Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Paradoxuri intr-o Romanie a contrastelor!

Cu mai putin de sase luni in urma, premierul Guvernului Tariceanu-2 se straduia sa ne convinga, apropiindu-se campania electorala, ca romanii nu au niciun motiv serios de ingrijorare, deoarece economia romaneasca "duduie" de-a dreptul. Totul este bine! - ne asigura primul ministru. Totul este nemaipomenit, in viziunea liberala. Probabil ca domnul Constantin Anton Calin Popescu Tariceanu, atunci pe cai mari, se gandea la o schimbare de accent, deplasandu-l pe urmatoarea vocala a cuvantului, cu referire la vreo dudúie. Ceva mai incoace, dupa campania electorala, a facut valva scena in care, intr-o caricatura, sugubatul presedinte Traian Basescu, acoperindu-si gura cu ambele maini, avea alaturat textul: "Romania nu va fi afectata de criza financiara!"

Timpul a trecut, iar falsa basica de liniste si prosperitate a plesnit! De la o zi la alta, romanilor le merge tot mai rau. Le este tot mai greu. Saracii sunt tot mai saraci, imbuibatii generali, ghiftuitii, ajunsii o duc tot mai bine. Si sunt tot mai bogati. Cei 300, din topul celor mai prosperi romani, se joaca cu banii. Numai ca Romania aceasta nu sta pe cei 300! Azi, 80% din hrana tarii este adusa din import, cu mari eforturi financiare. Pana si morcovi mancam din Israel. Am ajuns de tot rasul curcilor! Produsele romanesti sunt tot mai putine pe piata interna. Vom ajunge ca, azi-maine, sa aducem si sare de pe la altii! Unii castiga, fabulos, fara sa miste macar un pai. Ciudat lucru: cand la noi este jale, unii se imbogatesc! Iar peste toate se mai ridica inca o generatie de sacrificiu. Este generatia dezamagitilor fara speranta. Dovada clara ca acest capitalism salbatic are paradoxurile acelea specifice, dar si tacnelile si dezastrele lui. Uite asa, incetul cu incetul, uleiul si zaharul, de la 27-30 de mii de lei (vechi) au ajuns la 70-80 de mii. Sa nu mai vorbim de preturile altor alimente de baza, cum ar fi painea, laptele, untul, branza. A ajuns oul sa pretuiasca azi cat doua paini negre? Taranul roman, producatorul bunurilor alimentare, a devenit bataia de joc a tuturor. In timp ce lui i se da aproape nimic pe litrul de lapte, pe kilogramul de carne, de branza sau lana, aducem carne, de peste mari si tari, din Argentina, morcovi din Israel, branza de prin Slovacia si Cehia, pe cand avem branza si telemea, de supercalitate, aici aproape, la Marginimea Sibiului. Sa nu mai vorbim de vinurile romanesti, date si ele mai pe nimic! Iar liberalul Ion Ghise aplauda, extrem de multumit, "economia de piata libera!". Ce ticalosie! Pietele globalizate si regionalizate nu tin cont de necesara promovare a produselor alimentare romanesti, nici de vreun minim interes national. Doar comisioanele conteaza! De ce interes national ar mai putea fi vorba, te intrebi, cand domnul Tariceanu si ai lui complici, printr-un contract hotesc, cu anexe secrete, cu doar cateva zile inainte de a-si lua talpasita, a pus in mana strainului(“Sterling Resources”), pe nimic, petrolul si gazele din Platoul Continental, chiar a doua zi dupa decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga?

Oare el si ai lui ciraci nu ar trebui judecati pentru tradarea intereselor nationale? Pentru ca tocmai despre tradare este vorba! In China, pentru astfel de matrapazlacuri, legea neinduratoare te pune la zid! Bineinteles, nu la celebrul Zid Chinezesc!

Greul cel mare il duc pensionarii de stat, vreo 4,9 milioane, la ora actuala. Ei, cei care au muncit o viata intreaga, care au purtat hamul greului, azi cu pensii de mizerie, au platit taxe si impozite (pe salarii, unii chiar si pe pensii!), si-au castigat un drept. Si au ajuns la mila puternicilor vremii! In situatia in care lucrurile au scapat de sub control, dezorientat, romanul nu mai stie incotro s-o apuce, sub apasarea zilnica a vietii si a birurilor. In tara lui Impozit-Voda se traieste tot mai greu. Poverile sunt tot mai sacaitoare si mai multe. In timp ce ei isi amintesc de acea caricatura a presedintelui Traian Basescu, acoperindu-si gura cu palmele, alaturat avand textul: "Romania nu va fi afectata de criza financiara!", in aceasta plina "Intifada" a Guvernului Boc, cetateanul, omul de rand, traieste intr-o lume a paradoxurilor.

