civice si sindicale.

Citam din declaratia Presedintelui Romaniei Traian Basescu din 10 iunie 2007: “Niciodata nu este prea tarziu pentru Legea lustratiei. Este nevoie de limpezirea celor 50 de ani de comunism. (...) Daca vrem ca influenta comunismului sa fie diminuata, Legea lustratiei trebuie adoptata rapid de Parlament”. Presedintele Romaniei a declarat totodata ca adoptarea Legii lustratiei este o conditie pentru desprinderea de comunism si eradicarea reverberatiile epocii comuniste. Presedintele Romaniei considera ca adoptarea Legii lustratiei este esentiala pentru reformarea sistemului politic.

Fostul Presedinte al Camerei Deputatilor, „liberalul” Bogdan Olteanu, dupa doi ani si jumatate de tergiversari si minciuni pentru care a primit rusinoasa distinctie “Secera si ciocanul” din partea Societatii Timisoara, a declarat la 23 oct. 2008 ca legea lustratiei nu a fost adoptata de Camera Deputatilor din cauza faptului ca PD-L si PSD s-ar fi opus adoptarii acestei legi.

D-l Emil Boc, presedintele Partidului Democrat-Liberal a declarat in replica, la data de 27 oct.2008, dupa sedinta Biroului Permanent National al PD-L, ca Bogdan Olteanu “blocheaza in mod deliberat discutarea proiectului legii lustratiei” si “minte atunci cand afirma ca parlamentarii PD-L s-au opus dezbaterii acesteia”. D-l Emil Boc a concluzionat astfel: "Ii cerem imperativ (...) sa lase deoparte jocurile politicianiste si sa introduca pe ordinea de zi discutarea legii lustratiei, conditie necesara, alaturi de votul uninominal, pentru asanarea clasei politice”.

Avand in vedere ca adoptarea lustratiei anticomuniste va constitui un moment de rascruce in istoria Romaniei, va cerem ca posturile de radio si de televiziune sa poata transmite in direct si integral sedinta Camerei Deputatilor in care va fi votata legea lustratiei.

In septembrie 2007 am luat parte la dezbaterea organizata de Societatea Timisoara despre lustrati a anticomunista. In acel moment, legea era ca si votata intrucat reprezentantii grupurilor parlamentare ale PNL, PD, UDMR, PC si al minoritatilor nationale au afirmat ca sunt mandatati sa declare public ca partidele si grupurile pe care le reprezinta vor vota legea lustratiei. Doar reprezentantul PSD a declarat ca nu are mandat sa exprime punctul de vedere oficial al PSD, neexcluzand insa ca multi deputati PSD care doresc reformarea partidului vor vota legea lustratiei.

Avem convingerea ca majoritatea covarsitoare a deputatilor vor intelege semnificatia istorica a votului lor si ca, daca va fi supusa la vot prin apel nominal, legea lustratiei va fi adoptata de o majoritate parlamentara compatibila cu o Romanie moderna, membra a NATO si UE.

Subliniem ca legea lustratiei, conform sondajelor de opinie din 2007, este dorita de majoritatea cetatenilor Romaniei (mentionam ca sondajele din 2008 nu s-au referit la legea lustratiei).

Stimata Doamna Presedinte a Camerei Deputatilor, este de neconceput sa condamnam regimul comunist ca ilegitim si criminal fara sa interzicem, prin legea lustratiei, accesul in cele mai importante institutii ale statului ale fostilor activisti comunisti si securisti care sunt responsabili direct sau indirect de infaptuirea crimelor si faradelelgilor comuniste condamnate de Presedintele Romaniei.

5 februarie 2008

Cu convingerea ca a sosit in sfarsit ceasul demnitatii si pentru Romania,

· Sorin Iliesiu vicepresedinte al Aliantei Civice, membru GDS (din 1990), autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/content/view/40/7/

· Societatea Timisoara, Florian Mihalcea – Presedinte

· Asociatia 21 Decembrie 1989, Teodor Maries – Presedinte

· Blocul National al Revolutionarilor 1989, George Costin – Presedinte executiv

· Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 Timisoara, dr.Traian Orban – Presedinte

· Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 – Timisoara, Pompiliu Alamorean – Presedinte

· Fundatia Corneliu Coposu, Rodica Coposu si Flavia Balescu

· Fundatia Memoria - Arges (“Experimentul Pitesti”), prof.univ.dr Ilie Popa – Presedinte

· Asociatia 15 Noiembrie 1987 Brasov, Presedinte - Florin Postolachi

· Seniorii Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990, avocat Antonie Popescu – Senior

· Fundatia Culturala Timpul, Iasi, Liviu Antonesei – Presedinte

· Asociatia Cives, Ioan Rosca – Presedinte

· Grupul de actiune NOII GOLANI

· Consiliul Mondial Roman, Stefana Bianu - Vicepresedinte

· Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, Daniela Soros - Vicepresedinte

· Asociatia Romanilor din Australia, Mihai Maghiaru – Presedinte

· Organizatia internationala a luptatorilor pentru apararea drepturilor omului, Ionel Lesu – Presedinte

· Sindicatul National al taranilor si al Proprietarilor Romani, Dan Draghici – Presedinte

· Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice – Sectiunea Nationala Romania, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Presedinte

· Asociatia Scriitorilor Romani si Germani din Bavaria, Radu Barbulescu – Presedinte

· Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Presedinte

· L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Presedinte

· Organizatia Neguvernamentala Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Presedinte

· Consiliul Roman American, Neculai Popa - Presedinte

· Asociatia Copiilor Revolutiei, Catalin Giurcanu – Presedinte

· Asociatia Adevar si Dreptate, Nicolae Banutoiu – Presedinte

· Asociatia Apolitica “Societatea Targoviste”, Ilie Petre Stirbescu – Presedinte

· Fundatia Redarea Istoriei, jurist Paun Gabriel Virgil – Presedinte

· Fundatia Ioan Barbus, Anca Maria Cernea - Presedinte

· Federatia nationala Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Presedinte

· Grupul vaduvelor de eroi martiri

· Federatia sindicala “Solidaritatea – Virgil Sahleanu” a siderurgistilor din Romania

· Sindicatul Solidaritatea al siderurgistilor Galati, Ilinca Diaconu - Presedinte

· Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

· Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Presedinte

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page