Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Gherase rupe oase si afacerea Ciorogârla

Furtul armamentului de la o unitate militara din Ilfov, ca de altfel si eliberarea conditionata din penitenciar a criminalului Gorbunov, pe motiv de boala, ne fac sa ne intrebam, pe zi ce trece, daca nu cumva Romania a devenit sat fara caini. Ministerele si principalele institutii ale tarii devin incontrolabile. La Interne, in numai o luna, si-au dat demisia doi ministrii. Motivul – oricum s-ar suci si s-ar invarti, coalitia nu reuseste sa se puna de acord asupra numirii oamenilor din planul doi. Este vorba despre seful Directiei de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si secretarii de stat. Lipsa lustratiei in cadrul serviciilor secrete duce la ineficienta luptei anticoruptie, perturband functionarea statului de drept. Dandu-si demisia de la conducerea DGIPI, Virgil Ardelean ne-a prevenit ca sunt multi ca el in serviciile secrete. "Vulpea" stia ce spune. Serviciile Secrete au functionat timp de 20 de ani, dupa principiul "pleaca ai nostri, vin ai nostri".

Un bun exemplu este adjunctul "Vulpii", Dumitru Constantin. Despre Gherase (numele de cod al ofiterului Constantin la C.I.), colegii spun ca avea un spirit mercantil. Stia sa unga rotitele delicate ale coruptiei, inca din scoala militara - promotia 1982, specializarea Artilerie si Rachete Antiaeriene.

Primul loc de munca l-a avut la Ciorogarla, la Brigada I Antiaeriana, apoi, in 1986, a fost trimis la cursul de rachete Neva, specializarea Lansare, langa Minsk, in fosta Uniune Sovietica. Ofiterii insarcinati cu protectia interna, la vremea aceea, povestesc faptul ca burlacul Gherase era asaltat de rusoaice. Deh, barbat bine, tipul atletic, necasatorit, numai potrivit pentru racolare.

Revolutia l-a prins pe Gherase (student la Academia Militara), luptand impotriva manifestantilor, in pasajul de la Intercontinental, in parcare si la statia de Metrou. A testat din plin rezistenta revolutionarilor, la paturi de arma in ceafa si bocanci in coaste.

Gherase a terminat Academia Militara in 1990 si a fost numit sef de Stat Major al Diviziei de Aparare Antiaeriana la Otopeni. Cu ajutorul neprecupetit al colonelului Nicolae Astilean, fostul sef al Sectiei I (din cadrul Directia a IV-a C.I. Militare), responsabil pe zona sovietica, Gherase a fost mutat la contrainformatii. Apoi, a ajuns in Directia Informatii Militare, specialist pe probleme de respectare a Tratatului de la Viena. Aventurier din fire, Gherase a efectuat controale in Rusia si in Ucraina, operatiuni sub acoperire extrem de periculoase. A supravegheat si monitorizat in teritoriu, unitati militare pe cont propriu.

Ajuns la UM 0215 (actuala DGIPI), Gherase a raspuns de protectia Clubului Dinamo, Policlinicii MAI si a Directiei Pasapoarte. "Vulpea" nu l-a avut niciodata la inima, suspectandu-l ca ar fi omul Armatei, infiltrat la Interne. Poate ca a venit vremea ca anchetatorii afacerii Ciorogarla sa-l intrebe cate ceva si pe ofiterul Dumitru Constantin. Avand in vedere backgroundul sau si abilitatile mercantile, Gherase le poate oferi oricand surprize.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page