In editorialul de azi ne vom opri doar asupra unui aspect: sporurile. Au fost identificate peste o suta de tipuri de sporuri in Romania! Sporurile, plus primele, stimulentele acordate bugetarilor intr-o lume a paradoxurilor pur romanesti! Printr-un hocus-pocus al ciudateniilor tipice plaiurilor mioritice, un bugetar, un smecher de Romania, sa zicem ca are un salariu de 2.800 de lei (noi). Bineinteles, pe hartie! Cu toate sporurile, stimulentele, premiile, in realitate uneori el are venituri lunare de 15.500 de lei noi. Adica, 155 de milioane de lei vechi. Pentru ca de fiecare data am venit cu exemple, asa voi face si de data aceasta. Pentru participarea in comisiile de concurs se acorda inca 20%, iar o indemnizatie de conducere aduce unor mahari, diferentiat, in jur de 55% din salariul de baza. Politistii beneficiaza si ei de 26 de tipuri de sporuri, medicii de 19, personalul didactic de 12, magistratii - stresati, saracii! incaseaza pentru suprasolicitare - 51% din salariul brut, spor de doctor (15%), pentru conditii deosebite de munca (15%). Ministerul Apararii Nationale beneficiaza si el de 20 de sporuri (de confidentialitate - tocmai la militarii care au depus un juramant?), pentru titlul de doctor, pentru activitate de importanta nationala, pentru misiuni speciale, de conducere, de cifru (!), de comanda, de dispozitiv, de zbor, de parasutism, de imersiune, de stabilitate, de fidelitate... Doamne, pe ce lume traiesc astia? Chiar sa nu vada si sa nu le pese acestor smecheri si profitori ca Romaania, aceasta corabie fara carmaci, ajunsa la stanci, ia apa, in pericol de moarte fiind sa se zdrobeasca, sa se scufunde? Cum sa dai spor de confidentialitate si de fidelitate, mai ales "pentru actiuni de interes national”, unui militar care a depus un juramant pentru tara?! Cum sa dai sporuri unui politist pentru (cititi bine!) "prevenirea si combaterea coruptiei"? Nu-i, oare, asta datoria lui, pentru care-i platit de statul roman cu un salariu chiar foarte bun? Sa nu mai amintim de orele suplimentare, de la Parlament, in cazul zilelor nelucratoare: 75%, pentru primele doua ore, si 100% din salariul de baza, pentru urmatoarele! La care se mai adauga inca 10-25%, pentru "munca sistematica peste durata timpului de lucru". Daca stai si aduni, vezi ca-s mai multe sporuri in Romaania, din banii publici, bineinteles, pentru aceeasi munca, pentru acelasi “merit”!

Sa nu mai vorbim, dupa ce au curs atatea fluvii de vorbe si rauri de cerneala despre vechea poveste a cumulului pensiei cu salariul de la stat! Este un adevar pe care nu trebuie sa-l ocolim. Ne referim, bineinteles, la potentatii din fruntea bucatelor, nu la amaratii cu niste pensii de 5-7-8 milioane de lei (vechi) pe luna. Nicolae Cochinescu, fostul procuror general al Romaniei, are azi o pensie de 9.951 de lei (noi), adica 99 de milioane, si un salariu lunar de judecator de inca peste 125 de milioane de lei (vechi). Axinte Gaspar, alt smecher de Dambovita, a fost blagoslovit cu o pensie de 89 de milioane de lei (vechi), si cu un salariu actual de peste 79 de milioane; Mariana Alexandrescu (consilier parlamentar, Camera Deputatilor): pensie - 85 de milioane, salariu - 109 milioane de lei (vechi). Asa sa tot traiesti o mie de ani! Sa nu mai vorbim despre celebrul Florea Geica, fost director al Autoritatii Aeronautice Romane: pensie - 214 milioane, salariu - 254 de milioane de lei (vechi). Cu astia, “viitor de aur tara noastra are”? - se intreba un coleg de breasla. Au fost cazuri in care un smecher a incasat 1,5 miliarde de lei (vechi) intr-o singura luna! Daca luam pensia medie in Romania ca baza de calcul, exista smecheri de Romania care incaseaza lunar, cu toate sporurile, premiile, stimulentele, matrapazlacurile, 100-150 de pensii medii. Mai bine spus, "pensia medie a unui truditor pe 15-16 ani"! Si ne mai intrebam unde sunt banii tarii?

Avand toate aceste paradoxuri in fata, ne amintim de spusele lui David Rockefeller, vorbind de la tribuna ONU, la 14 septembrie 1994: "Tot de ce avem nevoie este o criza majora, si natiunile vor accepta Noua Ordine Mondiala!".

In vremurile in care traim, exista toate sansele ca visul si dorinta magnatului american sa se implineasca!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page